Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından çevreye ve insanlara zarar verdiği doğrulanan dizel motorlu otomobiller, Volkswagen Grubu'nu vuran Dieselgate skandalından beridir popülerliğini kaybediyor.
Dizel otomobillerin satışları düşerken, pazar payları hızla geriledi. Bunu gören otomotiv firmaları da dizel otomobil üretip satışa sunmaktan vazgeçti. Üretimler durdu. Türkiye'ye de artık dizel araçlar girmez oldu.
Türkiye otomotivde dönüşüm tarihini netleştirdi. 30'u aşkın ülkeyle beraber en geç 2040'a kadar sıfır emisyona geçiş sözü verildi. Hem vatandaş hem de otomotiv sektörü için dönüm noktası olan karar kapsamında, 2040'tan itibaren benzinli veya dizel araç satılmayacak.
Benzinli ve dizel araç satışının 2035 yılından itibaren yasaklanmasına AB'den son onay.
2020'li yıllarla beraber, Avrupalı devletlerde ortaya çıkan benzin ve dizel motorlu araçların yasaklanması kavramı giderek daha çok öne plana çıkmaya başladı. Çevreye verdiği zararlar ve yakıt tüketiminin kullanıcıya daha fazla maliyet oluşturması sebebiyle fosil yakıt kullanan araçlar popülerliğini kaybediyor.
İlgili 22 soru bulundu
'Sıfır karbon salımı' hedefine önemli katkı
AP'nin Perşembe akşamı kabul ettiği yeni yasal düzenleme ile 2035 yılından itibaren birlik genelinde fosil yakıtlı motorlar dönemi tamamen sona erecek. Uzmanlara göre yeni düzenleme, 2050 yılına kadar karbon salımını sıfıra indirme hedefine önemli katkı sağlayacak.
adım attı. 2040 yılında benzinli ve dizel araçlara artık. elveda diyeceğiz 19 yıl sonra üretimler tamamen. elektrikli araçlar üzerine olacak. 2040 yılında üretim tamamen elektrikli araçlar üzerine.
Mutabakat kapsamında, otomobil piyasalarında 2035'e kadar benzinli ve dizel motorlu araçların sıfır emisyonlu araçlarla değiştirilmesi öngörülüyor.
Dizel motorların yakıt filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir. Bakımı aksatılmayan dizel motorlu araçların yaklaşık 30 yıl boyunca kullanılması mümkündür. Dizel motorların bakımlarının düzenli yapılmasının yanı sıra aracın doğru kullanılması da kullanım ömrünü uzatan etkenlerdendir.
Yüksek Kilometre Dizel Araç Alınır mı? Özellikle dediğimiz gibi 200 bin km üzeri araçlarda problemlerin artık başlama ihtimalinin yükseldiğini belirttik ancak sağlıklı ve bakımları tam eksiksiz olarak yapılmış bir dizel motor 1 miliyon km ye kadar kullanılabilir.
Genel olarak; yılda 15.000 km'nin üzerinden kullanım yapan araç sahipleri için dizel motorlu araçları tercih etmenin tasarruf açısından daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Eğer yıllık 15.000 km araç kullanımınız olmayacaksa, benzinli araç tercih edebilirsiniz.
Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar.
arabanın sağlık durumuna göre değişir ama benzinli araçta düz yolda hatta bayırın derecesine göre bayır yukarı bile kalkabilir gaz vermeden. dizelde bu daha rahattır ayrı konu tabi.
Dünyada ve ülkemizde akaryakıt fiyatlarını değiştiren temel faktör arz ve talep dengesidir. Dünyada petrol kaynaklarının kısıtlı olması ve talebinin de genellikle fazla olması petrol fiyatlarının yüksek olmasını sağlamıştır.
BMW'nin, kompakt modellerinde yer alan üç silindirli 1.5 litrelik turbodizel motordan maliyet ve sıkı emisyon düzenlemeleri nedeniyle vazgeçeceği biliniyor.
Daha önce tasarıya çıkan Almanya ise sentetik yakıtlarla çalışan içten yanmalı motorlara sahip yeni araçların satışı konusunda AB'den güvence aldı. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, 2035 yılından itibaren benzinli ve dizel motora sahip yeni otomobillerin satışını yasaklama girişimine onay verdi.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Külbütör kapağından yanık yağ dumanı geliyorsa motor bitiktir. Motor kontrol çubuğundan yağ sıçraması ve yanık yağ dumanı geliyorsa yine motorda büyük bir sorun olabilir. Normalde buradan yağ, duman ya da buhar çıkmaz. Egzoz dumanı da bilgi vericidir.
Bugün ispatlanmış kullanılabilir petrol rezervleri 1189 milyar varil ve doğal gaz rezervleri 2,7 trilyon m3'tür. Mevcut global tüketim trendleri dikkate alındığında, petrol rezervlerinin ömrü 41 yıl, doğal gaz rezervlerinin ömrü 67 yıl olarak öngörülmektedir.
Fransa, Norveç, Hollanda gibi ülkeler, dizel araçla girilmeyen greenzone'lar yani yeşil alanlar oluşturulacağını ilan ettiler. Yani bu uygulamayla birlikte Paris, Amsterdam gibi şehirlerde dizel motorlu araçlar kullanılamayacak. Tüm bunların yanında en sert uygulamalardan birini hayata geçiren ülke ise İtalya oldu.
Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından hazırlanan "Dünyada ve Türkiye'de Petrol" raporunda yer alan projeksiyonlara göre, tüm dünyadaki mevcut rezervler ve yıllık üretim-tüketim miktarları baz alındığında, petrolün 40, doğal gazın 62, kömürün ise 216 yıl daha yeteceği belirlendi.
Dizel motora sahip araç, düzenli olarak bakım yapıldığında ve araç doğru kullanıldığında motor dayanım süresi uzar. Dizel motor ömrü ortalama 400.000 ile 500.000 kilometre arasındadır.
Dizel motorların birçok avantajı ve dezavantajı bulunuyor. Yakıt bakımından tasarruflu olması en büyük avantajı. Benzinli araçlara göre motorunun %20 daha fazla verimli olması, daha fazla tork üretmesi, %15 daha az emisyon sağlaması ve %25 daha az yakıt harcaması dizel aracın faydaları arasında sayılabilir.
Dizel Araçlar Artık Elektrikli Kullanılabilecek!
Yaklaşık 5-6 sene içerisinde her türlü dizel aracın elektrikliye çevrilebileceğini söyledi. Bu teknoloji yalnızca yeni çıkacak otomobillere değil, aynı zamanda insanların uzun yıllardır kullandıkları araçlara da monte edilebilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri