👉 Aracınızın soğutma suyu eksik olabilir. 👉 Geçiş ısısı yüksek ayarlanmış olabilir. 👉 Isı sensörünüz arızalı olabilir. 👉 Soğutma suyu hattında tıkanıklık olabilir.
Sıralı sistem araçlar, ilk çalışmayı benzin ile yaparlar, bu nedenle sabah geç çalışma problemi yaşanmaz. Motor belli bir sıcaklığa ulaştıktan sonra araç otomatik olarak gazda çalışma moduna geçer.
motor soğuk olduğunda 40ta gaza geçiyor, motor sıcak olduğunda çalıştırmadan sonra 25 saniyede geçiyor. ama düğmeden değiştirirsem, lpgye 1500 devir üzerindeyse geçiyor hemen. motor freni olsa bile.
İdeal derece 35-40 arası olmalı lpg ye geçiş ısısı.. Değerinin altındaki geçişlerde özellıkle ilk çalıştırmada tekleme,gaz yememe,stop etme en çok karşılaşılan problemdir.. Benımkı hararet göstergesi 40 dereceyi hafif geçtimi lpg ye geçiyor..
Arabayı ilk çalıştırdığımda benzin ışığı sabit yanar gaz ışığı yanıp söner ve benzinde gaza geçtiğinde sadece LPG ışığı sabit yanar ve benzin ışığı söner.
İlgili 23 soru bulundu
LPG'den Benzine Geçememe Sorunu
Bu sorunun iki temel sebebi vardır. Birinci durum LPG map sensörü arızalıdır. İkinci durumda ise LPG basınç ayarları yapılırken Map sensörü devre dışı bırakılmış olabilir.
AFR ayarı araç hareket halindeyken çok detaylı bir şekilde ayarlandığından dolayı ücretleri yüksek olmaktadır. Normal gaz ayarı 5 dakika bile sürmezken, afr ayarı kimi araçlarda 1 saati bile geçebilmektedir.
LPG sistemine sahip olan bir aracın bakımları 10.000 kilometre veya 6 ayda bir ( önce hangisi dolarsa) şeklinde yapılması gerekir.
Bu sensör sağlıklı çalışıyorsa kış aylarında LPG'li araçların motorlarında bir sıkıntı görülmüyor. Soğuk havalarda LPG'li araçların çalıştırılmasında problem yaşanmaması için çalıştırılma esnasında benzin konumuna alınmaları yine stop edilirken de benzin konumunda bırakılmaları tavsiye ediliyor.
Aracın lpg'ye geçme ısısı ayarlanır. Bir diğer ayar ise yakıt hava ayarıdır. Bu ayar araca birim zamanda verilen yakıtı ayarlar. Bilgisayar üzerinde aracın devir bandına göre ayarlanır.
Benzinli, dizel ve Lpg'li araçlarda aracı çalıştırırken gazı pompalamadan çalıştırın. Pompalama işlemi aracınızın boğulmasına sebep olacak ve araç çalıştığında yanmayan fazla yakıt çiğ olarak egzozdan atılacaktır. Araç tipi ne olursa olsun çalıştırma sırasında ve sonrasında ayak debriyaja basılı olmamalıdır.
Bunun sebebi ise çarpma, sürtme gibi kaza durumlarında etkilenmemesi gerekliliğidir. LPG sistemi -10°C ile +120°C sıcaklık aralığında çalışmalıdır.
manuelde basılsa iyi olur araca göre değişir tabi. Dizelse gaz vermesine gerek kalmaz düz yolda ama ters eğimli çıkıyorsa mutlaka biraz gaza basması lazım.
Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG'li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.
Öncelikle arabanız LPG'li de olsa benzine ihtiyacınız var. Benzin biterse araba çalışmaz. Bu, çok basit bir bilgi ama pek çok araç sürücüsü LPG'li aracın benzinle çalıştığını bilmez. Bu durumda yapacağınız ilk şey, en yakın akaryakıt istasyonundan bir küçük bidon benzin alarak depoya boşaltıp aracı çalıştırabilirsiniz.
Günümüz araçları genellikle çok nokta enjeksiyona sahip olduğu için sıralı sistem LPG'ler kullanılır ve bu sıralı sistemler araç motoruna zarar vermektense motorunu korur ve ömrünü uzatır. Sıralı sistem LPG'li araçlar istenildiği zaman benzinde kullanılabilir.
Soğuk Bir Motorla Sürüş
Daha hızlı ısınması için motora gaz vermenin cazip olduğunu sanıyor olabilirsiniz. Ancak, bunu yapmak motorda oldukça aşınmaya neden olur.
Aracınızın aküsünün bitmesi hemen hemen her sürücünün başına gelebilecek bir durumdur. Aracın uzun süre çalıştırılmaması akünün bitmesine doğrudan neden olmaktadır. Aracınızı haftada en az bir kere yaklaşık 15 dakika rölantide çalıştırmak bu problemin önüne geçebilecek önlemlerden bir tanesidir.
Soğuk bir motorda, benzinin buharlaşması ve yanma için doğru hava ve buharlaşmış yakıt oranını oluşturması daha az olasıdır.
LPG Ayarı Kötü İse;
Yakıt tüketimi fazla olur. Tekleme olabilir. Boğulma olabilir. Silkeleme olabilir.
Lpg filtresi her 10.000 km de bir değişmesi gerekir. Lpg sisteminiz yeniyse lpg filtre bakımınızı 10.000 km de bir yapabilirsiniz. Fakat sistem eskidikçe lpg tankında oluşacak tortu ve yabancı maddeler lpg filtresinin ömrünü kısaltacaktır.
aynı bujiden alacaksanız gerek yok, eğer bosch lpg bujisi alırsanız avans değişeceğinden kalibrasyon yaptırmanızda fayda var.
AFR ayarı kaç TL? LPG AFR ayar bedeli 2023 yılı itibariyle sıralı sistemler araçlar için 1000 TL, karbüratörlüden veya mekanik enjeksiyondan sıralıya çevirilen araçlar için 2000 TL'dir.
Çünkü genelde LPG de çekiş sorunu gaz ayarının ve motora giren hava miktarının bilinçsiz şekilde ayarlanmasından dolayı ortaya çıkmaktadır.
Bu ayar bilgisayar üzerinde aracın devir bandına göre yapılıyor. LPG ayarının düzenli bir şekilde yapılması ve kontrolünün sağlanması, yakıtı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur. Bu yüzden düzenli olarak LPG ayarı kontrolü yaptırmanız faydalı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri