Himalaya tuzu, Pakistan'ın Pencap bölgesinden çıkarılır. Genellikle pembemsi bir rengi bulunur. Mineral açısından zengin olan himalaya tuzu yüksek basınç altında kalarak kristalleşir. Dünyada en katıksız tuz olarak bilinen himalaya tuzu iyot, sodyum, kalsiyum ve fosfor açısından çok güçlüdür.
Himalaya tuzu da aslında bir tür kaya tuzudur. Pakistan'ın Karakurum bölgesinde çıkmaktadır. Rengi içinde barındırdığı demir oksitten dolayı pembedir. Rafine olmamış Himalaya tuzunda yüzde 85 kadar sodyum klorür, yüzde 15 kadar mineral, element ve diğer katkı maddeleri vardır.
Himalaya Tuzu Ne İşe Yarar? Son yıllarda adına pek çok yerde rastladığımız Himalaya Tuzunun tarihi neredeyse dört milyar yıl kadar eskilere dayanır. Himalaya tuzu sofra tuzu niyetine kullanılabildiği gibi cilt ve ayak bakımında, banyolarda ve sivilce tedavisinde de kullanılır.
Son yıllarda adı sıklıkla duyulan ve sağlıklı olduğu belirtilen Himalaya ve kaya tuzu da sanıldığı gibi sofra tuzundan daha yararlı değil. Özellikle Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur. Bir kısmında radyoaktif etki olduğu için bu tuzlar, kanserojen olabilmektedir.
Çankırı tuzu ve himalaya tuzunun her ikisi de yüksek element ve mineral içermektedir. Ancak Çankırı kaya tuzunun içerisinde ki mineraller insan sağlığı açısından yararlıyken himalaya tuzunda bor, bakır, krom, flor, manganez, çinko, selenyum, molibden gibi insan sağlığını olumsuz etkileyen daha birçok mineraller içerir.
İlgili 27 soru bulundu
Bunların potasyum içeriği son derece yüksek ve böbrek hastaları için son derece tehlikelidir. Bu tuzların kullanımıyla insanlarda iyot eksikliği gelişme tehdidi vardır. Doktor önerisi olmadan iyotsuz tuz kesinlikle kullanılmamalıdır.
Himalaya tuzunu, sofranızda kaya tuzu kullandığınız gibi kullanabilirsiniz. Fakat kaya tuzuna göre daha keskin olduğu için kullanım miktarında aşırıya kaçmamalısınız. Tansiyon hastaları ve kronik hastalar doktor tavsiyesi ile kullanabilir. Cilt bakım konusunda da Himalaya tuzundan faydalanabilirsiniz.
"Kaya tuzunun kullanılmasını tavsiye etmiyoruz"
Dr. Tuğlular, aşırı tuz tüketiminin vücutta su tutarak damarlara zarar verdiğini, yüksek tansiyon, inme ve kalp hastalıklarına yol açtığını, hipertansiyondan bağımsız olarak damar sertliğine neden olabildiğini ve kalp damar hastalıklarına zemin hazırladığını aktardı.
Doğal Deniz Tuzu
Deniz tuzları daha birçok faydalı mineral içerir ve insan için daha fazla lezzetlidir. Stresti Azaltır:Doğal deniz tuzu,kan basıncını düzenlemek için büyük ölçüde faydalıdır.
Himalaya tuzu vücutta birikmiş ve hiçbir fonksiyonu olmayan fazla suyun atımını destekler. Diğer bir ifadeyle ödem söktürücü ve ödemi attırıcı etkisi vardır. Vücuttaki ödemin atılması sonucu ise vücut rahatlayarak hafiflemekte, fazla kilolar atılmaktadır.
Himalaya tuzu aynı zamanda turuncu tuz veya penbe tuz olarak da bilinir. Bu tuz çeşidi, Himalaya Dağları'nın güneyinde, Pakistan'daki tuz madenlerinden elde edilir. İçerisinde birbirinden farklı ve yararlı mineralleri barındırır.
Kaya tuzunun en yaygın kullanılan türü Himalaya tuzudur. Himalaya tuzu, doğal olarak pembe renkli olan ve Pakistan'daki Himalayalar yakınlarında çıkarılan bir tuz türüdür.
TUZ TUZDUR
6 yıl kadar önce yine bu köşede “Hangi tuz?” sorusuna yanıt aramaya çalışmış ve size şu tavsiyede bulunmuştum: “Rafine tuzu da doğal tuzlardan herhangi birini de (deniz, kaya, göl tuzları) gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Himalaya tuzunun oluşumu yıllarca sürdüğü için suda çözülmesi de zaman alır. Yemeklere, su içinde eritildikten sonra konması tavsiye edilir. Tuz konması gereken bütün yemeklerde kullanılabilir. Kaynama süresince içerisindeki mineraller kaybolacağı için yemeklere pişirme işleminin sonrasında eklemek daha uygun olur.
Pet şişelere temizlenmiş zeytinleri koyun üzerine himalaya tuzu ve bir kaç parça limon tozu koyun üzerini kapatın ve çalkalayın. Zeytin cinsine göre 1-2 ay için oluyor. Arada çalkalamayı unutmayın. 4.7 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
Himalaya tuzu lambasının gerçeğinin sahtesinden ayırmanın en önemli yolu rengidir. Eğer kaya tuzu pembe ya da turuncuysa ürün himalaya tuzundan üretilmiştir.
Prof. Dr. Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek, "Sıklıkla gündeme getirilen ve çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur ve yüksek oranda sodyum mevcuttur.
Pembe tuz Himalaya tuzu olarak da biliniyor, Pakistan'da Himalayalar yakınlarındaki bir tuz madeninden çıkarılıyor. Bildiğimiz beyaz masa tuzu gibi pembe tuz da esas olarak sodyum klorürden oluşuyor. Pembe rengini ise içindeki ek bir mineralden, demirden alıyor.
“Özellikle Himalaya tuzlarında sodyum klorür dışında başka mineraller de bulunur. Bir kısmında radyoaktif etki olduğu için bu tuzlar, kanserojen olabilmektedir. Ayrıca bu tuzlardaki iyot miktarı yetersiz olduğu için tiroid kanseri riskini de artırmaktadır” dedi.
Erbil, çok özel durumlar dışında iyotlu tuz kullanılmasının gerekliliğinin bilimsel olarak kanıtlandığını dile getirerek, "Sıklıkla gündeme getirilen ve çok yararlı olduğu söylenen kaya tuzu, Himalaya tuzu gibi tuzlarda yeterli miktarda iyot yoktur ve yüksek oranda sodyum mevcuttur.
Himalaya kara tuzunun sodyum içeriği düşük olsa da keskin tuzlu bir tada sahip olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle normal sofra tuzundan daha az miktarda siyah tuz kullanarak aynı tuzlu tadı elde etmek mümkündür.
*yumruk büyüklüğündeki bir himalaya tuzunu yarım bardak suyun içinde erimeye bırkatığınızda, yaklaşık bir haftada eriyor.
Tuzun iri taneli alınıp kullanım esnasında öğütülmesini isteyen Ölmez; " Himalaya Tuzu Tansiyon yapmaz, tansiyonu yükseltemez ayrıca tansiyona bağlı ödem problemi ya da kullanılan ilaçların yan etkilerine bağlı oluşan ödem problemlerini de giderme özelliği vardır" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri