Bendir, bir tambur gibi çalınan, yarım daire şeklinde bir kemane benzeyen bir enstrümandır. Genellikle deriden ya da deriden kaplı ahşap bir tambur gövdesine sahiptir ve üstüne köşeşen tahta çubukları vardır. Bu çubuklar, bendirin çalınışı sırasında vurularak ses çıkartır.
Bendir, Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir'e) özgü biçimidir. Mağrip Arapçasından alınan bendir adı Türkiye'de 1980'lerden sonra yaygın kullanıma kavuşmuştur.
Tasavvuf müziğinde genellikle bendir olarak bilinen geniş ve zilsiz hali tercih edilirken eğlencelerde kullanmak üzere daha çok kenarlarında pirinç ziller bulunan modeller tercih edilir. Eskilerde ahşap kasnak üzerine deri gerilerek yapılan çalgının günümüzde birçok farklı çeşidi mevcuttur.
Dinî Mûsikide Def.
Kasnak çapı 40-44, eni 7-8 cm. civarında olup def çeşitlerinin en büyüğüdür; bendir ve mazhar adlarıyla tanınır, bunları çalanlara da bendirzen denir.
Kasnak üzerine gerilen deri ile oluşturulan çalgı aynı zamanda zikir defi olarak da bilinmektedir. Bendir, def ile benzerlik göstermektedir. Yalnız bu iki çalgı arasında belirgin bir fark bulunmaktadır. Bendirin tasarımında tek tarafı deri ile kaplıyken def çalgısında çift taraflı deri kaplama mevcuttur.
İlgili 41 soru bulundu
Bendir Klasik Türk Müziği başta olmak üzere pek çok tasavvufi müziğin çalınmasında kullanılan bir çalgı aletidir. Ayarlı bendir modelleri PVS ham maddesinden üretilir. Bendir tef çeşitleri standart 52 cm üretilse de ayarlanabilir 40, 42, 46 cm çaplarda kullanıcılara sunulur.
Müzik eşlikçisi olmakla birlikte solo bir enstrüman olarak da çalınır ve tüm müzik türlerine uygundur. 4 boydur;40 cm, 45 cm, 50 cm, 55 cm boyutlar arttıkça ses baslaşır. Yüksek kasnak daha derin bir ses elde etmek için tercih edilir.
1)Enstrümanı çalmayı ne kadar sürede öğrenebilirim? Daha önce herhangi bir müzik eğitimi almadıysanız derslere düzenli gelinir ve yeteri kadar pratik yapılırsa 3 ile 6 ayın sonunda notayla birlikte enstrüman çalınabilir.Bundan sonraki süreçte ise ileri teknik bilgiler ve egzersizlerle eğitime devam edilir.
Vurmalı sazlar ailesine ait bendir, çalınması kolay gibi görünse de iyi bir müzik kulağına sahip olmak, en önemli kriterdir. Aynı zamanda ritim duygusunun ön planda olduğu bendir, parmakların çok iyi kullanılmasıyla çalınabilir.
Teknik açıdan bakıldığında vurmalı çalgılardan birisi olan bendir, ağaçtan yapılan yuvarlak bir kasnak üzerine hayvan derisinin veya suni derinin geçirilmesiyle oluşur. Bu deri genellikle koyun, keçi ve oğlak hayvanlarından seçilir.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır. Şamanlar törenlerde kopuzu kullanırlardı.
Gitar, en kolay öğrenilen enstrümanların başında gelir. Gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazladır.
Katılımcılara; bendir çalgısı, kullanım ve icra teknikleri, ritim terimleri, nota değerleri, birim zaman, mertebe, usul, basit usullerin tasnifi ile çalınan ritimleri okuyup notaya alabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı temel seviye eğitim programıdır.
Bendir 12.yy'dan itibaren Ortaçağ Avrupa'sında tymbre ismi ile anılarak Fransa'da yaygın şekilde kullanılmıştır.
Öncelikle, bendirin ortasında bulunan gövdeyi elinizin iç kısmıyla destekleyin. Daha sonra, bendirin çubuklarını parmaklarınızla tutarak vurun. Bendirin çubuklarını vururken, parmaklarınızın uçlarıyla vurarak daha ince bir ses elde edebilirsiniz.
Katılımcılara, bendir çalgısının geleneksel icra yöntem ve teknikleriyle kullanımının gösterildiği bu eğitim programında, Türk Halk Oyunları (THO) ve Türk Halk Müziği (THM) basit ve bileşik usul örnek parçaların deşifre, dikte ve icrasının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Bendir, Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya'da yaygın olarak kullanılır. Bendir, zikir defi veya zikir bendiri olarak da bilinir. Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Müziğinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir 'e) özgü biçimidir.
Havalı Bendirlerimizde Taşıma Çantası ve Bisiklet Pompası Hediyedir. Bendirlerimiz deri ve gürgen ağacından imal edilmiştir. Yani başlayanlar ve orta seviye ritim çalanlar için oldukça uygundur. Gerdirme işleme (şişme) havalıdır.
Tef, avuç içinde veya parmaklar arasında tutulur. 2. Tef'in deri yüzeyine, diğer elin parmak uçları veya el avucu ile hafifçe vurun. Ritmi hissetmek ve tefin tınısını duymak için önce yavaşça başlayabilirsiniz. 3. Tef'in farklı bölümlerine vurarak değişik sesler çıkarabilirsiniz.
Öncelikle, enstrüman öğrenmek emek ve sabır gerektiren, uzun fakat keyifli bir yolculuktur. Eğer eğitmenin sizin için belirlediği takvime uyar, enstrümanınızı yeteri kadar çalışabilirseniz 1-2 senelik sürecin sonunda amatör olarak enstrüman çalabilecek seviyeye ulaşabilirsiniz.
Erbane Def Türk müziği geleneğinde yer alan bir ritim çalgısıdır. Türk müziği kültüründe önemli bir parçası olan erbaneyi çalmak isteyenler doğru boyutta bir erbane seçmeli uygun tokmağı kullanmalı erbane kılıfı satın almalı ve bir eğitmenle çalışarak doğru teknikleri öğrenmelidirler.
Ahşaptan imal edilen yuvarlak kasnağın bir ya da iki yanına, deriden bir örtü geçirilerek imal edilen ve parmak vuruşlarıyla çalınan müzik aletidir. Ritim amacıyla kullanılır.
Bu şekilde ses çıkartan enstrümanların hepsi perküsyon aletleri kategorisine girer. Vurmalı çalgılar isimleri def, timpani, zil, bateri, üçgen, bongo, davul, marakas, tabla, kudüm, santur, ağız kopuzu, bendir, asma davul, arp, marimba, kalimba, çalpara, darbuka, davul, bateri, ksilofon, kanun, piyano olarak sayılır.
Çalışmamızın evreni olan Pervari ilçesinde Erbane çalgısı, tam bir aidiyetlik verilememekle birlikte bugün Mezopotamya topraklarını içine alan bölgelerde kullanılan bir vurmalı çalgıdır.
Def Sıkça Sorulan Sorular
%10 indirimle Nino 24R 10'' Derili Tef 1.468 TL'ye, %4 indirimle Schlagwerk RTS41 Bendir 8.192 TL'ye, %6 indirimle Meinl HTA Heel Tef 857 TL'ye, %6 indirimle Meinl HTBK Headliner El Tefi 696 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri