Ortodontik tedavi için yaş sınırlaması yoktur. Dişsel düzeltmelerde yaş önemli değildir, dişleri çevreleyen kemikleri sağlıklı olan herkese ortodontik tedavi uygulanabilir. Hasta kaç yaşında olursa olsun diş çapraşıklıkları düzeltilebilir.
Ortodontik tedavi her yaşta yapılır, ama her yaşın özelliklerine göre farklı tipte tedaviler uygulanır. Yenidoğan damak yarığı olan bir bebekte de, ortodontik tedavi gerekebilir; 60 yaşında dişeti çekilmesi nedeniyle dişlerinde düzensizlik oluşan bir bireye de, ortodontik tedavi yapılabilir.
Yaş Sınırlaması Olmayan Ortodontik Tedavi
Ortodontik tedavide yaş önemlidir. Dişsel problemler olarak görülen, dişin çıkış yönünün farklılaşması ve ağız içinde düzgün şekil almaması, her yaşta düzeltilebilir bir durumdur.
Çocuklarda Kapsamlı Ortodontik Tedavi ( Tel Takmak)
Hemen her yaşta ortodontik tedavi yapılabiliyor olmasına rağmen, her hastanın problemine göre ideal bir yaşı vardır. Ortodontik tedaviler sıklıkla bütün ana dişler sürdükten sonra (11-12 yaş) yapılır.
Her yaşta diş teli takılabilir. Hastalarımızda genelde 'ben 30 yaşındayım tel takamam' gibi ön yargı olabilmektedir. Halbuki diş teli tedavisinin yaşı yoktur. Yeterki hastanın sistemik durumu ve diş ile dişi çevreleyen diş eti, kemik gibi dokular sağlam olsun.
İlgili 26 soru bulundu
Ortodontik tedavi yapılmazsa ne olur? Fark edilen ortodontik bozukluklar giderilmediğinde diş çapraşıklıkları ve iskeletsel düzensizlikler, çiğneme sorunları, çene eklemi ağrıları ve kilitlenmeler, konuşma problemleri, diş çürükleri ve dişeti iltihapları ile karşılaşılabilir.
Ortodontik tedavi(diş teli tedavisi), çapraşıklığın özelliğine bağlı olarak, 5-6 li yaşlardan başlayarak ömrün sonuna kadar yapılabilir. Genel olarak sadece dişsel bozukluklarda, ortodontik tedavi için en uygun dönem 11-13 yaşlarında, iskeletsel ve dişsel bozukluklarda ise 7-8 li yaşlarda başlamalıdır.
Ortodontik tedavi, küçük çocuklarda çene gelişimine yardım ederek dişlerin doğru pozisyonlarda olmalarına yardımcı olur, yetişkinlerde ise var olan çapraşıklık ve kapanış düzensizliklerinin, ayrıca çene yüz bozukluklarının düzeltilmesini sağlar.
18 yaş altı kişiler için diş teli tedavisi ücretsizdir. Ancak devlet hastaneleri sadece metal diş teli tedavisini karşılar. Kullanılan malzemeye göre ücret talep edilebilir.
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
Ortodontik tedavi istenilen sonuca ulaşılana kadar devam eder. Aktif ortodontik tedavi bir ile dört sene arası sürebilirken, ortalama iki senede biter. Bazı bireyler biyolojik yapılarından dolayı tedaviye diğerlerinden daha hızlı ya da daha geç cevap verebilir.
Genel diş hekimleri sadece belirli yaş aralığındaki hastalarla ilgilenmektedir. Çocuk süt dişleri ve genel diş sağlığı ile ilgilenmezler çünkü bu alan uzmanların işidir. Yetişkin ve genel diş hekimleri 12 yaşından büyük hastalarla ilgilenir.
Doğumdan ergenliğe kadar yani 0 – 13 yaş aralığında ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen diş hekimliği alanı pedodonti olarak tanımlanmaktadır.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Ortodontik tedaviye kaç yaşında başlamalı sorusuna verilecek en sağlıklı cevap kalıcı dişlerin çıkmaya başladığı altı ve yedi yaş aralığında olmaktadır.
Ortodonti tedavisi, aralıklı, çarpık, gömülü, eğrilik, yamukluk ve bozuk çene gelişimi olan dişler için uygulanabilir.
Ortodonti uzmanları tarafından gerçekleştirilen ortodonti tedavileri için hastalar ödedikleri ücretin belirli bir kısmını daha sonra SGK'dan alabiliyorlar.
Devlet hastanelerinin ortodonti bölümlerinde tedavi olunabilmektedir. Devletin iş hastanelerine giderek tedavi olunabilmektedir. Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde diş teli tedavisi uygulanmaktadır.
Diş teli öncelikle bozuk olan diş yapısını düzeltmek, çapraşıklıkları gidermek amacıyla uygulanan tıbbi bir müdahaledir. Ayrıca ayrık dişlere sahip olan kişilerde, dişi çıkmayan ve kırık dişi olan hastalarda diş teli tedavisi uygulanmaktadır.
Tedavilerde genellikle 1. küçük azı dişlerinin çekimi gerçekleştirilir. Çünkü bu dişler, ağırlıklı olarak çapraşıklık bölgesine daha yakın konumlanırlar.
Ortodonti tedavisi sırasında amacımız dişlerin ve çenelerin olabilecek en iyi konuma gelmelerini sağlamaktır. Ortognatik ortodonti ya da ortognatik cerrahi, alt ve üst çenedeki şekil, yapı ve ilişki bozukluklarının düzeltilmesini sağlayan cerrahi yöntemdir.Halk arasında Çene ameliyatları olarak bilinir.
İskelete bağlı ya da farklı bir deyişle çene yapısına ait problemler de ortodonti bölümü tarafından tedavi edilen rahatsızlıklardır. Çene problemleri genellikle alt çenenin, üst çeneye kıyasla önde ya da geride olması üst çenenin, yüze veya alt çeneye göre önde ya da geride olması olarak sıralanabilir.
Üst çeneden başlamasının ana sebebi hastanın tellere daha rahat alışmasıdır. Bir diğer sebebi mekanik olarak alt tellerin takılabilmesi için bir miktar üst dişlerde düzelme gerekmesidir. Ortodontik tedavinin ilk başları dişlerin hızlıca düzeldiği seviyelenme aşamasıdır.
Hangi bozukluklar her yaşta tedavi edilebilir? Eğer alt üst çene ilişkisinde ciddi bir bozukluk yoksa dişlerdeki mevcut eğrilikler her yaşta tedavi edilebilir. Bu tedavi için bir yaş sınırı yoktur.
Tek yamuk diş kısa süreli ortodonti tedavisiyle düzeltilebilir. Bu tedavi diş telleriyle yapılabileceği gibi, şeffaf plaklar ile telsiz bir şekilde de yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri