Nükleotid Birimleri: DNA'nın ikili sarmal yapısındaki her bir zincir nükleotid birimlerinden oluşur. Nükleotidlerin yapısında beş tane karbon içeren şeker (deoksiriboz), fosfat grubu ve azotlu organik bazlar bulunur.
DNA'ya özgü baz Timin, RNA'ya özgü baz ise Urasildir. 3. Fosforik asit (fosfat grubu= H3 PO4): DNA ve RNA'da ortak bulunan inorganiktir. Kompleks moleküllerin yapısına girdiği zaman fosfat grubu adını alır.
✔ Yapısında adenin, guanin, sitozin ve urasil organik bazları; riboz pentoz şekeri ve fosfat bulunur.
DNA ' nın temel yapı birimine nükleotit denir. Nükleotitler azotlu organik baz, beş karbonlu şeker ve fosfat olmak üzere üç ayrı kısımdan oluşur.
ATP'nin yapısında, iki organik molekül ve birbirine zincirlenmiş üç fosfat bulunur. Organik moleküllerden biri azot içeren adenin; diğeri 5 karbonlu riboz şekerdir.
İlgili 36 soru bulundu
İşte fos forlu gübreler, yani süperfosfat, bu mahsuru ortadan kaldırmak için kullanılır. Kimyada fosfatlar, fosforik asitin tuzu veya esterleri olup ya madeni ve organik kökenli dirler veya sanayii ürünüdürler.
Fosfat, fosforik asit tuzu olarak da bilinmektedir. Bunun yanında kil tortularından elde edilen inorganik bir mineraldir.
Ribonükleik asid (RNA), bir nükleik asittir, nükleotitlerden oluşan bir polimerdir. Her nükleotit bir azotlu baz, bir riboz şeker ve bir fosfattan oluşur.
Fosfodiester bağı, DNA ve RNA'daki fosfatların, şekerlerle yaptığı bağa verilen addır. Bu bağ, doğadaki en güçlü kovalent bağlardan biridir. Fosfodiester bağı, ardışık nükleotit şekerlerinden birisinin 5'-hidroksil grubunun, diğerinin 3'-hidroksil grubuna fosfat köprüsü aracılığı ile bağlanmasıyla oluşur.
DNA'nın Yapısı
bağıntıları bulunur. Her bir nükleotitte birer tane şeker ve fosfat olduğu için: A + T + G + C = Nükleotit sayısı = Deoksiriboz sayısı = Fosfat sayısı eşitliği vardır.
Fosfatlar, pirofosfatlar ve ATP fosfor kaynağıdır. Özellikle sütlü besinlerde bulunur. Diyetle alınan fosfatların serbest formu ince bağırsaklardan emilir. Vücutta kemiklerde % 90 kalsiyum trifosfat, kalsiyum fosfat (Ca3(PO4)2) ve hidroksi apatit kristalleri halinde, plazmada ise 0,03-0,04 mg anorganik formda bulunur.
Formülü PO43-'tür. Anyonik yapıdadır. Fosforik asidi oluşturan katyon köküdür. 3 (eksi) yük taşır. 1 fosfor, 4 oksijen atomundan oluşur.
Adenin, toplam iki tane olan pürin bazlarından biri olan moleküldür. DNA ve RNA nükleik asitlerinin nükleotidlerinde bulunur. Adenin, DNA'da timine, RNA'da ise urasile hidrojen bağlarıyla bağlanarak içinde bulunduğu nükleik asidin yapısını sabitleştirir.
3. Fosforik asit (fosfat grubu= H3 PO4): DNA ve RNA'da ortak bulunan inorganiktir. Kompleks moleküllerin yapısına girdiği zaman fosfat grubu adını alır. -Canlılarda; DNA (Deoksiribo Nükleik Asit) ve RNA (Ribonükleik Asit) olmak üzere iki çeşit nükleik asit bulunur.
DNA molekülünde de iki polinükleotid zinciri birbirine sarılır. Bu sarılma polinükleotid zincirlerindeki bazların birbirine hidrojen bağlarıyla bağlanmasıyla oluşur. Şeker ve fosfat iskeleti sarmalın dış bölümünü, birbirine bağlı bazlar da iç kısmını oluşturur.
DNA 5 karbon atomu içeren deoksiriboz şekerinden oluşur. Benzer şekilde RNA'nın şekeri de 5 karbon atomu içerir. Bunun gibi önemli yapıtaşı moleküllerinde 6 karbonlu enerji veren şekerler (örn. glikoz) yerine 5 karbonlu enerji vermeyen şekerler kullanılır.
Nükleotid Birimleri:
DNA'nın ikili sarmal yapısındaki her bir zincir nükleotid birimlerinden oluşur. Nükleotidlerin yapısında beş tane karbon içeren şeker (deoksiriboz), fosfat grubu ve azotlu organik bazlar bulunur.
Azotlu bazlar, baz eşleşmesinde anahtar roller oynasa da, temel özellikleri, fosfat omurgasını oluşturan negatif yüklü fosfat gruplarının asidik özellikleri kadar belirgin değildir. Bu yüzden DNA asidiktir.
Proteinler, DNA tarafından kodlanan 20 amino asitten meydana gelen düz zincirli, dallanmamış moleküllerdir. Birbirlerine peptid bağlarıyla bağlanırlar.
Şeker, pentoz şekeri olarak bilinen ve DNA için deoksiriboz şeklinde olan beş karbonlu şekerdir. Fosfat grubu ise bu şekere eklendiğinde, nükleotidin omurgasını oluşturur. DNA'nın yapısında dört farklı azotlu baz bulunur: Adenin (A), Sitozin (C), Guanin (G) ve Timin (T).
Kimyasal bileşikler, inorganik ve organik bileşikler olmak üzere ikiye ayrılırlar. İnorganik bileşiklerin en önemlileri; su, asitler, bazlar ve tuzlardır. Organik bileşikler ise; karbonhidratlar, yağlar, proteinler ve nukleik asitlerdir.
7. DNA'da baz ve şeker arasında glikozit bağı, fosfatla şeker arasında fosfodiester bağı kurulur.
Organik fosfor(OF) bileşikleri tüm dünyada yaygın olarak kullanılan insektisitlerdir. Vektör seçiciliği düşük, toksisiteleri çok yüksek olan bu grup bileşikler, insanlarda ölümcül zehirlenmelere neden olabilir. Bu ilaçların yağda çözünürlüğü yüksek, emilimleri hızlıdır. İnhalasyonla bile zehirlenmeye yol açabilirler.
Fosforik asit tuzu olarak da bilinen fosfat, kil tortularından elde edilen inorganik bir mineral olarak karşımıza çıkmaktadır. Fosfatın ana maddesi olan fosforun atom numarası 15'tir. Fosfat, organik maddelerin milyonlarca yıl okyanus tabanında birikmesiyle oluşur.
Atom numarası 15, atom ağırlığı 30.97 olan fosfor periyodik tablonun 5. grubunda bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri