Dizel otomobillerde yanma kalitesini arttırmak için turbo vardır. Bu turbolar egzozda oluşan atık dumandan alınan itme enerjisini döndürerek motora soğuk hava basmaya yarar. Turbo pervanelerinde veya milinde oluşan boşluk sonucu turbo motora hava basamaz. Yakıt düzgün bir şekilde yakılamadığı için sonuç kara dumandır.
Araç hareket etmeden temiz hava alamaz. Dolayısıyla araç bu Dur-Kalk sırasında etraftaki sıcak havayı yanma odasına sokar , gelen oksijen yönünden fakir olan hava yanma odasına gelen benzini yakmak için yeterli değildir. Böylelikle tam yanmayan benzin motorun bazı yerlerinde kurum oluşturur.
Otobana çıkıp en az 15 dakika olacak şekilde 3 bin devir üzerinde sürmek kurum temizlemek için idealdir. Dizel araçlar çok yüksek devirde ne torkunu ne de beygirini veremez. 4-5 bin devirlere gerek yok. Ek bilgi: Araç rolantide uzun süre kaldığında çok fazla kurum birikir.
- Kurum Birikintisi: Turbonun düzgün çalışması için yağa ihtiyacı vardır. Yağ eksikliği, yanlış yağ kullanımı veya düşük kaliteli yağlar motorda ve turbo sisteminde aşındırıcı hasara neden olabilecek kurum ve pisliklerin birikmesine neden olur.
Kurum ya da siyah karbon, hidrokarbonların eksik yanmasıyla ortaya çıkan ve saf olmayan karbon parçacıklarından oluşan kütledir. Çeşitli kanser ve akciğer hastalıklarına neden olduğu kanıtlanan kurum çoğunlukla fosil bazlı yakıt kullanımıyla ortaya çıkmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Karbon birikimi içten yanmalı benzinli ve dizel motorlarda bir HC bileşiği olan yakıtın yanma odasında hava ile yakılması sonucunda meydana gelen kurum adını verdiğimiz karbon depozitlerinin birikmesi ile zaman içinde supap yüzeylerinde, piston yüzeylerinde, yanma odası çeperlerinde ve segmanlar etrafında oluşur.
Her hidrokarbon bileşiği yandığı zaman, yanma sürecinin doğal sonucu olarak, kurum oluşumu meydana gelir. Kurum ya da karbon birikintileri, dizel ve benzinle çalışan tüm araç motorlarında oluşur ve asla tamamen engellenemez.
Yağ kanallarının kurum tutması, karbonlaşması artar. Bu durumda turbo yağ giriş kanalları tıkanır ise, yağ ulaşmaz ve turbo hasar görür. Aynı şekilde turbo yağ dönüş yolu tıkandı ise daha önceki maddelerde de belirttiğimiz gibi yağ turbodan (emiş veya egzoz bölümlerinden) dışarı çıkar ve diğer parçalara zarar verir.
"için kurum bağlamış" derler; ketum, kaknem, neşesiz, hevessiz duranlara.
Benzinde en iyi emisyona sahip olsa dahi motor ısınırken havayı kıstığı için kurum yapar.
ARAÇ MOTORLARINDA KURUM TEMİZLİĞİ
Hem sobanın borularını hemde borudan çıkan dumanın yol aldığı baca temizliği yapılırdı. Bu bacalardaki kurumlar temizlenmezse dumanı baca içeri verirdi, hem içerisi duman alır hemde evin içerisinde yanan sobadan iyi yanma, iyi performans alamazdık.
Motor içi kurum temizliği 500 tl Partikül filtresi veya katalizör Eksoz sisteminin temizliği 1500 tl İki işlem toplamda 2000 tl ...
Motor içi kurumlaşmayı ve balçık gibi olan yağın çözünmesini sağlayabilir ama, bunları yaparken motor contalarına da zarar verebilir.
kurum genelde dizel motor ısınmadan stop etmelerde olur. Bende sanmıyorum kurum bağlayacağını.Sonuçta yakıtı tam bir şekilde yakıyorsun uzun yolda. söylediğiniz kullanım senaryosunda fazla kurum bağlamaması lazım. Uzun süre 1500-1750devir civarında ve şehir içi kullanımında kurum bağlayabilir.
Kurum Birikmesi Nedir? Kurum birikmesi, yanma işlemi sırasında yanmayan partiküllerin motorda veya egzoz sisteminde birikmesidir. Bu durum, motor performansında düşüş, yakıt tüketiminde artış ve emisyon değerlerinin normların üzerine çıkmasına neden olabilir.
MATRIX Ağır Yağ, Kurum, Katran ve Karbon Sökücü
Sıcak yada soğuk su ile seyreltilerek kullanılır.Yağın ve kirin durumuna göre 1/20′ ye kadar seyreltilir.Solvent içermez, biyolojik olarak parçalanabilir, çevre dostudur.
Kurum Temizler. Soba alevli ve dumansız bir şekilde yanmalı. Kurum Temizleri sobanın üst kapağından paketli hali ile içeri bırakınız. Kurum Temizler'in sobada yanarken eriyerek çıkardığı, buhar kuruma yapışır ve kurumu kavurup toz haline getirip küllüğe döker.
Carbon Clean özel kimyasallar ve ultrasonik cihazlarlar yakıt sisteminize bağlanıp aracınızı 45 dakika süre ile temizlenmesidir. Carbon Clean sırasında aracınızın yakıt pompası devre dışı bırakılır 45 dakikalığına. Aracınıza bu süre zarfında yakıtı ve kimyasalları cihaz gönderir.
DİZEL PARTİKÜL TEMİZLEME HİZMETİ
Araç kullanıldığı sürece biriken bu kurum partikülleri (parçacıklar) rejenerasyon denilen filtrenin kendi kendine temizleme özelliği işlemi ile küle dönüştürülerek filtre içerisinden özel bir süreçle kendiliğinden egzoz yoluyla dış ortama atılır.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Dizel araçlarda turbonun bozulması, araç verimliliğinin düşmesine ve uzun vadede de motorun dolaylı olarak zarar görmesine neden olur. Motor silindirlerine yeterli hava gitmediği için, motor daha fazla zorlanır. Bu durum, özellikle yük altında aracın daha fazla ses çıkarmasına yol açar.
Hava Filtresi tıkandığı veya herhangi başka bir sebeple gerektirdiği performans gösteremediğinde silindir içerisindeki yanma odalarına yeterli kapasitede havayı iletemiyor ve siyah renkte dumana sebep olabiliyor.
Motorlu aracın en önemli parçası, kalbi olan motorun bittiğini gösteren bazı işaretler var. Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün: Külbütör kapağından yanık yağ dumanı geliyorsa motor bitiktir. Motor kontrol çubuğundan yağ sıçraması ve yanık yağ dumanı geliyorsa yine motorda büyük bir sorun olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri