Benzin ile beraber en çok tercih edilen yakıt türlerinden biri olan motorin, dizel araçlarda kullanılır.
Dizel motorlu araçların emisyon değerlerini düşürmek için kullanılan Adblue, %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranında saf sudan oluşur. Seçici katalitik indirgeme sistemi yani SCR sistemine sahip olan araçlarda kullanılan bu emisyon sıvısı, egzoz gazında bulunan azot oksitin azaltılmasını sağlar.
Aracınıza ekstra yük bindirmekten sakınarak yakıt tüketimini azaltabilirsiniz. Dizel araç kullanımında yakıt tüketimini azaltmak için aracınızı çalıştırdıktan sonra ısınmasını beklemelisiniz. Motor ısındıktan ve tüm göstergeler söndükten sonra dizel arabanızı çalıştırarak daha az yakıt tüketimi sağlayabilirsiniz.
Dizel sahipleri her tam depo dolumunda depoya 1:250, 1:200 veya 1:100 gibi ifadeler ile belirtseler de (genel olarak bir tam depo için 250-300 ml koyulmakta, hatta motoru etkisiz olanlar bir veya iki kere 1 litre bile eklemekteler) depoya 2 zamanlı motor yağı konulası konusunda tavsiyede bulunmaktalar.
Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir. Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir.
İlgili 30 soru bulundu
Motorin; mazot olarak da bilinen bir akaryakıt çeşididir. Karbon ve hidrojenden oluşan bu akaryakıt çeşidi, dizel motorlu araçlarda kullanılır. Motorinin kaynama noktası oldukça yüksek, buharlaşma eğilimi de hayli düşüktür.
Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur. Mazot daha zor tutuşmakla birlikte hacim birimi olarak benzine nazaran daha fazla enerji sağlar. Böylece yük taşımak, uzun yol almak gibi performanslar için mazotlu motorlar; hızlı ivme ve süratle yol almak için ise benzinli motorlar geliştirilmiştir.
5W-30, üreticinin API SN'yi önerdiği benzinli, dizel ve CNG'li araçlarda kullanıma uygun tam sentetik bir yağdır. Gelişmiş bir tam sentetik 5W-30 motor yağı arabası için en iyisini isteyenler için bir seçenek.
5W30, hafif hizmet tipi benzinli ve dizel motorlarda yaygın olarak kullanılan bir motor yağıdır. Günümüzde üretilen çoğu motor yağı gibi, 5W30 da çok dereceli bir yağdır, yani değeri 5 gibi düşük bir viskozite sınıfından 30 gibi yüksek bir viskozite sınıfına kadar değişir.
Dizel araçlar içinse CA, CB, CC ve CD türü yağlar bulunur. CA iyi kalite mazot ile çalışan, CB düşük kaliteli mazot ile çalışan dizel araçlara uygundur.
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
Düşük viteste (1 ve 2) araç daha fazla yakıt harcamaktadır. Araç hızlandırılıp orantılı olarak yüksek vitese geçilmelidir (yüksek vites düşük devir).
Aracınızı Mümkün Olan En Yüksek Viteste Kullanın
Aracı yüksek viteste kullanmak yakıt tüketimini azaltabilir. Düşük viteste kullanmak ise daha fazla yakıt harcanmasına sebep olup motoru yorabilir.
AdBlue'nun tamamen bittiği durumlarda araç çalışamaz hale gelebilir. Sıvının tamamen bittiği durumları da aynı şekilde AdBlue işaretli ışığın sürekli olarak yanmasıyla anlayabilirsiniz.
Araçlar, her 1000 kilometrelik sürüş için yaklaşık 1 litre AdBlue tüketimi yapar. Ancak bu ürün bir yakıt değildir ve yakıt tüketimine de bir fayda sağlamaz.
AdBlue® biterse ne olur? Eğer AdBlue® tankı boşalırsa, bu izin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür. Araç motor gücünü kısıtlayarak çekişten düşer ve Adblue takviyesi yapılana kadar da normale dönmez.
Aynı şekilde dizel ve benzinli motorlar da farklı özellik taşıdığından yağ seçimi ona göre yapılmalıdır. Dizel için en iyi motor yağı çeşitleri CH-4, Cl-4, Cl-4 PLUS ve CJ-4 olarak sıralanır. Benzinli motorlar için en iyi yağ çeşitleri ise SJ, SL, SM ve SN'dir.
Bu noktada 10 40 motor yağı dizel araçlar için olduğu gibi benzinli ve LPG'li araçlardaki kullanıma da uygundur. Dört mevsim kullanımı ve ortak yağ kullanımı sayesinde 10 40 benzinli motor yağının yanı sıra diğer seçeneklerde de güvenle kullanılabilir.
Dizel araç yağ değişimi kaç km sorusuna cevap verirken genel olarak 3 yıl ve 5 bin km gibi cevaplar karşımıza çıkar.
Arabanın yağı biterse veya motor yağı herhangi bir nedenle mikro parçacıklar biriktirirse parçalar arasında sürtünme artacaktır. Böyle bir durumda parçaların kısa zamanda hasar görmesi ve motora da zarar vermesi muhtemeldir. Bu nedenle her yıl motor yağının kontrol edilmesi gerekmektedir.
10w40 ve 15w40 arasında yaz aylarında sıcağa dayanım arasında bir fark yoktur. Basitçe yazacağım: İlk değer yağın inceliğini yahut kalınlığını; yani yoğunluğunu, ikinci değer ise sıcağa karşı direncini temsil eder. Sıcak ortamda motosiklet kullanacaksanız ikinci değerin yüksek olması mekaniğe fayda sağlar.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
Günlük hayatınızda uzun mesafe yol gidiyorsanız, yakıt bakımından daha tasarruflu olan dizel araçlar sizin için uygun olacaktır. Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre yıllık 15.000'den fazla kilometre yapan sürücülerin dizel araç kullanmasında fayda var.
Aracınızın motoru, kalınlaşmış motor yağının direnci ile karşılaşabilir. Yaşadığınız sıkıntının temelinde akü de olabilir. Aküler soğuk havalarda daha az elektrik akımına sahiptir. Dolayısıyla aracınız hemen çalışmayabilir.
Dizel Arabaların Dezavantajları
Yüksek emisyon değerleri nedeniyle çok sayıda filtreye sahiptir. Bu nedenle bakım maliyetleri biraz daha yüksektir. Benzinli motorlara göre daha gürültülüdür. Benzinli otomobillere göre daha düşük beygir gücü üretirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri