Fakat dizel araçlarda boğaz kelebeği ya da rölanti motoru gibi araç parçaları bulunmadığı için bu araçlarda rölantide çalışmayı enjektörler ayarlar. Aracın gaza basmadan 0,850 ila 0,950 devir arasında çalışıyor olması rölantisinin düzgün olduğunu gösterir.
İçten yanmalı motorların çalışma prensibine dair bir terim olan rölanti bir tür dengeyi ifade eder. Araç modellerine ve motor tiplerine göre aracın rölantide kaldığı değer değişiklik gösterebilir. Ama genel olarak motor devrinin 500 -1000 devir/dakika arasında olması rölantide kalmak olarak tanımlanabilir.
Yüksek Rölanti Hızlarının Nedenleri
rölanti hava kontrol valfi ve kirli yakıt enjektörleri yer alır. Rölanti devri çok düşükse, motor stop eder ve rölanti devri çok yüksekse, yakıt israfına neden olur ve motor kapatıldığında motorun çalışmasına neden olur.
Motor devri de krank milinin bir dakika içerisinde yaptığı dönme ya da devir sayısını gösteren sistemdir. Dizel araçlarda genelde 6.000 devire kadar bir gösterge olur. Benzinli araçlarda ise 8.000 veya 9.000 devir sayısı göstergede belirtilmiştir.
Rölanti valfi arızası: Valf, gaz kelebeği kapalı durumdayken motorun rölantide kalması adına hava dozajını kontrol eder. Motorun soğuk olduğu zamanlarda rölanti valfi hava geçişini açarak rölanti devrini arttırır. Yani, valfte bir sorun varsa yüksek rölantiye neden olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
İlk adım, aracın türüne bağlı olarak tipik olarak gaz kelebeği gövdesinde veya yakıt enjeksiyon pompasında bulunan rölanti ayar vidasını bulmaktır. Yerleştirdikten sonra kilit somununu gevşetin ve rölanti devrini artırmak için vidayı saat yönünde ve azaltmak için saat yönünün tersine çevirin.
Rölanti motoru arızası nasıl anlaşılır? Araç rölantide stop ediyor yada rölanti devrinde. dalgalanmalar oluyorsa, rölanti motoru arızası var. demektir.
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
6. Vites 2000 devirde hız 100 km/s oluyor. 3000 devirde tahmin edileceği üzere 150 km/s oluyor.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Öncelikle vites geçişlerini doğru devirlerde yapmak gerekir. Örneğin 50 km hızda 4. ya da 5. vitese çıkmış olmak gerek. Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır.
Rölantinin yüksek olması aşırı yakıt tüketimine, motorun daha çok ısınmasına, kalkışların daha sert olmasına, vites geçmeme problemlerine yol açmaktadır.
Ne yazık ki motoru gereğinden yüksek devirde çalıştırmak, yıpranmaya ve maliyeti oldukça yüksek arızalara sebep olabilir. Bu nedenle, aracınızı gereğinden yüksek devirlerde kullanmamanız ve vitesin ne zaman değiştirileceğini bilmeniz çok önemlidir.
Dizel Motor Titreşiminin Nedenleri Motor takozları olarak da bilinen bu bileşenler motoru destekler. Konuşmacılar ve motor arasındaki kamalar arasında kauçuk var. Bu kauçuk zamanla işlevini yitirdiği için motor harekete ve dolayısıyla titreşime neden olur. Araç motor değişimi bu konuda yardımcı olabilir.
Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir. Yağ pompası, devir sayısı düşükken çok az basınç oluşturur ve yağlama yerlerine yeterince yağ iletmez.
Cüzdanınızda para tutun ve yakıttan tasarruf edin. Rölantide çalışan bir araba saatte 0.75 – 2.65 litre yakıt kullanır. Rölantide çalışan bir dizel kamyon, saatte yaklaşık 3.79 galon yakıt yakıyor. Ülkemizde şuan bir litre benzin 6.67 TL ve bu durumda rölanti bize fazlasıyla zarar ettiriyor.
Rölanti; aracın çalışabileceği minimum devir sayısına denir. Motor, rölanti durumdayken motor çalışmaya devam eder. Ancak rölanti devrinde bir dengesizlik olursa motor kendini stop eder. Rölanti devrinin ayarının yüksek olması durumunda ise yakıt sarfiyatı fazla olur.
Ynt: 1.3multijet araçlarımızı hangi devirlerde kullanmalıyız ? Motoru yüksek devirde kullanmak devirsiz kullanmaktan daha iyi bence. 2500-3000 Arası ideal.
ortalama olarak 5.viteste 100 km ile giderken 3000 devri bulursunuz,6 . vitese attığınızda 2500 devre düşer,aracınız daha yeni,anormal bir durum yok,alışıncaya kadar shift göstergesine uyun.
Vitesler aracın gücünü, motorun devrini ve hızını ayarlar:
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir. 2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir.
Turbo dizel araç kullanırken dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler; Turbo dizel motora sahip olan araçlar gaz verilerek ısıtılmamalıdır. Hava iklim koşullarına göre 30 - 90 saniye arasında rölantide çalışması ondan sonra yola çıkılması. Diğer önemli nokta ise motor soğukken yüksek devirde kullanılmamalıdır.
Vites yolda giderken kademeli bir şekilde devir her 2000'e geldiğinde atılır. Bu bir zorunluluk değildir ancak arabayı hızlı kullanmak istiyorsanız devir göstergesinde ibrenin 3000-4000 devirleri görmesini bekleyebilirsiniz.
Aracınızı Doğru Devirde Kullanın
Peki, yakıt tasarrufu için kaç devir idealdir? Aracın gereğinden fazla yakıt tüketmemesi için genellikle 2.000 - 3.000 devir arasında kullanılması önerilir.
Motora dolması gereken hava alınamadığında araç düzgün çalışmaz. İlk marşa bastığınızda aracın geç çalıştığını gözlemleyebilirsiniz. Eğer aracınız rölantideyken siz hiç gaz vermediğiniz halde rölanti değeri dalganıyorsa ve gerektiği gibi sabit kalamıyorsa gaz kelebeğinde bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz.
Bu durumun temel sebebi ise manifold kaçağından motora sızan havanın temizlik işleminden geçmemesi nedeniyle daha yüksek kütleye sahip olmasıdır. Rölanti dengesizliğine sebep olan bir diğer durum ise EGR valf kaçağıdır.
Soğuk motorda hava ve yakıt karışımının ısınıp verimli ateşlemeyle yanana kadar dengeye gelmesinden kaynaklanan normal bir durum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri