DPF veya katalitik konvertör, bir yıllık garanti süresi içerisinde 50.000 kilometreden fazla alanı kapamadan kırılırsa, sorunun kökünün tanımlanması ve onarılması için bir araç teşhisinin yapılması gerekir. Bu işlem yapılmazsa ve yeni katalitik konvertör ya da DPF daha önce arızalanırsa, garanti geçerliliğini yitirir.
Dpf (dizel partikül filtresi) iptali yaptırmak isteyen kullananların akıllarındaki en büyük soru işareti ise, iptal sonrası muayenede bir sorun yaşayıp yaşamayacakları oluyor. Katalizör ile ayrı birim olan sistemlerde dizel partikül filtresinin iptali muayenede hiç bir sıkıntı çıkarmaz.
Normal sürüş şartlarında 250 bin kilometrelik kullanım ömrüne sahip dizel partikül filtresi ya da kısa adıyla DPF, otomobilin üretimi sırasında egzoz sistemi içerisine yerleştiriliyor.
Dizel Partikül Filtresi Kaç Km Sonra Tıkanır
Bunu etkileyen birçok faktör vardır. Örneğin yakıtın kalitesi, aracınızı kullanım şekliniz, uzun vey akışa mesafe araç kullanımı vb. Ancak genel olarak ortalama bir kullanıcının kullandığı varsayıldığında yaklaşık 110 bin km kadar arıza çıkarmayacağı belirtilmektedir.
Dizel Partikül Filtresi Temizlenmezse Ne Olur? DPF temizlenmezse motor performansı düşer ve yakıt tüketimi artar. Çünkü temizlenmeyen DPF zaman içerisinde tıkanır. Bu da hem sürüş kalitesini hem de araç performansını olumsuz yönde etkiler.
İlgili 28 soru bulundu
Dizel Partikül Filtresi Tıkandığında, aracınızda basınç ve ısı dengesi bozulur. Başlıca zarar gören parçalar, turbo egr valfi, enjektörler ve sırasıyla motor aksamı zarar görür. Start Stop problemlerine varana kadar nüfus eder.
Dizel partikül filtresinde biriken partikül miktarı (binek araçlarda) yaklaşık 40 gramı geçerse, gösterge panelinde motor arıza lambası veya varsa özel olarak dizel partikül filtresi ikaz ışığı yanar. Eğer doluluk oranı eşik değeri aşarsa örneğin 45 – 50 gramı geçerse STOP ışığı yanar. Araç servise götürülmelidir.
TUNAP partikül filtre temizleme ücreti 500 ile 1.000 TL arasında, araç ve servis hizmetine göre değişiklik göstermektedir. Çoğu durumda 3.000 TL ve daha fazla bir miktarı tasarruf edebilirsiniz.
İdeal şartlarda 250 bin kilometrelik kullanım ömrüne sahip dizel partikül filtresinde en sık görülen sorunlar, çoğunlukla aracın düşük hızlarda sürülmesi, sık dur-kalk yapılması ve kullanımın şehir içi ile sınırlı kalması nedeniyle ortaya çıkıyor.
Yüksek Isıyla Kendi Kendine Temizleme
Araçtan araca farklılık göstermekle birlikte, ortalama 2000 - 2500 devir aralığında yaklaşık yarım saat çalışması durumunda gerekli sıcaklık seviyesine ulaşılabilmektedir.
Dizel Partikül Filtresinin Makine ile Temizlenmesi
3000 watt'lık bir rezistans ile haznedeki su 20 dakika boyunca 85 santigrat dereceye kadar ısıtılır ve yeterli miktarda ilaç eklenir. Bir motor yardımıyla aspire edilen ilaçlı sıcak su borulardan ve partiküllerden geçer ve partikül filtresi su akışı ile çarpılır.
Dolayısıyla partikül filtresi tıkanıklığının aracın genel performansını etkilediğini de söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra aracın ilk kalkışlarında zorlanması yine filtrenin tıkandığını önemli bir işareti olarak kabul edilmelidir.
Dizel araçların Partikül filtreleri şehiriçi kullanımda ortalama 100 bin kilometrede dolduğu için ; aracın motor , turbo ve enjeksiyon sistemine vereceği zararları önlemek amacıyla 100 bin kilometrede temizletilmesi önerilir.
DPF "Dizel Partikül Filtresi" çıkan egzoz gazlarındaki zararlı kurum partiküllerini yüksek ısı ile minimuma indirmek için kullanılır. EGR Valfi ise dışarı atılacak egzoz gazlarının bir kısmının tekrar motora girmesini sağlar böylece yanma odasındaki yanma reaksiyon hızı azalır ve yanma sıcaklığı düşer.
Fakat DPF iptalinin sonucunda aşağıda belirttiğimiz bazı sorunlar ortaya çıkabilir. * Aracın arıza lambası tekrar yanabilir. * Egzoz muayenesinden geçmeyebilir, doğaya ve çevreye zarar verebilir. * Siyah veya Beyaz duman atmaya başlayabilir.
Kullanılan materyallerin pahalı olması ve karmaşık tasarımı DPF'in fiyatlarının yüksek olmasına neden olmaktadır.
YANMAMIŞ EGZOZ KOKUSU, GİBİ PROBLEMLER YAŞAYABİLECEKSİNİZ. Partikül filtresinin araçlardan sökülmesi renksiz, kokusuz ve tadı olmayan bir gaz olan karbon monoksit (CO) gazının atmosfere yayılmasına ve insan sağlığına son derece önemli ölçüde zarar verilmesine neden oluyor.
Aracınızın rejenerasyon anında ürettiği normalin üzerindeki ısı, motorun çeşitli bölümlerine uzun süre maruz kalırsa hasar verir. Hasar gören parçalar DPF'nin iptal edilmesinin ardından aracın dizel partikül filtresinden yayılan ısılara maruz kalmayacağı için ömürleri uzamış olur.
Partikül filtresi tamamen tıkandığında, sürücü gösterge panelinde STOP ikaz lambası yanacaktır. Motor arıza modunda çalışır, çekiş düşer, en kısa sürede servise götürülüp bilgisayarlı partikül filtresi temizleme işlemi yapılmalıdır.
Dizel partikül filtrelerindeki karbon ve kül kalıntılarının giderilmesi için temizlik maddesi. Partikül filtrelerinde biriken karbon kalıntılarını çözer ve temizler. Dizel partikül filtresini sökmeye gerek kalmadan temizlik sağlar.
Temizlenmemesi halinde aracın zaman içerisinde daha fazla arızalanmasına neden olmaktadır. Tıkanıklık sebeplerini iyi bir şekilde bilmeniz ve düzenli olarak partikül filtre temizleme işlemi ile temizlemeniz önemlidir. Bakım işlemleri ve temizlemeler araçlar için her zaman büyük önem taşımaktadır.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta yüksek hız değil, yüksek motor devrinde araç kullanılmalıdır, yani 3000 devirin üzerinde, düşük viteste 3.-4. Vites ve yaklaşık 50 km/h hızla araç kullanılmalıdır. Yüksek hızlara çıkılırsa temizleme işlemi yapılmaz.
Soru ile ilgili yanıtı sitemizde sizlerle paylaştık. DPF İptali kesinlikle araçlarınıza zarar vermez. Hava kirliliği adına yapılmış olan bu uygulama hava daha az kirlensin diye yapılmış olan bir sistemdir.
DPF için devamlı yüksek devirli kullanmana gerek yok. Haftada 1 kez yarım saat yüksek devirli kullansan zaten DPF içindeki partiküllerin hepsi kül oluyor. Bu konu çok detaylı ama özetle, -Eğer her gün 25-30 km yol yapıyorsanız DPF kendi kendine temizlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri