Dizel Motor Çalışma Süreci Dizel motorlarda pistonlar, silindirde en üst noktaya geldiği anda hava da en yüksek basınca ulaşır. Sıkıştırılan havaya enjeksiyondan dizel yakıt püskürtülür. Yanma odasında sıkışan havanın üzerine püskürtülen bu yakıt, sıcak basınçlı havayla birleştiği anda yanma ve patlama gerçekleşir.
Hava sıcaklığı 500-700 °C'a ulaşır. Piston hareketinin en tepe noktasında, dizel yakıt yüksek basınçla atomizer memeden geçerek yanma odasının içine püskürtülür, burada sıcak ve yüksek basınçlı hava ile karışır. Bu karışım hızla tutuşur ve yanar.
Dizel ile çalışan motorlu araçlarda ise böyle bir ateşleme mekanizması söz konusu değilken piston tarafından sıkıştırılan hava üzerine çok yüksek bir basınç uygulayacak bir biçimde dizel yakıt püskürtülür ve sıkışan hava ve yakıt karışımı kendi kendine tutuşur.
Bunlardan bir kaçı olarak sıkıştırma oranı, püskürtme avansı, püskürtme sistemi, yanma odası geometrisi, hava fazlalık katsayısı, motor devri ve yakıt kompozisyonu özellikleri sıralanabilir.
Yakıt, karbüratör ya da yakıt enjeksiyonu sistemiyle belli bir oranda hava ile karıştırılarak yanma odası denilen silindirin içine gönderilir. Karışım piston tarafından sıkıştırılarak buji yardımıyla ateşlenir. Dizel motorlarda ateşleme buji yerine yüksek basınç altında havanın sıkıştırmasıyla yapılır.
İlgili 34 soru bulundu
Yanma odası, motor silindirinin içinde pistonların hareket ettiği silindir şeklindeki boşluktur. Üst kısmı silindir kapağı ile kapatılır. Silindir kapağı içinde bulunan bujilerin ateşleme yapan kısımları yanma odası içindedir.
4 Zamanlı Dizel motorlarında; yakıtı silindir içine, her yakıt molekülünün en iyi şekilde yanmasını sağlayacak biçimde püskürtülmesi için yakıt pompaları ve enjektörler kullanılır. Bu birleşim yakıt takından gelen yakıtın basıncını arttırarak, yakıtın silindir içine pulvarize şekilde püskürtülmesini sağlar.
Dizel motor, tıpkı benzinli motor gibi içten yanmalı bir motor tipidir. Dizel motor çalışma prensibi, oksijen içeren bir gazın sıkıştırılarak yüksek basınç ile yüksek sıcaklığa ulaşması ve bunun sonucunda silindir içine püskürtülen yakıtın alev alması yani patlamasına dayanır.
Dizel yakıt sistemlerinde su olması çeşitli sorunlara neden olur. Su, çelik ve demir parçaların paslanmasına ve serbest demir oksit parçacıklarının oluşmasına neden olur. Bu pas parçacıkları yakıt filtrelerini kolayca tıkayabilir.
Dıştan yanmalı motorun çalışması sadece tek yakıt türüne bağlı değildir. Hem benzin ile hem de hidrojen yakıtlarıyla çalışmaktadır. Aynı zamanda dizel yakıtıyla da çalışmaktadır.
Benzin, kısa sürede artan hızlar için ne kadar ideal ise mazot da sabit hızlarda bir o kadar verimlidir. İkisi de petrolden üretilmesine rağmen damıtılma sıcaklıkları yoğunluklarını değiştirir. Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur.
Buji, içten yanmalı motorlarda yakıt-hava karışımını ateşleyen makina parçasıdır ve değişik tip motorlarda kullanılmak üzere farklı boyut ve özelliklerde bujiler üretilir.
Bujiler benzinli araçlarda ve benzinli / LPG'li araçlarda kullanılmakta olan önemli parçalardır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi dizel araçlarda ise ateşleme bujisi olmadığı için bunun yerine kızdırma / ısıtma bujisi kullanılmaktadır.
Regülatör araçlarda da bir dengeleyici olarak kullanılmaktadır. Buradaki görevi basıncı dengelemek ve ayarlamaktır. Araçlar için hayati önem taşıyan bir parçadır. Regülatör arızası oluştuğunda basınç düşük olarak algılanır ve araçta benzine geçme problemi oluşabilir.
Dizel motor neden gürültülü çalışır? Yıpranmış, sızdıran veya kirli manşetler valfin yüksek sesle gıcırdatmasına neden olabilir. Tıkanmış yağ deposu veya düşük yağ basıncı nedeniyle supaplar düşükse, valfler arasındaki boşluk artacaktır. Aşırı supap boşluğu motoru gürültülü yapar.
Dizel motorlarda yakıtın tamamen bitmesi yakıt sisteminin hava yapmasına yol açar, motor çalışmaz dolayısıyla motor çalışmıyorsa yakıt sisteminde hava vardır. Dizel motorda yakıt borularının sökülmesi de yakıt sisteminin hava yapmasına neden olur.
Dizel yakıtı benzine göre daha yoğun, zor tutuşan ve yağ bazlı bir yakıttır ve enjektörlerin yağlanması görevini de görür. Bu nedenle de araç yakıt deposuna mazot yerine benzin yakıt koyulursa bu yağlama özelliği azalır, geç tutuşması gereken yakıt erken tutuşur ve düzensizliğe neden olur.
AdBlue sıvısını, dalgınlık sonucu dizel yakıt deposuna döktüğünüzde aracınızı sakın çalıştırmayın. Aracınızı bu şekilde çalıştırırsanız, yakıt ile AdBlue'nun karışması yakıt pompasına ve enjeksiyon sistemine çok ciddi hasar verir. Öncelikle yakıt deponuzun güvenli bir şekilde boşaltılması ve iyice temizlenmesi gerekir.
motor yağ mı yakıyor? neyse yağa mazot karışırsa yağ incelir, yağlama kabiliyetini kaybeder.
1897'da, 1892'daki ilk kompresyonlu ateşlemeli motor tasarımını patentlendiktan sonra, Alman mühendis ve makine mühendisi Rudolf Diesel, ilk dizel motor prototipini başarıyla oluşturdu.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Dizel motorlarda hava - yakıt karışımı sıkıştırılarak yakıldığı için, ateşleme bujisi bulunmaz. Piston üst ölü noktaya çıkınca sıkışan hava ısınır ve püskürtülen yakıt çok yüksek sıcaklıktaki havaya karışınca kendiliğinden yanar.
Dizel araçların çalışma prensibi benzinli araçlara göre daha farklı işlemektedir. Bu yüzden soğuk havalarda dizel aracınızı çalıştırma işleminden önce antifrizi,kışlık yağı var ise kontağı açıp ısıtma buji ışığının sönmesini beklemelisiniz bu sayede aracınız daha kolay çalışacaktır.
Daha yaygın olarak kullanılan dört zamanlı motordan farkı, pistonun doğrusal hareketlerinde 4 yerine 2 stroka sahip olmasıdır. İki zamanlı motorlarda emme ve sıkıştırma 1 strokta, yanma ve egzoz 1 strokta yapılır. Dört zamanlı motorlarda ise her iş için 1 strok gerekir.
Common rail motor, günümüzde modern dizel araçlarda kullanılan bir enjeksiyon sistemidir. Bu sistem, yakıtın silindirlere gönderilmeden önce basıncını yükseltmek için kullanılır. Geleneksel olarak dizel modellerde yakıt doğrudan silindirlere enjekte edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri