Bir buharın sıcaklığı doyma sıcaklığının altına düşürüldüğü zaman yoğuşma meydana gelir. Endüstriyel cihazlarda yoğuşma işlemi, buharın soğuk bir katı yüzeyle temas etmesi sonucu gerçekleşir ki bu tür bir yoğuşma yüzey yoğuşması olarak isimlendirilir.
Yoğuşmanın oluşması için havanın maksimum neminin düşürülmesi, yani sıcaklığın düşürülmesi gerekir. Sıcaklık yükseldikçe havada yoğunlaşmanın aksine buharlaşma meydana gelecektir. Maksimum nem azaldığında yani hava soğuduğunda, hava doyma noktasına yaklaşarak yoğuşma gerçekleşir.
Yoğuşma, gaz halindeki bir maddenin sıvı hale dönüşmesidir. örnek; - Kışın pencere camının içinde su damlacıkları oluşması.
Yoğuşma ve yoğunlaşma aynı şey midir? yoğuşma gazın sıvı hale geçmesi yoğunlaşma tanecik sıklığının artmasıdır yoğuşan madde dahada yoğulaşır. yoğuşma bir hal dir. İkisinin farklı kullanıldığı bir durumla karşılaşmadım. Faz değişikliği olarak ikisi de aynı şeyi açıklar.
Doymuş havadaki sıcaklık çiğ noktası sıcaklığının altına düştüğü zaman yoğuşma meydana gelir. Havada bulunan su buharının yoğuşma sıcaklığının altında bir düzeyle kontak duruma geldiği zaman, havanın içindeki su buharı yoğuşur.
İlgili 29 soru bulundu
Maddeler hâl değişimi sırasında çevreden ısı alır ya da çevreye ısı verirler. Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir. Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğunlaşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.
Eğer yoğuşmalı kombi kullanıyorsanız kombinizin ısı ayarı 55 dereceyi geçmemelidir. Yoğuşmalı kombilerde ısı ayarı 50 derecenin üzerine çıkarsa yoğuşma oranı düşecektir. Yoğuşma oranının düşmesi demek, kombiden istenilen performansı alamamak demektir.
Sıcaklığı 22ºC, bağıl nem oranı % 65 olan bir ortamda yoğuşma sıcaklığı 15,2ºC'dir. Böyle bir ortamda yoğuşma olmaması için o ortamdaki tüm cisimlerin yüzeyindeki sıcaklık mutlaka 15,2ºC den büyük olmalıdır.
Yoğuşma yada yoğunlaşma Atmosferdeki su buharının gaz halindeyken sıvı ya da katı hale dönüşmesine yoğuşma denmektedir. Yoğuşma olayı sonucunda gaz ısı kaybeder ve çevresine ısı verir. Yoğuşma olayı başladığında yoğuşan gaz halindeki madde çevresine ısı verdiği için ortamın sıcaklığını arttırır.
Yoğuşmalı kazanlar mevcut tesislerde, mesken ya da ticari komplekslerde, kamu ısı kurumlarında, merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda kullanım için oldukça uygundur.
Bir buharın sıcaklığı doyma sıcaklığının altına düşürüldüğü zaman yoğuşma meydana gelir. Endüstriyel cihazlarda yoğuşma işlemi, buharın soğuk bir katı yüzeyle temas etmesi sonucu gerçekleşir ki bu tür bir yoğuşma yüzey yoğuşması olarak isimlendirilir.
Yoğuşmanın bir diğer adı da yoğunlaşmadır. Maddenin fiziksel halinde görülen gaz fazının sıvı fazına dönüşmesi işlemidir. Kısacası buharlaşma eyleminin ters halidir.
Yoğuşan su buharı miktarı, (w – wsat)ρ/(t2 – t1) şeklinde (3) denklemine, bu miktarın, o sıcaklıktaki gizli ısı ile çarpımı da enerji denklemine eklenir. denkleminden [3], ısıtılan hacmin birim yüzey ala- nından olan buharlaşma hesaplanır.
Banyo, çamaşır kurutma, bulaşık, yemek pişirme ve hatta evde yaşayanların alıp verdikleri nefes ile sürekli nem/buhar oluşur. Buhar çıkış yolu bulamazsa evin içine hapsolur, duvarlarda nem ve küfe, camlarda ise yoğuşmaya/terlemeye neden olur.
Yoğuşmalı kombinin yoğuşma yapabilmesi için 40-55C arasında ayarlanması gerekir. Normal şartlarda yanan 1m3 DG başına 1-1,5 lt su oluşması beklenir.
Bütün dikkatini bir konu üzerinde toplamak.
YOĞUNLAŞMA SEVİYESİ (CONDENSATION LEVEL) [i]
Atmosferde yoğunlaşmanın gerçekleştiği seviye. Yerden yukarıya doğru dikine yükselen/yükseltilen nemli havanın yoğunlaşmaya başladığı seviye.
Madde halinin gaz iken sıvıya dönüşmesine yoğunlaşma ya da yoğuşma denir. Yoğunlaşan madde çevresine ısı vermektedir ve böylelikle maddenin etrafı ısınmaktadır. Yoğunlaşma, buharlaşma olayının tersidir. En detaylı şekliyle yoğunlaşma, havadaki su buharının soğuk bir madde ile karşılaşarak sıvı hale geçmesidir.
2) Buharlaşmada madde sıvı hâlden gaz hâline geçer. 3) Yoğuşma sırasında ortam sıcaklığı azalır.
Kar ya da sulu kar yağması da tipik bir yoğuşma örneğidir. Kar, donmuş su damlacıklarıdır. Sis, daha çok yere yakın bir seviyede oluşur. Su buharı, havada asılı kalacak şekilde su damlacıklarına dönüşür.
Yoğuşma Gider Hattı
Yoğuşmalı Kombi baca gazının yoğuşması sonucunda kombinin altından klima suyu gibi sıvı akar. Bu sıvı baca atık gazı ile su buharının karışımı asitik bir sıvıdır. Canlılara zararlıdır. Bu yüzden insanlara, hayvanlara, bitkilere zarar vermemesi için mutlaka kapalı bir gidere verilmesi gerekir.
Koridor ve antre gibi alanlarda ise bu seviye 18 derece olarak belirtilir. Yoğuşmalı bir kombinin ortam ısısını bu seviyelere getirebilmesi için 50 derece olarak çalıştırılması yeterli olacaktır. Yani yoğuşmalı kombi kaç derecede yanmalı sorusuna “50 derece” yanıtı verilebilir.
En verimli yoğuşmalı kombilerin çalışma sıcaklık dereceleri 30 ile 50 derece sıcaklıklarda elde edilir. 50 derece üstündeki kalorifer derecesi ayarlandığında tasarruf miktarı düşmeye başlar.
Isı mühendisliğine göre; Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Ev ortamınız 22 derecelik bir ısıdaysa ideal ısıya ulaşmışsınız demektir. Kombiyi fazla yakarak hem ekonomik hem de sağlığınız açısından oldukça yararlı olacaktır. Kombiniz sürekli açık kalmalıdır. Eğer evde çok vakit geçirmeyen bir bireyseniz kombinizi eve gittiğinizde yakabilir ve tüm gece yakmayı sürdürebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri