Sürekli olarak gelişen bir teknoloji olsa da temel olarak fiziksel bir bağlantıya hala ihtiyaç duymaktadır internet. Bu da genelde telefon bağlantısı ile sağlanır. Bu kablolar bakır ya da fiber optik kablolardır. Ülkeler arasında ise aynı şekilde kablo bağlantıları ya da uydu bağlantıları bulunur.
Internet dediğimizde unutmamamız gereken şey, Internet'in decentralized (merkezsizleşmiş/özeksiz) bir sistem olduğudur. Bir çok çevrimiçi hizmetin aksine, Internet'in bir sahibi yoktur. Her cihaz ev sahibi (host) olarak adlandırılabilir ve bağımsızdır.
İnternetin tarihi, 1950'lerde bilgisayarların gelişmesi ile başlar. Paket ağlarının ilk tasarımları ABD, İngiltere ve Fransa'daki çeşitli laboratuvarlarda şekillenmiştir. 60'ların başında ABD Savunma Bakanlığı tarafından desteklenen ağ çalışmalarından birisi, İnternet Protokolü'nü (IP) kullanan ilk ağ olan ARPANET'tir.
Kıtalararası veri trafiğinin yaklaşık yüzde 95'i deniz altından geçen fiber optik kablolarla taşınıyor. Dünya genelinde 380 deniz altı fiber internet kablosu yaklaşık 1000 kıyı varış istasyonu ile karalara bağlanıyor.
Çünkü özellikle balıkçılık yapılan karaya yakın bölgelerde ağlar ve çapalar kabloların kopmasına yol açabilir. Bu nedenle deniz tabanının yumuşak olduğu bölgelerde kablolar deniz tabanına gömülür. Deniz tabanının sert olduğu bölgelerde ise kabloların dışında koruyucu ekipmanlar bulunur.
İlgili 16 soru bulundu
İnternet teknolojisi Türkiye'ye ilk olarak, 1987 yılında Ege Üniversitesi'nin öncülüğünde kurulan, Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı ile geldi. Türkiye ilk kez İnternet'le, 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den Ankara-Washington arasında kiralık hat kurularak yurtdışıyla sağlanan bağlantı sayesinde tanıştı.
Fiber optik kablonun yapısı 3 kısımdan oluşur. Bunlar; çekirdek, cam kılıf ve plastik koruyucu kılıftır. Işığın içinden geçtiği kısım olan çekirdek, oldukça ince bir yapıya sahiptir. İnsan saç teli ile aynı inceliktedir hatta daha ince olduğu bile söylenir.
Dünyadaki tüm internet trafiğinin neredeyse tamamı denizin altındaki kablolar üzerinden sağlanıyor.
Derinliklerde daha az koruma gerekir, bu sebeple derin sulara konulan borular daha incedir. Sığ sulara yerleştirilen kablolar, yüksek basınçlı su jetleri kullanılarak okyanus tabanının altına gömülür.
1989 yılında İsviçre'nin Cern şehrinde herkesin ortak kullanabildiği ve kampüsteki kişilerin kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istendi. Daha sonra oluşturulan bu ağa Dünya'da ki farklı kişilerin de bağlandığı görüldü. Bu şekilde internet artık halka açılmış oldu. Böylelikle internet icat edilmiş oldu.
İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağ ile devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler hâlinde transfer edilir.
İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) kâr amacı gütmeyen, özel bir kuruluştur ve internetin yönetici birimidir. ICANN, Alan Adı Sistemi'nin (DNS) teknik yönetiminden ve internetteki ad ve adreslerin çalışma şeklini belirleyen politikalardan sorumludur.
Dünyada internet kullanımı yüzde 56'ya ulaştı
Veriler internet kullanım miktarının yükseldiğini gösterirken, Mart 2019 verilerine göre Çin, 829 milyon internet kullanıcısı ile zirvede yer alırken, 560 milyon kullanıcı sayısı ile Hindistan ve 292 milyon kullanıcısı sayısı ile ABD, listede Çin'i takip ediyor.
Bu tablolara göre dünyanın en hızlı kablolu internetine Tayland sahipken (saniyede 308 MBPS), en yavaş internet Türkmenistan'da tespit edilmiş (saniyede 3 MBPS). Bu tablolara göre de dünyanın en yavaş kablolu internetini kullanan 5. ülke Moritanya.
İnternet bundan tam 30 yıl önce İsviçre'deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'de çalışan İngiliz yazılımcı Tim Berners Lee tarafından icat edildi.
Cable.co.uk'nin verilerine göre Türkiye, GB başına 0,72 dolar yani 4,94 TL ödüyor. Bu da Türkiye'nin mobil internet fiyatları listesinde 20. sırada yer almasını sağlıyor.
Megapat. Ankastre kutusundan itibaren herhangi bir elektrikçiye çektirebilirsiniz, ankastre kutusundan öncesi Turk Telekom'a veya ilgili altyapı sahibi ISS'ye ait.
Kablo internet nedir? Kablo internet, kablolu televizyonla aynı teknolojiyi kullanır. Veriler, genellikle kısaca “koaksiyel” olarak adlandırılan bir koaksiyel kablo aracılığıyla hareket eder. Bu kablo, bir dielektrik yalıtkan, dokuma bir bakır koruma ve bir dış plastik tabaka ile çevrili bir bakır çekirdekten oluşur.
Ethernet kablosunun iki ucu bulunur. Ethernet kablosunu uzunluğu da, kişilerin ihtiyacına göre değişiklik gösterebilir. Modem uzak bir alandaysa, mutlaka uzun kablo tercih edilmelidir. Bilgisayarlara ethernet kablosunun bir ucu yerleştirilir ve diğer ucu da modemin arkasında yer alan ethernet kısmına sokulur.
Ethernet bağlantıları her ne kadar hız ve performans açısından oldukça avantajlı olsa da, insanlar yaygın olarak kolay ve taşınabilir olan WiFİ bağlantısını tercih ediyorlar. Ancak taşınabilir olmasına ihtiyacınız yoksa performans sizin için önemliyse, Ethernet bağlantısını tercih etmeniz gerekiyor.
Eğer dışarıdan gelen kabloların ucu açıkta bırakılmışsa bir splitter yardımıyla hem modeme, hem telefona gidecek biçimde ayrılması gerekir. Girişe dış hattan gelen kablo ucundaki konnektör vasıtasıyla bağlanır. Çıkışın bir tarafına telefona giden kablo, diğer tarafına ise ADSL modeme giden kablo bağlanır.
Turuncu kablo fiber optik kablodur muhtemelen. Ama fiber bağlantı saha dolabına kadar gelir sonra bakır kablolar ile ankastrelere dağıtılır.
CAT5E kablolar en fazla 1000 Mbps hıza ulaşırken en yakın teknoloji olan CAT6 10.000 mbps hıza kadar ulaşabiliyor! CAT6 kablolar 10 gigabit ethernet desteğine kadar ulaşırken CAT5E 1 gigabit ethernet desteğine ulaşır.
UTP ve CAT-5 tip kablolar 8 telden oluşur ve bunların 4 tanesi kullanılır, 2 tanesi iletim diğer 2 tanesi ise alım olmak üzere kullanılır.
UTP (Unshielded Twisted Pair) veya STP (Shielded Twisted Pair) seçenekleri mevcuttur. Cat 6 kablo, özellikle daha yüksek hız ve daha az girişim gerektiren ağ uygulamaları için tercih edilir. Yeni ağ kurulumlarında ve mevcut ağların güncellenmesinde yaygın olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri