Benzinli araçların motor güçleri dizel araçlara göre daha fazladır. Bu sebeple de motor performansları genellikle daha iyidir. O yüzden aynı kapasitedeki dizel araçlara göre daha fazla güç üretebilirler. Ayrıca benzinli otomobiller dizel araçlara göre daha az bakıma ihtiyaç duyarlar.
Dizel Arabaların Dezavantajları
Yüksek emisyon değerleri nedeniyle çok sayıda filtreye sahiptir. Bu nedenle bakım maliyetleri biraz daha yüksektir. Benzinli motorlara göre daha gürültülüdür. Benzinli otomobillere göre daha düşük beygir gücü üretirler.
Dizel araçlar yakıt açısından daha tasarrufludur. Yılda 15 bin km'den fazla yol yapıyorsanız dizel araçları tercih edebilirsiniz. Dizel araçlar daha güçlü torka sahiptir. Dizel araçlar yük taşıma konusunda daha avantajlıdır.
Benzinli motorlar karbüratör ile çalışan içten yanmalı motorlardır. Karbüratör yakıt ve havanın karıştırılması işlemini motorun dışınmda yapar. Dizel motorlarda bu işlem motorun içinde yapılır. Benzinli motorlarda ise motor dışında gerçekleşir ve motor içerisine benzini buharlaştırarak verir.
Benzinli motorlu araçların motor ömürleri dizel motorlara göre biraz daha uzun olsa da, gerekli bakım yapıldıysa aralarında çok fazla fark yoktur. Doğru kullanıldığında, benzinli araçlar 500.000 ila 600.000 kilometre yol kat edebilir. Elbette bunda uygun kaliteli yakıtların da büyük etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
İlgili 45 soru bulundu
Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar.
LPG'li araçlar
LPG, benzine ve dizele göre daha ucuz olan bir yakıt türüdür.
Çünkü dizel motorların torku yüksektir ve ağır vasıtaların yük çekmek için yüksek torka ihtiyacı vardır. Az devir çevirse de olur ama tonlarca yükü çekmek için yüksek tork gereklidir. Yakıt yönünden daha ekonomik olduğu için dizel tercih ediliyor.
Dizel araçlar genellikle benzinli araçlara oranla daha pahalıdır, çünkü dizel araçlar daha ağır bir motora sahiptir. Araç kiralama firmaları genellikle benzinli araçlarla hizmet vermektedir. Çünkü dizel araçlar daha az yakıt tüketmelerine rağmen, bakım ve tamir ücretleri benzinli araçlardan daha pahalıdır.
Yasaya göre, otomobil üreticileri, 2035'e kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacak. Böylece AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren karbon salan benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.
Benzinli araçların motoru dizel araçlara göre daha sessiz çalışır. Aracın motorunda oluşacak bir arızada bakım maliyeti daha azdır. Ateşleme özelliği güçlü olduğundan hızlanma süresi daha iyidir. Yüksek performans sunar.
Yüksek Kilometre Dizel Araç Alınır mı? Özellikle dediğimiz gibi 200 bin km üzeri araçlarda problemlerin artık başlama ihtimalinin yükseldiğini belirttik ancak sağlıklı ve bakımları tam eksiksiz olarak yapılmış bir dizel motor 1 miliyon km ye kadar kullanılabilir.
DİZEL EGSOZ GAZLARININ SAĞLIK ETKİLERİ:
Aslında özellikle dizel araçlardan yayılan gazların ve zararlı maddelerin astım ve KOAH gibi solunum yolu hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere çok sayıda sistem üzerinde hastalık yapıcı etkilerinin olduğu uzun yıllardır bilinmektedir.
Dizel araçlar, dünya genelinde karbondioksit (CO2) emisyonlarının önemli bir kaynağıdır. CO2 gibi sera gazları, dünya genelinde küresel ısınmaya neden olarak, okyanusların asitlenmesi, buzulların erimesi ve deniz seviyelerinin yükselmesi gibi ciddi çevresel sorunlara yol açabilir.
Fakat eğer yakıt tüketimi sizin açınızdan daha önemli ise ve yakıt tüketiminin daha az olmasını istiyorsanız dizel araç tercih etmelisiniz. Böylelikle araç kiralarken iyi tercihte bulunmuş olursunuz.
Dizel motor benzinliye göre daha geç ısınır. mazotun kalorisi , benzine göre düşük olduğu için ve dizel araçlar daha az yakıt yaktığı için, motorları geç ısınır...
En az yakan dizel araba hangisi? En az yakan dizel arabaları, günümüz şartlarında hangisi; BMW 1 Serisi (4,2 litre), Citroen C4 (3,8 litre), Fiat Egea (4,1 litre), Mini Cooper Clubman (4 litre) Ve Opel Crossland (3,9 litre) en az yakıt tüketen dizel araçların başında gelir.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Türkiye otomotivde dönüşüm tarihini netleştirdi. 30'u aşkın ülkeyle beraber en geç 2040'a kadar sıfır emisyona geçiş sözü verildi. Hem vatandaş hem de otomotiv sektörü için dönüm noktası olan karar kapsamında, 2040'tan itibaren benzinli veya dizel araç satılmayacak.
Benzinli araçlarla kıyaslandığında %20 daha fazla verimli bir motora sahip olması, %15 daha az emisyon sağlıyor olması ve yaklaşık %25 daha az yakıt tüketimi olması, dizel motorlu araçların dikkat çeken özellikleridir.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Ortalama olarak, bir dizel kamyon 100 kilometrede 7-12 litre mazot tüketir. Bu, tipik olarak kilometrede 9-12 litre tüketen benzinli araçlardan önemli ölçüde daha azdır. Bir dizel motorun yakıt verimliliği, kullanıldığı sürüş türüne ve ayrıca motorun boyutu ve kullanılan yakıt türü gibi diğer faktörlere de bağlıdır.
Dizel ile çalışan arabalar, benzinli arabalara göre %25 daha az yakıt harcarlar. Ancak bu soruya kesin olarak evet ya da hayır cevabının verilememesinin sebebi ise otomobilinizi ne sıklıkta kullandığınız ve hangi alanlarda kullandığınız gibi kriterlerin yakıt harcamasını büyük ölçüde etkiliyor olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri