Elma nerede yetişir diyecek olursanız; Türkiye'nin her bölgesini görebilirsiniz. Ancak elmanın en çok yetiştiği bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Ayrıca İç Anadolu, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de elma yetiştiriciliği için elverişlidir.
Bölgesine ve yetişme koşullarına göre tatlı, sulu ve ekşi olabilen elmaların farklı çeşitleri vardır. Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir.
Amasya'nın elması ünlüdür.
Özet: Elma üretimi en fazla yapıldığı ilimiz Isparta'dır. Isparta'da 2019 yılında 732 bin ton elma üretim ile toplam elma üretiminin %20'si gerçekleşmiştir. Elma üretimin 2/3'ü Isparta, Karaman, Niğde, Antalya, Kayseri ve Konya illerimizde gerçekleştirilmektedir.
Kuzey Amerika ve Kanada'da yetiştirilmeye başlanan yer elması, Batı Avrupa ve Akdeniz bölgesinde rahatlıkla yetiştirilir.
İlgili 34 soru bulundu
Daha önce dediğimiz gibi yer elması çiğ olarak tüketilebilen bir sebzedir. Ancak çiğ olarak tüketilecekse güzelce temizlenmesi ve kabukları soyulmalıdır. Eğer sade bir şekilde yemek istemiyorsanız, küçük küçük dilimleyip salatalara ilave edebilirsiniz.
Eğer sıra usulü şekilde dikilecekse, sıralar arası ortalama 70 cm olması istenir. Sıra üzeri 25 cm olacak şekilde dikim yapabilirsiniz. Mart ayında dikilecek olan bu yumrular, 2 haftada sürgün vermekte olduğu bilinir.
Konya'da Avrupa'nın en büyük meyve bahçelerinden biri olduğu belirtilen 700 futbol sahası büyüklüğündeki elma bahçesi uçsuz bucaksız görünümüyle izleyenleri adeta büyülüyor. Konya'nın Ereğli ilçesinde 1,5 milyon ağacın bulunduğu 700 futbol sahası büyüklüğündeki elma bahçesi, bir ucundan diğer ucuna 10 kilometre.
Şeker oranı yüksek bir dağ elmasıdır.Akdeniz bölgesinde genelde dağlık alanlarda kendiliğinden yetişmektedir. Her rakımda kolaylıkla yetiştiriciliği yapılabilir.
Neredeyse bir golf topu büyüklüğünde armut biçimli, eşsiz ve ağırlığı tam 228 virgül 31 karat... Dünyanın bu en büyük elması, İsviçre'nin Cenevre kentinde müzayede evi Christie's tarafından düzenlenen müzayedede görücüye çıktı.
Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar 1, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'nın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. 2 Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır.
Bugüne kadarki en büyük elmassa Güney Afrika'da 1905 yılında bulunan Cullinan Elması. 3 bin 106 karat ile en büyük elmas olan bu değerli taş, İngiliz kraliyet asasında yer alıyor.
Türkiye'de sadece Gümüşhane'de yetişen 'Göbek Elması'nda hasat mevsimi başladı. Şeker hastalarının yiyebildiği yegane elmalardan birisi olan Göbek Elması, Gümüşhane'de ki 24 yerel elma çeşidinden sadece birisi.
Bu gün dünyadaki elma çeşitlerinin sayısı 6500 açmaktadır. Türkiye'de ise kayıtlı 460 elma çeşidi bulunmaktadır.Bunlar arasında kalite, verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır.
Meyve kabuk rengi, güneş gören kısımları koyu diğer tarafları ise açık kırmızıdır. Meyve et rengi parlak beyazdır. Genç yaşlarda dik, olgun yaşlarda yayvan gelişir. Karadeniz Bölgesi'nde yıllara göre iklim şartlarına bağlı olarak 25 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında hasat edilir.
Soğuğa dayanıklı bir meyve olduğu için, yetişme alanı oldukça geniştir. Elmanın en çok yetiştiği iller ise Amasya, Niğde, Nevşehir, Isparta, Burdur, Bursa ve Tokat'tır. Elma üretiminde ilk sırada yer alan ülke ise Çin'dir. 2010 verilerine göre elma üretiminde 2. sırada ABD, 3 sırada ise Türkiye vardır.
Amasya markasını Niğde'ye kaptırdı: Amasya elmasının yüzde 65'i Niğde'de üretiliyor | Euronews.
Türkiye, dünya elma üretiminde önemli ülkeler arasında olup, 2019/20 sezonunda 3,6 milyon ton üretim ile dünyada dördüncü sırada yer almaktadır.
İngiltere'nin Maidstone Kenti'nde bir çiftçi 'en büyük elma rekoru'nu üç yıldır elinde tutan ABD'li bir çiftçinin rekorunu kırarak dünyanın en büyük elmasını yetiştirdi. Beş çocuk babası Alan Smith, bahçesindeki 60 cm çapında, 1.670 kg ağırlığındaki elma ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Merkezi Karaman ve Tekirdağ olmak üzere 8 bin dekarlık arazi üzerinde modern bahçecilik yaparak elma üretim ve ticareti yapan genç iş adamı Seyda Ertuğ, bugün Engin Tarım Firması altında kıtalar ötesi ihracata uzanmayı başardı.
Elmanın bugünkü kilogram satış fiyatı ise 75 krş ile 1,25 krş arasında değişiyor. Yaklaşık 300'e yakın ağaç alan bir dönüm araziden yıllık 7 bin TL gelir elde edilmesi mümkün. Yıllık işletme gideri ise dönüm başına yaklaşık 1 bin TL. Bu noktada 6 bin TL'lik bir kazanç söz konusu.
Yer elmasını pek çok farklı şekilde tüketebilirsiniz. Toprağın altından çıkarıldıktan sonra tıpkı elma gibi soyup çiğ olarak yiyebileceğiniz gibi, patates gibi haşlayarak püresini de yapabilirsiniz.
Aynı şekilde üretime yer elması kabukları ile başlayacaksanız bu kabukları toprak içerisine gömmelisiniz. Mart ayı sonuna doğru köklenmiş yer elmaları yetişmeye başlayacaktır. Mart ayı sonuna doğru köklenen kabuklarınızı aralarında yaklaşık 20-30 santim boşluklar bırakarak gübreli, gevşek ve geçirgen bir toprağa dikin.
Halk arasında yaygın olarak "Adem elması" ismiyle bilinen yapının bilimsel adı "larinks tümseği"dir (prominentia laryngea). Bu tümsek, insan boynu içerisinde yer alan larinksi ("ses kutusu") saran tiroit kıkırdağının vücut dışına doğru yaptığı çıkıntıdan ötürü oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri