Yakıtlı araçlar, artık elektrikli araçlara dönüştürülebiliyor. Bu projeyi sizler için anlattık. Bir firma tarafından yürütülen projenin tamamlanmasıyla proje dâhilinde benzinli ve dizel araçlar, elektronik araçlara dönüştürüldü.
Elektrikli araca dönüşüm sağlaması için üretilen prototip, dönüşüm yapılan bir araç için yüzde 25-30 civarında yakıt tasarrufu sağlıyor. Söz konusu dönüşüm kiti sayesinde benzinli, dizel yada LPG'li araçlar fosil yakıt ve elektrik sistemi ile birlikte çalışabilecek bir yapı kazanıyor ve hibrit araca dönüşüyor.
Ülkemizde trafikteki bir aracın münferit olarak elektrik ya da hibrit dönüşümü yapılarak trafiğe çıkması ARAÇLARIN İMAL, TADİL VE MONTAJI HAKKINDA YÖNETMELİK gereği yasaktır.
Elektrikli araçlarda şanzıman sisteminin bulunmaması, batarya gücünün maksimum verimli olacak biçimde kullanılmasını sağlar. İçten yanmalı motor gücüyle çalışan araçlarda güç %30 civarında kayba uğrarken, elektrikli araçlarda bataryada bulunan gücün tamamı hareket için harcanır.
Elektrikli araçların menzil hesaplamalarında 1 kW'nin kaç km gidebileceği, batarya verimliliği ve aracın enerji tüketimiyle doğrudan ilişkilidir. Genel bir yaklaşım olarak, ortalama bir elektrikli aracın yaklaşık 5-8 km kadar yol kat edebilmesi için 1 kWh enerjiye ihtiyaç duyduğu söylenebilir.
İlgili 15 soru bulundu
100 kilometrelik yol için bir elektrikli araç bataryasının ev tipi prizle 18 kW'lik doldurulması, haneler için düşük tarifeden hesaplanırsa 24,66 TL tutuyor. Yüksek tarifede bu değer 37,8 TL oluyor. Aracın şarjı iş yeri olarak kayıtlı bir yerde ev tipi prizle doldurulduğunda ise tutar 34,02 TL'ye denk düşüyor.
Yerli ve Milli gururumuz Togg T10X akıllı cihazı düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 16,7 kWh, uzun menzilli batarya ise 16,9 kWh değerinde elektrik tüketir, muadil bir SUV ise 100 kilometrede ortalama 7 litre dizel yakıt tüketir.
Elektrikli otomobiller ise sessiz bir şekilde çalışır. Bu özelliklere ek olarak elektrikli araçlarda debriyaj balatası, vites kutusu, pistonlar, yakıt tankı, egzoz sistemi ve yağ ile su pompası bulunmaz.
Elektrikli araçlarda geleneksel otomobillerden farklı olarak elektrik motoru, pil ve şarj elektroniği bulunurken; vites kutusu, debriyaj balatası, benzin deposu ve egzoz sistemi gibi birçok parça bulunmuyor.
Fakat elektrikli otomobil sahibi ortalama 1,5 yıldan önce servise uğrama ihtiyacı duymaz. Servise gittiğinde de sadece görünen parçalar, fren,balata, hidrolik sıvılar gibi kontrollerden geçer. Bunların maliyeti de konvansiyonel modele göre neredeyse yarısına denk gelecektir.
m-şarj aracı, elektrikli aracın yolda kalması veya şarjının bir şarj istasyonuna gidemeyecek kadar azalması durumunda, aracın yanına giderek 20 dakikada 80 kilometre menzil kazandıracak kadar şarj ediyor.
Güvenli ve uzun ömürlü bir şekilde araç kullanmak isteyen elektrikli araba sahipleri her yıl araçlarını kontrol ettirir.
Araç sahiplerine özel olarak bunlara, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) de ekleniyor. MTV, türü fark etmeksizin tüm taşıtlara mahsus bir vergi olmasından dolayı, akaryakıtlı araç sahipleri gibi elektrikli araç (EV: Electric Vehicles) kullanıcıları için de zorunluluk kapsamında bulunuyor.
Ev elektriğinden yapılan şarjlarda kW için 2.6 TL ödeniyor. AC ve DC şarj istasyonlarında ise markaya ve şarj istasyonuna göre kW başına ödenen rakam 10 TL'ye kadar çıkabiliyor.
3.2. Egzoz Muayenesi Muafiyeti
Egzoz çıkışına sahip motorlu araç sürücülerinin, araç muayenesinden önce egzoz emisyonu ölçümünü yaptırmış olmaları gerekiyor. Elektrikli araçlarda ise egzoz borusu bulunmuyor.
Elektrikli araçlar nedir ve nasıl çalışır? Elektrikli araçlarda konvensiyonel(içten yanmalı) motorlardan farklı olarak yakıt deposu yerine aracın altına konumlandırılmış bataryalar bulunur.
m-şarj aracı, elektrikli aracın yolda kalması veya şarjının bir şarj istasyonuna gidemeyecek kadar azalması durumunda, aracın yanına giderek 20 dakikada 80 kilometre menzil kazandıracak kadar şarj edebiliyor.
Elektrikli araçlar ile benzinli araçların yakıt masrafları
eGallon fiyatı, benzinle çalışan benzer bir araca kıyasla, elektrikli bir aracı elektrikle doldurmanın maliyetidir. Ortalama olarak elektrikli bir araba kullanmanın maliyeti içten yanmalı motorlu bir araba kullanmanın maliyetinin yarısıdır.
Elektrikli araçlarda dingil çıkıntısı konvansiyonel araçlara göre daha fazladır. Daha büyük dingil mesafesi pil takımlarını ve diğer bileşenleri yerleştirmek için daha iyi bir alan sunmaktadır.
Elektrikli arabalarda ise durum farklıdır. Elektrikli arabalar, elektrik motorları sebebiyle çok vitesli şanzımana ihtiyaç duymaz. İçten yanmalı motorlar güç çıkışı için farklı oranlarda birden fazla vitese ihtiyaç duyarken, elektrik motorları belirli bir aralıktaki herhangi bir RPM'de istikrarlı miktarda tork üretir.
Bir elektrikli araç bataryasının ömrü çoğunlukla 8 ila 10 yıl arasında oluyor. Esasında yapılan araştırmalar elektrikli araç bataryalarının değişim gerekmeksizin 20 yıla kadar kullanılabileceğini gösteriyor. Ancak üretici firmalar çoğunlukla 8 yıl bandında garanti sunuyor.
Bu elektrikli taşıt modeli, araç dinamiği, elektrik motoru ve bataryanın özelliklerini bir arada bünyesinde barındırmaktadır. Teker motorların kullanılması ile bu taşıt modelinde içten yanmalı motor, debriyaj, dişli kutusu, diferansiyel gibi yapılar bulunmamaktadır.
Son hızı 180 km/sa olacak aracın 400 HP versiyonunda 0-100 km/sa hızlanması 4,8 saniye, 200 HP versiyonunda ise 7,6 saniyedir. Aracın 4G/5G internet bağlantısı ile fabrikadan güncellemeleri otomatik olarak alabilmesi, arıza durumunda araca uzaktan müdahale edilebilmesi planlanmaktadır.
Yapılan araştırmalara göre batarya ömürleri yaklaşık 160.000 kilometreye kadar uzayabiliyor.
Comments201. Biz TOGG'u evden şarj ediyoruz. Full şarj 160-170 TL'ye geliyor ve yaklaşık 420 km gidebiliyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri