yüzyıl) sırasında Kafkasya'dan göçenler de Muhacir olarak adlandırılır.
Tim Judah'ın aktardığı rakamlar, 1952 ile 1967 yılları arasında yaklaşık 175.000 Müslüman'ın Yugoslavya'dan göç ettiğini ve bunların birçoğunun Makedonca konuşan Müslümanlar (Torbeşler), Boşnaklar ve etnik Türkler yanında göçmenlerin çoğunluğunun Arnavut olduğunu tahmin edilmektedir.
ülkemizin omurga kemiklerini oluşturan; çalışkan, sıcakkanlı, çağdaş, atatürkçü ve vatansever topluluk. kendilerinin bir parçası olarak türk kimliğinde yer almak bir onurdur. tanıdığım tüm yugoslavya göçmenleri tanımda bahsedilen gibi, çalışkan ve atatürkçüdür.
Balkanlar'ın “Yugoslavya-Makedonya” bölgesinden Türkiye'ye ilk göç hareketi 1877 ile 1878 arasında, ikincisi 1912-13 Balkan Savaşı yıllarında, üçüncüsü 1923-51, sonuncusu da 1952-67 döneminde gerçekleşmiştir.
Yugoslavya'dan göçlerin 1967 yılından sonra da devam ettiğini belirten Yusuf Hamza'ya göre 1952-1975 yılları arasında yaklaşık 296.000 kişi Türkiye'ye göç etmiş, 1990'ların ortalarında bu sayı 350.000'e ulaşmıştır[38].
İlgili 35 soru bulundu
Sırplar, Hırvatlar ve Slovenler, 1928 yılında kadar anayasal milletlerdir. Sonrasında bu etnik yapılar “Yugoslav” adı altında birleştirilmişlerdir.
Osmanlı Devleti'nın iskan politikası olarak Balkanlar'a yerleştirilmiş olan Anadolu'daki yörüklerden ve kuzeyden gelen Kıpçak-Kuman boylarından oluşan Türk topluluklarının torunlarıdır. Bölge kültürüne katkıda bulunmalarının yanında, yılın belli zamanlarında komşu bölgelere akınlar düzenlemişlerdir.
“Yugoslavya”, Türkçede "Güney Slavları Ülkesi" anlamına gelmektedir. Ülkenin adı altı Güney Slav halkının (Sırplar, Hırvatlar, Slovenler, Boşnaklar, Karadağlılar ve Makedonlar) birleşimine istinaden verilmiştir.
Peçenek ve Kuman Türk boyları
O dönemde Kumanlarla ticaret yapan Avrupalılar için 2500 kadar kelimeyi içine alan bir Kumanca sözlüğün (Codex Cumanicus) hazırlanmış olduğu bilinmektedir. Peçenek ve Kuman boylarının yayılım alanı içinde Yugoslavya toprakları da var olmuştur.
Bu konuda yapılan araştırmalarda, Anadolu'ya gelen göçmenler arasında yer alan ve Tor- beşler olarak bilinen (Makedonca konuşan Müslümanlar) göçmen topluluğun- dan fazla söz edilmediği görülmektedir.
özel i. 1. Yugoslavya halkından olan kimse.
Güneydoğu Avrupa'da Balkan yarımadasının kuzeybatısında ülke. 1991'de bağımsızlığını ilân eden ve eski Yugoslavya'yı oluşturan federe cumhuriyetlerden biri. Güneydoğu Avrupa'da bir ülke. Balkan yarımadasında bir ülke.
Balkanlar'm "Yugoslavya-Makedonya" bölgesinden Türkiye'ye ilk göç hareketi 1877 ile 1878 arasında, ikincisi1912-13 Balkan Savaşı yıllarında, üçüncüsü 1923-51, sonuncusu da 1952-67 döneminde gerçekleşmiştir.
1991 yılında Yugoslavya'dan barışçıl bir şekilde ayrılarak "Makedonya Cumhuriyeti" adıyla bağımsızlık ilan etti ve kısa ad olarak hâlen resmî olmayan kaynaklarda kullanılmakta olan "Makedonya" adını kullanmaya başladı.
Sırbistan ve Karadağ'ın ayrı iki bağımsız devlet olması ardından Yugoslavya SFC'den geri kalan iki özerk bölge Kosova ve Voyvodina, Sırbistan'ın toprakları içinde kaldı. 2008 yılındaki tek taraflı bağımsızlık ilanı ile Sırbistan yönetiminden ayrılan Kosova'dan sonra, özerk yapıda kalan tek bölge Voyvodina'dır.
Arnavutlar veya Arnavudlar (Arnavutça: Shqiptarët), ortak bir Arnavut soyunu, kültürünü, tarihini ve dilini paylaşan, Balkan Yarımadası'na özgü bir etnik gruptur. Çoğunlukla Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan'ın yanı sıra Hırvatistan, Yunanistan, İtalya ve Türkiye'de yaşıyorlar.
Türkler, Asya'dan Makedonya'ya iki yoldan gelmiştir… Kuzey Makedonya Türkleri ve oranları 2021. Birinci yol; Hazar Denizi ile Karadeniz'in kuzeyindendir. Birinci yolla Hun, Avar, Ön Bulgar, Peçenek, Oğuz (Uz), Kuman Türkleri Tuna'yı geçerek Makedonya'ya inmiştir.
Bu Türkler ağırlıklı olarak Oğuzların Avşar boyundan gelmektedirler. Menşeleri günümüz Niğde, Kırşehir, Maraş, Mersin, Adana, Antep, Halep, Malatya illeri ile Sivas'ın güney ilçelerinden iskan edilen Türkmenlerdir.
Çok uluslu, çok kültürlü ve çok dinli bir yapıya sahip olan Makedonya nevi azınlıklar ülkesidir. Makedonlar, Türkler, Torbeş Türkleri (bu metinde bundan sonra kısaca Torbeşler olarak ifade edileceklerdir).
Yugoslavya'dan Türkiye'ye göçün artması, aslında Yugoslav idarecilerinin gönülden arzuladıkları bir gelişmeydi. Özellikle Türk asıllıların çoğunlukta olan Makedonya bölgesinden göçlerinin hızlandırılması, bu bölgeden Türklerin temizlenmesi amacını taşımaktaydı.
Güney Slavları birleştiren ilk devlet olan Sırp, Hırvat Sloven Krallığı'nın kurucularından olmuştur. Yaşanan gelişmelerin ardından Yugoslavya Krallığı adını alan ülke, İkinci Dünya Savaşı ile yıkılmış ve yerine Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti kurulmuştur.
Slav halkına sahip ülkelerin kendi aralında tek devlet oluşturulmasıyla kurulan devlet. Bugünkü Sırbistan , Hırvatistan , Bosna-herkes , Kuzey Makedonya , Karadağ , Sloveyna ve Kosova devletleri tarafından oluşturulmuş 1918-1992 yılları arasında var olmuştur. İşte Yugoslavya'nın kuruluştan yıkılışa kadarki tarihi.
Ilıca Kasabasında oturan Yörüklere “Muhacir” denilmektedir. Muhacirler, Osmanlı Devletinin iskân politikası gereği yıllar önce Batı Anadolu'dan göç ettirilip Balkanlarda fethedilen Selanik yöresine yerleştirilen ve Evlad-ı Fatihan olarak adlandırılan akıncı çocuklarıdır.
Diğer örnekler ise Razgrad(Torlak ilçesi hariç), Şumnu,Silistre,Rusçuk,H.Pazarcık ve Eskicuma illeri Türklerinin ağızlarıdır. Bu Türkler ağırlıklı olarak Avşar boyundan gelmektedirler. Menşeleri,günümüz Maraş,Adana,Antep,Halep,Malatya,Sivas'ın güney ilçeleri,Mersin,Niğde,Kırşehir illerinden iskan edilen Türkmenlerdir.
Balkan Türklerinin kökeni Karamanoğlu Beyliğinin Yörük Türkleridir. Bu bilgiler Mustafa YÜKSEL tarafından Anadolu Uygarlıkları Ansiklopedisi ve Türk İslam Tarihi Ansiklopedisinden yararlanarak hazırlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri