Çoğu dizel motor, kapalı devreli ceket tarzı bir soğutma sistemi kullanır. Motor boyunca akan soğutma sıvısı, silindir gömleklerinden, silindir kapaklarından ve diğer motor bileşenlerinden ısıyı emer. Motordan çıkan soğutma sıvısının sıcaklığı ne kadar yüksek olursa, motor o kadar verimli çalışır.
Soğutma suyu, bu kanallardan geçerken motordan ısı alır. Isıtılmış akışkan daha sonra otomobilin önündeki radyatöre bir lastik hortumdan geçer. Isınan su, radyatördeki ince borulardan geçerken, aracın önündeki ızgaradan motor bölmesine giren hava akımı ile soğutulur.
Radyatör, içerideki sıvıdan dışarıdaki havaya ısı aktarır, böylece sıvı soğur, bu da motoru soğutur. Radyatörler ayrıca sıklıkla otomatik şanzıman yağı, klima soğutucu, emiş havasını ve bazen motor yağı veya hidrolik direksiyon sıvısını soğutmada kullanılır.
Soğutma suyu, su pompası vasıtasıyla devirdaim eder. Radyatör içerisindeki sıcak olan motor soğutma suyu, radyatör fanının dönmesiyle veya aracın ileri doğru gitmesiyle birlikte, doğal olarak içeri giren hava ile soğutulur.
Motordan alınan ısı soğutma sıvısı içerisinde buraya gelir İçerisinde kılcal bölmeler sayesinde, motor sıvısı soğutulur. Bu kanallara giren hava motor sıvısını çok hızlı şekilde soğutur. Rüzgarın etkisi yanında fan motoru da bu soğutmayı hızlandıran ayrıntılardandır.
İlgili 31 soru bulundu
Tuzlu, Buzlu Su ile Soğutma
Kalın bir cam kaseyi su ve buzla doldurun. Kase ne kadar kalın ve yalıtımlı olursa o kadar iyidir. Soğuk su ve buz karışımını tutabilmelidir. Suya mümkün olduğunca çok buz ekleyin, ancak tüm içecek kabının suya batmasını önleyecek kadar değil. 50/50 buz ve su karışımı iyi bir temel kuraldır.
Yol yardımınız yoksa sabırlı olun; motorun soğuması en az 15 dakika sürer. Bu arada, kaputu hemen açmaya çalışmayın. Motor harareti olan bir arabadaki soğutma sıvısı 230 dereceden fazla olabilir. Kaput açıldığında, sıcak su veya buhar püskürtme riski vardır.
Turboşarj (Eğer varsa): Dizel otomobillerde turboşarj sistemleri yaygın olarak kullanılır. Turboşarj, motora daha fazla hava ve yakıt karışımı sağlamak için kullanılır. Bu nedenle, turboşarjlı dizel motorlarda soğutma sistemi, turbodan gelen sıcak havayı soğutmak için ek bir intercooler (ara soğutucu) içerebilir.
Motorun çok sıcak çalıştırılması motoru çekişten düşürür. Motor çok sıcakken radyatöre soğuk su konursa silindir kapağı ve blok çatlayabilir. Çok sıcak bir motorda radyatör kapağı ıslak bir bezle tutulup hafifçe gevşetilir ve buhar tamamen atılınca radyatör kapağı açılır.
Motoru aşırı ısınmış bir aracın hararet göstergesi ikaz verir ve aracın motor bölümünden, bazen de su haznesinden buhar çıkar. Bu durumda araç seyir halindeyse hemen güvenli bir yere çekilmeli ve motor durdurulmalı, motorun soğuması beklenmelidir.
Radyatör içindeki su, aracın ön ızgarasından giren hava sayesinde soğutulur. Soğuyan su, motor bloğu boyunca hareket ederek sıcak parçaların soğumasını sağlar. Bu süreçte sıcak bölgelerle temas eden su ısınır. Isınan su radyatöre geri döner ve tekrar soğutulur.
Soğutma Suyu Ekle!
Motor soğutma suyu, özellikle soğuk kış günlerinde motorun donmasını engelleyerek sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Ayrıca hararetin aşırı yükselmesini önleyerek ortaya çıkan ısıyı etkili bir şekilde emer. İdeal bir soğutma suyu karışımı %50 antifriz ve %50 sudan oluşur.
Pasif hava soğutma sistemi gibi ya da motor soğutma suyuna entegre bir sistemde gerekli soğutma işlemini yapar. Alüminyum kanatlardan oluşması ile birlikte bir parçanın içerisinde yer alan borulardan geçen bir yağın ısısı, alüminyum kanatlara aktarır. Bu süreçte hava sayesinde yağın soğuması sağlanır.
Hararet esnasında motor oldukça fazla bir şekilde ısınır ve bazı sürücüler motora su dökersem motor soğur ve rahatlar diye düşünür. Bu düşünce tamamen yanlıştır ve motora zarar verir. Sıcak motora kesinlikle soğuk su dökmemeniz gerekmektedir. - Sıcak olan motor suyuna soğuk su eklemek ve motoru çalıştırmak.
Eğer kontrol edilmezse, aşırı ısınma motorda büyük hasarlara neden olabilir. Hava ısındıkça, arabanın üzerindeki silindir kapak contası yanabilir ve yağ sızdırmaya hatta motor yağı ile suyunun birbirine karışması ile karşılaşılabilir.
Arabanın radyatör sistemi zaman içerisinde eskir ve tıkanır bu da hava geçişlerinin azalmasına neden olur. Bu sürecin sonucunda ise soğutma işlemi sağlıklı gerçekleşemez ve arabada aşırı ısınma meydana gelir. Bu nedenle radyatör bakımları ve temizliği ara ara kontrol edilmeli ve yapılmalıdır.
90, 100, 110 hatta yeni tip motorlarda 115'e kadar araç stop edilse dahi sorun olmaz. Fakat çok daha yüksek ısılarda aracın stop edilmesi pek önerilmez. Hararet yapan arabanın motorunu stop etmememizin nedeni araç motorunun hareketli metal aksamlarının ısı nedeni ile birbirine kaynaması durumunun yaşanma ihtimalidir.
Araç hararet yaptığı zaman öncelikle araç durdurulmalı ve motorun soğuması beklenmelidir. Uygun bir süre beklenmeli ve aracın kapağı hemen açılmamalıdır. Sıcaklık 100 derecenin üzerinde ise araç kapağı açıldığında patlama olacağından bekleme hususu önemlidir. Araç soğuduktan sonra temiz su eklemesi yapılmalıdır.
Motor hararet yaparsa ya da hararet göstergesi yükselirse motor istenenden fazla ısınır. Motorun ve motor parçalarının çok ısınması, hasar görmelerine neden olur. Motor hararet yaptığında yani hararet göstergesi yandığında gerekli önlemler alınmazsa kısa süre içinde motor arızası söz konusu olacaktır.
2-Dizel araç boşta kullanılması sakıncalıdır,. Çünkü boşta iken motor bir miktar soğur ve piston yağması azalır birden 5. viteste 3000 devre getirince araç 700 devirden 3000 devre aradaki yağlamayı hemen yapamaz ve bu uzun vadede piston segman ve gömleğe zarar verebilir.
Motor sıcaklığı sonsuz, sınırsız bir ısı kaynağı değildir. Termostatınızda bir sorun olmasa bile kaloriferi açınca motorun ürettiği ısıdan fazlasını çekiyorsanız motor sıcaklığı düşecektir.
Aracınız ile uzun yola çıktığınızda aracı zaman zaman 3000-3500 devir bandı arasında kullanın. Bu işlemi yaklaşık 15-20 dk boyunca gerçekleştirin. Bu sayede egzoz sistemi kendini temizler ve birikmiş kurumu yakar. Unutmayın, uzun yol dizeller için şifadır.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Dizel Araçlar
Mazotlu araçlarda ise durum daha farklıdır. Isıtma bujileri dizel araçlarda çalışma performansını doğrudan etkilemektedir. Isıtma bujileri, özellikle kış aylarında, mazotun çözülmesinde etkili rol oynar. Motor çalıştığı andan itibaren en az on veya on beş dakika kadar motor çalışmalıdır.
Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri