Araçlardaki v kayışı her 60 bin kilometrede bir değişmelidir. V kayışı, motor eksantrik milini krank miline bağlar. V kayışı aşındığında, formunu kaybettiğinde veya koptuğunda araç yola kalabilir ve kayışın değiştirilmesi gerekir. Böyle durumlarla karşı karşıya kalmamak için araç bakım işlemleri ihmal edilmemelidir.
Motoru çalıştırdığınızda gıcırdama şeklinde gelen bir V kayışı sesi duyuyorsanız kayışın değişim zamanı gelmiş olabilir. Kayıştan ses gelmesi durumunda aracınızı yetkili servise götürün, sesin kaynağı nereden geldiği ve kayışın durumu kontrol edilecek ve gerekiyorsa V kayışı değiştirilecektir.
Yeni üretilen araçlarda v kayışı her 60 bin kilometrede bir değişmelidir. Daha eski araçlarda v kayışını daha sık değiştirmek gerekebilir. Öte yandan aracın kilometresi az olsa da ortalama 4 yılda bir v kayışının değiştirilmesi gerekmektedir.
V kayışı koptuğu zaman araçtaki alternatör çalışmaz. Alternatör ise aracın elektrik düzeneği ile ilgili bir parçadır. Alternatör çalışmadığı zaman da motordaki soğutma sistemi devre dışı kalır. Bu da hararet olayını beraberinde getirir.
V kayışı krank mili kasnağından aldığı kuvveti diğer dönerek çalışan parçalar iletir. Bu parçalar sırası ile şarj dinamosu klima kompresörü ve direksiyon pompasıdır. Bazı V kayışının çalıştığı parça sıralamsı değişebilir. Mesala : Direksiyon kayışı ayrı, klima kayışı ayrı, V kayışı ayrı olarakta çalışabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Kayış gerginliğini kontrol edin. Kayışın en uzun kısmındaki gerginliği kontrol edin; Yarım ila bir inçten (1,25 santimetre ila 2,5 santimetre) fazla boşluk olmamalıdır. Detaylı bir kontrol için oto servisinize danışabilirsiniz. Oto servislerde kayışınızın son kullanım tarihine bakılarak sağlamlığı tespit edilir.
Yıpranmış bir V kayışı çoğu zaman kopmadan önce, çıkardığı kulak tırmalayıcı sesle uyarır. Ancak bu ses olmadan da V kayışının koptuğu olur. V kayışı koparsa kayışa bağlı olan şarj dinamosu ve klima kompresörü gibi parçalar arızalanabilir. Hidrolik direksiyon sistemi devre dışı kalır.
V kayışı kopan araba gider mi? 'V kayışı kopan araç gider mi? ' ne yazık ki evet.
Motor Arızası: Triger kayışı koparsa, valfler açık ya da kapalı durumda kalır. Bu ise beraberinde motor arızasını getirir. Motor çalışamaz ya da düzensiz olarak çalışır. Parçalarda Hasar Meydana Gelir: Triger kayışının kopması, diğer motor bileşenlerinin zarar görmesine yol açar.
V-kayışı kopmaları da çeşitli sorunlara neden olabilir. V kayışı sayesinde krank milinde üretilen güç klima, jeneratör, sirkülasyon ve hidrolik direksiyon pompasına kolaylıkla iletilebilir. V kayışları, kaput açıkken kaputun altında kolayca görülebilir. V kayışları triger kayışı gibi bir vizörle gizlenemez.
Araçlardaki v kayışı her 60 bin kilometrede bir değişmelidir. V kayışı, motor eksantrik milini krank miline bağlar. V kayışı aşındığında, formunu kaybettiğinde veya koptuğunda araç yola kalabilir ve kayışın değiştirilmesi gerekir. Böyle durumlarla karşı karşıya kalmamak için araç bakım işlemleri ihmal edilmemelidir.
Ortalama 10.000 kilometrede bir değişimi ya da kontrolü yapılmalıdır. V kayışı genellikle lastik ve keçe karışımından oluşan bir yapıya sahiptir.
Genellikle, devirdaim pompasının yaşam süresi 100.000 ile 150.000 km arasındadır. Ancak, aşırı yük altında çalışan veya sık sık uzun yolculuk yapan araçlar için daha düşük bir yaşam süresi beklenebilir. Devirdaim pompasının değiştirilmesi, aracın motor performansını ve güvenliğini kontrol etmek amacıyla önerilir.
V Kayışı Koparsa Ne Olur? V kayışı kopması genel olarak tehlikeli bir durumdur. Çünkü V kayışı araçtaki devridaimi sağlar. Kayışın koptuğu fark edildiğinde araç hareket halindeyse kenara çekilmelidir.
V kayışı aşınmış veya hasar görmüşse de ses yapabilmektedir. V kayışı hasar görmüş ise kayışın yüzeyi pürüzlü olabilir ve bu da kasnakların yüzeyleriyle teması sırasında ses çıkarmasına neden olabilmektedir. Kasnakların aşınması da V kayışının ses yapmasına neden olabilir.
Aracınızı hemen sağa park ederseniz kaputu açtığınızda genellikle kayışın uç kısımları ya da kopan kayışın parçalarını görebilirsiniz. Bunun dışında, motordan farklı sesler gelmesi ve egzozdan siyah dumanlar çıkması da genellikle triger kayışında sorun olduğunun habercisidir.
Triger Kayışı Kaç Km'de Değişir? Triger kayışının değişimi sadece kullanım süresi dolunca yapılmamaktadır. Eğer 3 yıl içerisinde 90.000 kilometre yol alındıysa, triger kayışı gözden geçirilir ve genellikle değiştirilir. Özetle, 90.000 kilometre ya da 3 yıl sonunda triger kayışı değişimi gerçekleştirilmelidir.
V kayışı ve triger kayışı aynı şey değillerdir. Triger kayışı, eksantrik mili ve krank mili dönüşünü uyumlu hale getirmekle görevlidir. V kayışı ise motordan aldığı gücü aracın alternatör, hidrolik direksiyon ve klima kompresörü gibi parçalarına iletir.
Bu durum motorun durmasına neden olur. Otoban gibi hız limitinin yüksek olduğu alanlarda triger kayışının kopması, güvenlik açısından oldukça tehlikelidir. Triger kayışı koptuğunda motor gürültülü bir şekilde ses çıkarmaya başlar. Bunun yanı sıra araç kaputunun altından siyah bir duman gelebilir.
Triger Kayışı Değişimi 3.950 TL'den Başlayan Fiyatlarla Yerinde Değişim.
Zarar gören tüm parçaların değişmesi veya işlem görmesi gerekir. Ve bu da dolayısıyla çok büyük bir maddi masraf anlamına gelir. Kısacası motorun rektefiye işlemi görmesi gerekir. Özetle triger kayışının kopması durumunda, otomobilin krank mili, supaplar, pistonlar ve diğer bunlara bağlı parçalar hasar görür.
Ayrıca V kayışı işlevi gereği lastikten (kauçuk) üretilirken bazı araçlarda iki adet olarak görülebilir. Bazen de araçta bu kayışa hiç yer verilmeyebilir.
Vantilatör kayışı koparsa ne olur sorusu pek çok araba kullanıcısının aklını kurcalıyor. Özellikle yeni otomobil sürücüleri bu konu hakkında detayları merak ediyor. Otomobil motorlarında V kayışı ve triger kayışı olmak üzere 2 kayış bulunur.
1-) Görüntüde görmüş olduğunuz V kayışının kopması araçta hangi arızaya neden olmaz? Şarz dinoması çalışmadığı için akü şarz olmaz. Yakıt pompası arızalanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri