Muhammed, Zeyd bin Hârise'yi evlat edinmişti. Ona Muhammed'in oğlu Zeyd denilmekteydi. Zeyneb bint-i Cahş, ilk iman edenlerdendi. Muhammed O'nu azatlığı ve evlatlığı Zeyd bin Hârise ile, Hicret'in 5. senesi Zilkade ayında evlendirdi.
Böyle bir algının hâkim olduğu toplumda geleneğin dışına çıkarak evlilik yapmak oldukça zordur. Rasûlüllah kendisine karşı yapılacak tepkilere rağmen cahiliyye âdeti olan bu evlilik türünün İslâmî olmadığını göstermek amacıyla evlatlığı Zeyd b. Hârise'nin eşi Zeyneb bint Cahş evlenmiştir.
Zeyd Peygamberin Zeyneb'e aşık olduğunu anlayınca onu boşadı ve (Hz.) Muhammed onunla evlendi.
Yıllar sonra Zeyd bin Harise'nin izine ulaşan ailesi, onu geri almak istedi. Muhammed'in kendisine, dilediği gibi davranmasını söylemesinin üzerine Zeyd, Muhammed'in yanından ayrılmak istemedi. Bunun üzerine Muhammed, onu evlat edindiğini ve artık kendisine mirasçı olduğunu bildirdi.
Hazret-i Âişe validemiz 9 yaşında iken nikahlandı, daha sonra evlendi. Resulullah efendimize, Hazret-i Âişe'den başka, hiçbir zevcesinin yatağında (vahiy) gelmedi. Bu da, Hazret-i Âişe'nin Allahü teâlâ indinde kıymetinin pek çok olduğunu göstermektedir.
İlgili 27 soru bulundu
konusu ele almaktadır. Buhârî ve Müslim'in bir rivâyetlerinde peygamber onunla evlendiğinde yaşını altı olduğunu ve yaşını dokuza varınca onunla zifafa girdiklerini söylemektedir. esas aldığı delil, Hz. Âişe ve ablası Esmâ'nın yaşını tarihi mukayeseye tabi tutmalarıdır.
İnsanlardan korkarak Allah'ın açığa vuracağını içinde gizliyordun. Hâlbuki Allah kendisinden korkulmaya en layık olandır. Sonra Zeyd, ondan ihtiyacını giderip (boşadığında) seni onunla evlendirdik ki böylece bundan böyle müminlere evlatlıklarının (dul) eşleriyle (evlenme) konusunda bir sıkıntı olmasın.
Bunun üzerine Zeyneb, “Size göre Zeyd benim için uygun bir eş midir?” diye sordu; Hz. Peygamber'in onu uygun gördüğünü söylemesi üzerine Zeyd ile evlenmeyi kabul etti, erkek kardeşi ve ailesi de bu karara razı oldu (Taberî, XX, 271).
İslam hukuku, ilgili ayet ve hadislerdeki ifadeler sebebiyle evlat edinmenin hukuken geçerli olmayacağı gerekçesiyle ve alternatif kurumlara sahip olması gibi nedenlerle evlat edinme müessesesiyle ilgilenmemiştir. Bu sebeple İslam hukukunda evlat edinme yer almamaktadır.
Seni hak peygamber olarak gönderen Allah'a yemin ederim ki, Ebû Yezid'i böyle görünce bunları söylemekten kendimi alamadım." cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Muhammed (asm) Sevde'yi boşamaya niyetlendi, ancak Sevde ona: "Ya Rasulallah, beni boşama!
Muhammed'in (sav) 14 Evliliğinin Sırrını Duyunca Şok Olacaksınız- Ezvac-i Tahirat | EFENDİMİZ'İN (sav) EVLİLİKLERİ Evliliklerden bir tanesinde zifafa girmeden boşanmıştır. Aynı anda hanesinde 9 hanımla birlikte hayatına devam etmiştir. 14 hanımının sadece 2 tanesi ile bekarken evlenmiştir.
Peygamber, prensip olarak tek eşlilikten yana olmuş ve kızlarını evlendirirken de onların üzerine evlenilmemesi gerektiğini damatlarına tembihlemişti. Onun aynı anda birden fazla kadınla evliliği ömrünün son sekiz yılına tekabül etmiştir.
Zeyd, ferasetiyle Hz. Zeynep'in yüksek bir ahlâkta yaratılmış olduğunu ve bir peygamber hanımı olacak fıtratta bulunduğunu hissetmişti. Kendisini de ona zevc olacak fıtratta mânen küfüv bulmadığı için boşadı.
Zeyd, Zeyneb ve Muhammed (as) olayı ''Muhammed as evlatlığının karısı ile evlendi'' şeklinde itiraza konu olan ahzab 37. ayeti açıkladık. Abone Ol ➦ https://www.youtube.com/c/AltayCemMer...
Oxford Üniversitesi'nden erken İslam tarihi uzmanı Joshua Little'ın hazırladığı tamamlanmamış doktora tezinde Hz. Muhammed'in üçüncü eşi Hz. Aişe'yle 6 yaşındayken evlendiği ve 9 yaşındayken birleşmenin yaşandığı iddiasının tarihsel gerçeklerle uyuşmadığını öne sürmesi tartışma yarattı.
Conversation. Diyanet şöyle buyurmuş: "Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli yok." İnsan, evladıyla da evlatlığıyla da evlenmez. Çaresiz bir kızı evlat edinmek iyilik içindir şehvetinizi doyurmak için değil.
Çünkü evlatlık olayı, mirasta haksızlığa sebep olmakta, aile içerisinde İslâm ahlakına uygun düşmeyen yakınlıkların meydana gelmesine sebep olmaktadır. Çocukları olmayan ve evlatlık almak isteyenler, başkalarının çocuklarını evlatlık almasınlar. ALLAH evlat edinmeyi yasaklamıştır.
İslam'da Evlat Edinme Yasağının Hikmetinin Hz. Yusuf ve Hz. Musa'nın Evlatlık Olmaları İle İrtibatı.
🔸 Sebebi tam olarak bilinmemekle birlikte sır saklamadaki kusuru nedeniyle Peygamber Efendimizin (sav) Hz. Hafsa'yı ric'î talâk ile boşadığı rivayet edilir. 🔸 Bu durumu öğrenen Hz. Ömer, Resul-i Ekrem'i (sav) gücendirmenin Allah Teâla'yı gücendirmek olacağını düşünmüş ve çok üzülmüştür.
Allah Resulü (s.a.a) birkaç talibi geri çevirdikten sonra Ali b. Ebi Talib'in (a.s) Hz. Fatıma (s.a) ile evlilik isteğini kabul ederek, bu yüce evliliğin Allah'ın emri üzerine gerçekleştiğini ve Hz. Fatıma'yı Ali'yle Allah'ın evlendirdiğini açıkladı.
“ Eşini yanında tut. Allah'a sığın, emirlerine yapış, günahlardan arın, azaptan korun!” diyordun. Allah'ın açığa vuracağı şeyi, boşandıktan sonra, Allah'ın Zeynep'le evlenmeni emrettiğini, insanlardan çekinerek, için titreyerek gönlünde gizliyordun. Oysa, saygı duyarak asıl kendisinden korkman gereken Allah'tır.
İslam peygamberi Muhammed'in farklı kaynaklarda geçen değişik isimlere göre 9 ile 19 arasında kadınla evlendiği düşünülmektedir.
Peygamber'den sadece on yaş küçük olduğu halde evlâtlığı olmasından dolayı önceleri Zeyd b. Muhammed diye anılırdı. Ancak evlâtlıkların öz babalarının adıyla anılmasını emreden âyet (el-Ahzâb 33/5) indikten sonra babası Hârise'nin adıyla anılmaya başlandı (Müslim, “Feżâʾilü'ṣ-ṣaḥâbe”, 62).
Meryem ile Efendimiz Hz. Muhammed'i nikahlayacak."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri