Dizel araçlarda rölantide titreme sorunu genelde mazotta su olması ya da yakıtta pislik olması gibi masumane nedenlerden olduğu gibi enjektörün yeterince yakıt püskürtmemesi ya da yakıt pompasının gönderdiği yakıtın basıncının düşük olması ihtimalleri de ortaya çıkabilmektedir.
Genel olarak araçlarda hortum ve kablo bağlantılarındaki yırtık, esneme ya da arıza nedeniyle Rölantide titremesi meydana gelmektedir. Bu durumda bujiler ıslanır ya da buji kablosu aşınarak kopma aşamasına gelir. Rölantin düzetilmesi ya da hortumun değişmesi gerekebilir.
Dizel motor titreşimine ne sebep olur? Dizel Motor Titreşiminin Nedenleri Motor takozları olarak da bilinen bu bileşenler motoru destekler. Konuşmacılar ve motor arasındaki kamalar arasında kauçuk var. Bu kauçuk zamanla işlevini yitirdiği için motor harekete ve dolayısıyla titreşime neden olur.
Genellikle bujilerde ıslanma, arıza ya da buji kablolarında gevşeklik/kopma kaynaklı problemler olabilir. Bunların haricinde dizel araçlarda mazot filtresi benzinli araçlarda benzin filtresi, LPG'li araçlarda gaz filtresi kirli veya bozuksa motorda titreme problemi oluşur.
Sonuç olarak otomatik vites geçişlerinde sarsıntı olmasının sebepleri arasında; şanzımana yağ sızıntısı, balataların aşınması, şanzıman kulaklarının işlevini yitirmesi yada genel bakımının eksik yapılmış olması seçenekleri en yaygın görülen sebeplerdir. Ancak farklı bir sebep de söz konusu olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Cevap: Düz yolda belli bir hızdan sonra araçtaki titreşimler şunların habercisi olabilir: Aracın sürtünme problemleri olabilir. Fren rotoru ayarları sorunlu olabilir. Lastiklerde sıkıntı olabilir.
Araç seyir halindeyken veya rölantideyken titriyorsa, motorda bir sorun olabilir. Motorun düzgün çalışması için yeterli hava, yakıt veya kıvılcım olmayabilir. Belki de bujileri yenilemenin zamanı gelmiştir Sorunun kaynağı, hava filtresinin kirlenmesi ve tıkanması da olabilir.
Şuan motor kaymak gibi oldu eskisine göre. Gidon denge topuzlarını daha ağır olanlarıyla değiştirmek, gidon işine kum dökmek, elciklere sünger kılıf takmak gidondaki titreşimin hissedilmesini az da olsa engelleyebilir. Daha kalın tabanlı bot giymek de peglerdeki titreşimin ayaklarda daha az hissedilmesini sağlayabilir.
Eğer ki aracınız 100-120 km/h gibi hızlarda titreme yapıyorsa rot ayarlarında problem olabilir, kontrol edilme vakti gelmiş olabilir. Ön takımlarda rotiller veya rot kollarında bir problem varsa araba titreme yapacaktır. Diğer yandan lastik durumu da bu hızlarda titremelere sebep olabilir.
Rot ayarı, tekerleklerin doğru şekilde hizanlamasını sağlar. Tekerleklerin dönmesini sağlayan rulmanlar, aks ve göbek düzeneğine bağlı olduğu için düzgün çalışmadıklarında doğrudan tahrik milini etkiyerek direksiyonun titremesine neden olur.
Bunun neticesinde motor parçalarında büyük gerilmeler, şiddetli titreşimler ve yüksek gürültüler oluşur. Buna dizel vuruntusu (diesel knock) denir. Dizel motorlarında, gürültünün önemli kaynağı olan vuruntuyu tayin eden basınç artış hızını kontrol edebilmek için tutuşma gecikmesini en uygun değerde tutmak gerekir.
Örneğin ilk kalkışta veya vites değişimlerinde oluşan silkeleme kuvvetle muhtemel baskı balatadan yapar. Ancak hızlanırken oluşan silkelemenin nedeni ateşleme sistemi, yakıt sistemi hatta şaftın bağlantı takozları veya mafsalı olabilir.
Motorun çalışması sarsıntılı ise, sebebi buji kablolarından birinin çıkmış olması olabilir. Benzinli bir motorda normal yanma olmamasının sebeplerinden biri bujilerin normal ateşleme yapmaması, bir diğeri de platin ayarının bozuk olması ayrıca bujilerin kurum bağlanmış olmasıdır.
Motor Vuruntusunun Temel Sebepleri
Subap arızası olması, Supap ayarının kötü oluşu, Yatak vurması meydana gelmesi, Motor hava ve yakıt ayarının uygun olmaması, .
Aracın çalışabileceği minimum devir sayısına rölanti denir. Rölanti devri ayarsız olur ise motor kendini stop eder. Rölanti devrinin ayarı yüksek olursa yakıt fazla sarf edilir. Rölanti devri genellikle fabrika tarafından tespit edilir.
Aksın ucuna bağlı olan ve aracınız seyir halindeyken amortisörün aşağı ve yukarı salınımını takip eden aks kafası bozularak direksiyonda titremelere sebep olabilir.
En Yaygın Otomatik Şanzıman Sorunları
Mekanik aksamlar aşındığında veya yağ özelliklerini kaybettiğinde vites değişimlerinde tekrarlayan sorunlar oluşmaya başlar. Özellikle kalkışlarda titreme yapıyor sorunu, otomatik şanzımanda sorun olduğu anlamına gelir.
Yüksek hızlarda ortaya çıkan titreme balans bozukluğuna işaret. Balans bozukluğu lastikteki tel kırılması, balon yapma veya dengesiz aşınma gibi durumlar hariç ayarla düzelebilir. Diğer ihtimallerde lastik değişimi şart... lastik havası olabilir yada lastiğin janta tam oturmamış olabilir.
Bu ayarların yapılmaması demek aynı zamanda ortaya çıkacak titreşimden dolayı lastiklerinizin düzensiz aşınmasının yanında direksiyon ve süspansiyon aksamlarının da erken yıpranmasına neden olacaktır. Tüm bunların meydana gelmesi keyifsiz, güvensiz ve verimsiz bir sürüş deneyiminin ortaya çıkmasına sebep olur.
Titreşimi azaltmak için otomatik dengeleyicili bir alet kullanmanın yanı sıra, operatörler titreşim engelleyici yan kolları olan aletler kullanmalı, titreşimi azaltan eldivenler takmalı ve bakımı iyi yapılan aletler kullanmalıdır.
Tam olarak nereye takmam gerekiyor? Raketin en alt orta tellerinin arasına takılır. 2 telin arasına sıkıştırarak takmanız gerekiyor.
Rölanti devri çok düşükse, motor stop eder ve rölanti devri çok yüksekse, yakıt israfına neden olur ve motor kapatıldığında motorun çalışmasına neden olur. Aracınızın güvenli ve verimli çalışmasını sağlamak için, aracınızın rölanti hızıyla ilgili sorunları tespit etmek ve gidermek önemlidir.
İçten yanmalı motorların çalışma prensibine dair bir terim olan rölanti bir tür dengeyi ifade eder. Araç modellerine ve motor tiplerine göre aracın rölantide kaldığı değer değişiklik gösterebilir. Ama genel olarak motor devrinin 500 -1000 devir/dakika arasında olması rölantide kalmak olarak tanımlanabilir.
Eğer bu hava zaman içerisinde çıkartılmazsa soğuk kaloriferler ve beraberinde gelen şırıltı sesine sebebiyet verebilir. Eğer kaloriferlerinizin üst kısmı soğuk, alt kısmı ise sıcaksa, bu sıkışan hava, sıcak suyun radyatörün tamamının ısınmasını engelliyor demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri