Gaz pedalına yüklendiğinizde turbo devreye girmiyorsa, nedeni wastegate veya wastegate hortumunda tıkanma olmasıdır. Aşırı miktarda yağ yakmak, tipik olarak turbo yetmezliğinin işaretidir. Turbonun ön tarafındaki boruyu ayırın. Bir endeskop kullanarak türbinin içine bakabilirsiniz.
Aracınızı kontrol ettiniz ve turbo kesinlikle çalışmıyor ise aracınızı müsait bir alana çekip 5 ile 10 dakika arası bekleyiniz. Sonrasında muhtemelen aracı çalıştırdığınızda turbo devreye girecektir. Bu esnada aracı çalıştırdıktan sonra egzoz çıkışını mutlaka kontrol etmenizi öneririz.
turbonun bastığı havanın basıncını ölçen bir sensör var o sensör belirlenen basınçtan fazla bir basınç algıladığında ecu motoru korumaya alır, yani wastegate i açarak turboyu devre dışı bırakır araç basınçsız bir şekilde yürür.genelde kontak kapatıp 1-2 dk sonra tekrar çalıştırdığında düzelir.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbo kesmesi durumunda motorun çalışması olumsuz etkilenerek motorda güç kaybı veya araçta sarsıntı hissedilebilir. Turbo kesilirse motorun performansı azalabilir ve yakıt tüketimi artabilir. Aracınızın yüksek hızlarda çalışması veya motora aşırı yükleme durumlarında motorun aşırı ısınması ve zarar görmesi olasıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Gaz pedalına yüklendiğinizde turbo devreye girmiyorsa, nedeni wastegate veya wastegate hortumunda tıkanma olmasıdır. Aşırı miktarda yağ yakmak, tipik olarak turbo yetmezliğinin işaretidir. Turbonun ön tarafındaki boruyu ayırın. Bir endeskop kullanarak türbinin içine bakabilirsiniz.
Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Turbo Arıza Belirtileri Şunlardır;
Turbo arıza sesi (ötme-siren gibi) (normal kulağa hoş gelen hafif ıslık sesinden farklı-şiddetli ses), Motor yağ eksiltir, Turbo basıncı düşer, Egzozdan aşırı duman atar (egzozdan gri-mavi-beyaz duman çıkar)
Ortalama bir motor 6000-7000 devir/dakika hıza çıkabilirken turbo sistemi içerisindeki türbin ve kompresör 150.000 devir/dakika üstü hızlara çıkabilir. Bu nedenle de türbin ve kompresörün bağlı olduğu milin yatakları ısıya ve sürtünmeye karşı çok hassastır.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Turbo Revizyon Maliyetleri
Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir. Bu sayede arızanız sıfır turbo fiyatının dörtte/beşte bir maliyetine çözülebilmektedir.
Sadece turbonun motora ve çekişe katkısı belli bir devirin üzerinde başlar ve arçata hissedilir bir çekiş, ivmelenme olur. Bu durum yanlış algılanarak turbo devrde, devrede değil gibi bir şehir efsanesine yol açmış durumda. Turbonun devreye girmesi çıkması diye bir durum yoktur. Turbo herzaman devrededir.
Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır. Tahliye kapağı gerektiğinde açılmazsa, turboşarjın ürettiği takviyeyi serbest bırakamayacaktır.
Basınç yüklü egzoz gazı otomobilin motorunu terk etme aşamasına geldiğinde, turbo sisteminin türbin çarkına tönlendirilmektedir. Göbekte bulunan mil, türbin ile birlikte döner ve milin diğer tarafında bulunun kompresör çarkının çevrilmesi sağlanır. Böylece kompresör yüksek hızla dönmeye başlar.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür.
Turbo, marş basıldığı andan itibaren devrededir. Sadece motor için yeterli basıncı ve hava basma gücünü elde etmek için egzoz gazı debisinin artmasını yani motorun devirlenmesini bekler. Bu devirlenme kaçıncı viteste olursa olsun turbo görevini yapar.
Turbo dizel araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler; Turbo dizel motora sahip olan araçlar gaz verilerek ısıtılmamalıdır. Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır.
Turbolar ayrı bir yağlama sistemine sahip değildir. Karterde bulunan motor yağını kullanır bu yüzden aracımızı çalıştırdığımızda ortalama bir dakika rölantide çalıştırırsak yağ turbo sistemine ulaşır ve turbo daha uzun ömürlü kullanılabilir.
Turbo mili, yüksek sıcaklıklar ve yüksek hızlar nedeniyle yıpranabilir ve aşınabilir. Bu durum, turboşarjın verimliliğini azaltabilir ve araç performansını düşürebilir. Turbo mili hasarlı olduğunda, tamir edilebilir veya değiştirilebilir.
Bu durumlar turbonun bir zarara uğradığının göstergesi olabilir. Bu sebeple turbo derhal kontrol ettirilmelidir ve sorun var ise o araç daha fazla kullanılmadan hemen tamir ettirilmelidir. Turbosu bozuk olan aracı sürekli kullanmaya devam etmek ve bu sorunu görmezden gelmek araca çok daha büyük zararlar verebilir.
Enjektör değişimi pahalıya patlar. Turbo bağlantılarında bir kaçak olabilir, kontrol edilmeli. Enjektör arızası kendini, şangırtılı çalışma, sesli ve titreşimli çalışma, kara duman, fazla yakıt tüketimi ve çekişten düşme ile belli eder. Eğer diğer belirtiler mevcut değil ise sorun enjektörden kaynaklanmayabilir.
Turbonun ömrü kullanıma bağlıdır. Düzgün kullanırsan hiçbir şey olmaz. Motoru çok sıkıştırarak kullanımda 10 bin km de bile turbo bozulur. Ortalama ömrü şudur şeklinde bir genelleme yapılamaz markaya, bakıma ve aracı kullanım tarzına göre değişir.
Genelde intercooler hortumu turbo hortumu gibi parçalara bakılarak bu kısımlarda yağ kaçağı varsa akla turbonun yağ bastığı gelir. .
Hava Filtreleri ve Turboşarj Fanları
Hava filtresi, motora yalnızca temiz ve kirletici maddelerden arındırılmış havanın girmesini sağlar ve bu da turboşarj fanını zararlı parçacıklardan korur. Bu parçacıkların turboşarja girmesine izin verilirse kompresör çarkına zarar verebilir ve performansını etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri