Söğürme (Urfa Yöresi)
Servis tabağının kenarlarını ince ince kıyılmış maydanoz ile süsleyip, patlıcan söğürme (Şanlıurfa Yöresi) yemeğini sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Közlenmiş patlıcanların mis kokusunun, közlenmiş kapya biberleri ile buluşması, işin içine domates ve biberlerin de girmesiyle adeta bir lezzet şölenine dönüşüyor. Rengarenk görüntüsüyle iştahınızı açarken, enfes tadıyla damağınıza kazınacak.
Antep ve Urfa mutfağının meşhur lezzetleri arasında yer alan patlıcan söğürtme, midenize bayram ettirecek bir lezzettir. Közlenmiş patlıcan ile hazırlanan söğürtme, hem salata, hem de meze olarak sunulabilir. Közlenen patlıcanları dilimledikten sonra nar ekşisi, sirke ve zeytinyağı ile harmanlıyoruz.
İlgili 25 soru bulundu
Tescillenip coğrafi işaret alan Bor söğürmesi, Niğde'nin yöresel yemeklerinin başında gelen, kuzunun kaburgası ve budundan yapılan yöresel bir yemek. Medeniyetlerin yaşatıldığı şehir olarak adlandırılan Niğde'de, kuzu kaburgası ve budundan yapılan Bor söğürmesi, iftar sofralarını süslüyor.
Niğdemizin meşhur lezzetlerinden ve ramazanda olmazsa olmazlardan evde de yapılabilecek ama odun ateşinde lezzetine lezzet gelen bi lezzet. Önce butlar hızlanır ve tepsiye alınır. Yanına kırmızı biber ,yeşil biber eklenir ,sonra kuyruk yağı koyulup fırına sürülür. Pide eşliğinde yağına bandırarak yenir .
Zeytinyağında biber ve soğanları soteleyin. Pembeleştiğinde içine, dövülmüş sarımsakları, közlenmiş, soyulmuş doğranmış patlıcanları ekleyin ve ateşte çevirmeye devam edin. Tuz, karabiber, acı seviyorsanız biraz acı biber ekleyip karıştırın ve ocaktan servis tabağına alın. Soğuduktan sonra servis yapın.
Ayıklanmış sarımsaklar dövülerek tuzla birlikte patlıcana iyice karıştırılır. Diğer taraftan kıyma et birtavada kavrulur genişçe bir tepsiye konulan ezilmiş patlıcanın üzerine serilir, servis tabağına alınarak ince ekmekle bostana eşliğinde yenilir. Yaz ve sonbahar başlarının yiyeceğidir.
Közlenmiş patlıcan, biber ve domatesin bir araya gelerek oluşturduğu o nefisliğin üzerine bir de ellerinizle hazırladığınız kebap tadında köfteler de eklenince ortaya ''Yeme de yanında yat!'' tadında bir şaheser çıkıyor.
Patlıcan, biber ve domatesleri közlüyoruz. Közlediğimiz sebzeleri soyup, küp şeklinde doğruyoruz. Üzerine maydanoz ve soğanı doğrayıp ekliyoruz. Zeytinyağını, tuz ve biberi ekleyerek, salatamızı sunuma hazır hale getiriyoruz.
Hafif pembeleşince ince ince doğranmış yeşil ve kırmızı biberlerde tencereye alınıp, güzelce kavrulur. Ardından kabuğu soyulmuş küçük küçük doğranmış domatesler de ilave edilir, karıştırılır. Sarımsağı ve tuz, karabiber ve pul biber eklenip, kısık ateşte sos haline gelinceye kadar pişirilir.
Türkiye'nin önemli gastronomi kentlerinden Şanlıurfa'da, yöresel lezzetlerden patlıcanlı kebabın Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenmesi sevinç yaşattı. Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, yöresel lezzetlerden "patlıcanlı kebap" Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi.
Tepsi kebabı, namıdiğer lahm-ı sini, Antakya'ya ait olan lezzetli yemeklerden sadece biri.
Çentik kebabı Hakkâri yöresine ait bir yemektir.
Söğürme, Güneydoğu Anadolu kökenli bir patlıcan yemeğidir. Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde et ile yapılan ve söğürme olarak anılan bir yemek daha vardır ancak bu isim ilk olarak patlıcan yemeği için kullanılmıştır. Yapılışı: Patlıcanlar odun ateşinde közlenmeye bırakılır.
Önce patlıcanlarımızı, ister fırında ister ocakta közlüyoruz. Daha sonra kabuklarını soyup, bıçak ile zırhta çeker gibi doğrayıp kabımıza alıyoruz. Ayrı bir yerde, yoğurdun içine sarımsakları rendeleyip koyuyoruz, tuz da atıyoruz ve karıştırıyoruz. Patlıcanın üzerine koyup, iyice yediriyoruz.
Söğürme. Kuzunun en lezzetli hali: Söğürme! Aynı zamanda Niğde'nin Bor ilçesinin de tescilli lezzeti.
Kayseri'nin meşhur yemekleri arasında en başta gelen lezzet Kayseri mantısıdır. Pastırma, Pöç, Nevzine, Aside, Yağlama, Kurşun Aşı, Kayseri Tiridi, Çiriş Yemeği, Cıvıklı, Örgülü Pilav, Tahinli Yaprak Sarması, Çemenli Ekmek, Kayseri Katmeri, Yoğurt tatlısı bunların arasında sayılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri