Genler ve genomlar. Genomu oluşturan DNA ökaryotlarda hücre çekirdeğinde, ayrıca az miktarda mitokondrilerde bulunur. Prokaryotlardaki DNA, sitoplazma içinde yer alan, düzensiz şekilli nükleoit denen cismin içindedir.
DNA yani deoksiribonükleik asit bütün canlı organizmaların hücrelerinde bulunan ve canlının tüm genetik özelliklerini taşıyan moleküldür. DNA ikili sarmal yapıdadır.
DNA ' nın temel yapı birimine nükleotit denir. Nükleotitler azotlu organik baz, beş karbonlu şeker ve fosfat olmak üzere üç ayrı kısımdan oluşur. Azotlu organik bazlar Adenin (A ), Guanin ( G ), Sitozin ( C ), Timin ( T ) olarak dört çeşittir. DNA ' nın yapısında beş karbonlu deoksiriboz şekeri bulunur.
DNA, diğer adıyla deoksiribonükleik asit, canlının tüm yaşamsal faaliyetlerinin sürdürülmesini sağlayan genetik özelliklerini taşıyan moleküldür. İnsan DNA'sında üç milyar nükleotid vardır. DNA hücre çekirdeğinde, mitokondri ve kloroplast organellerinde bulunur.
Prokaryot hücre:
Sitoplazma dışında DNA başka bir kısımda bulunmaz.
İlgili 22 soru bulundu
Hücrenin genetik bilgilerinin çoğu, hücre çekirdeğinin içinde katlı uzun doğrusal DNA molekülleri ile histon gibi birçok proteinin bir araya gelerek oluşturduğu kromozomlarda bulunur.
İnsan genomu 80 ile 300 milyon baz çifti ara- sında değişen ve 22 otozom ile 2 cinsiyet kromo- zomu arasında dağılmış, kabaca 3 milyar baz çif- tinden oluşan 1 DNA molekülü içerir. Toplam gen sayısı 29.000-36000 arasındadır.
DNA'mız kromozomlar üzerinde yer alır. DNA, özelliklerimizin sonraki nesillere aktarılmasını sağlar. İpliksi bir yapısı vardır ve bir kalıtım molekülüdür. DNA'mızın en önemli görevi ise kalıtsal bilgileri saklamaktır.
Hem DNA hem RNA bu canlılarda sitoplazmaya dağılmış haldedir. Ökaryotlar ise evrimin daha üst seviyesinde yer alan canlılardır ve hücre zarı, zarla çevrili çekirdek ve pek çok organele sahiptir. DNA, bu hücrelerde çekirdeğin içinde bulunurken RNA hem çekirdek hem sitoplazmada bulunabilir.
Kırmızı kan hücreleri dışında vücudumuzdaki her hücre DNA'ya sahiptir.
Sonuç olarak, DNA'nın temel görevleri arasında genetik bilgileri taşımak, kalıtımı sağlamak, protein sentezi gerçekleştirmek, hücre bölünmesinde replikasyonu sağlamak, genetik mutasyonlarla ilgilenmek ve genetik düzenlemeyi ve onarımı gerçekleştirmek yer almaktadır.
DNA'nın ana görevi, genetik bilgiyi saklamak ve RNA molekülünü üretmektir. RNA molekülü, DNA'daki bilgiyi proteinlere dönüştürür. Bu proteinler, canlıların vücutlarını oluşturur ve DNA içindeki bilgi, ne tür ve miktarda proteinler üretileceğini belirler.
Yani 6,8 milyon yıl, DNA'nın teorik olarak korunabileceği maksimum süre dilimi. Protein Nedir? Amino Asitler ve Proteinler, Canlılar İçin Neden Önemlidir?
Virüsler kalıtsal bilgilerini ya DNA da, yada RNA da saklayabilirler. Ancak teknik olarak virüsler canlı kategorisinde değerlendirilmediği için RNA lı canlılarda vardır diyemeyiz. “Canlı hücrelerin tamamında DNA vardır.” Doğru bir tanımlama olacaktır.
✔ Replikasyon (DNA sentezi). Her hücrede değil ancak her canlıda ortaktır.
5 karbonlu şekerler (pentozlar) DNA ve RNA ' da bulunan monosakkaritlerdir. Deoksiriboz şekeri DNA , riboz ise RNA'da bulunur.
B-DNA'da sarmalın dış kısmı düzenli olarak bir girinti ve bir çıkıntı şeklindedir. Bu kısımlara DNA'nın işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli moleküller bağlanır. İnsanlar da dâhil olmak üzere çoğu canlıda B-DNA bulunur.
RNA'da bulunan organik bazlar kendi aralarında bağ oluşturma özelliğine sahiptir. Fakat RNA'da bu bağların dışında baz etkileşimlerinin oluşması da mümkündür. Bu nedenle bağ oluşturma şekilleri çok farklı görünüme sahip olabilir. RNA, ökaryot hücre içinde çekirdek dışında sitoplazmada da yer alır.
Ökaryot hücrelerde RNA yalnızca çekirdek içerisinde bulunmaz. Bunun yanında sitoplazmada ada bulunmaktadır. Prokaryot hücre yapısında ise çekirdek olmadığından dolayı yalnızca sitoplazmada bulunmaktadır. RNA görevleri içerisinde protein sentezleme vardır.
Deoksiribo Nükleik asit yahut kısaca DNA, tüm canlı durumdaki organizmalar ve bazı virüslerin canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekliliği söz konusu olan genetik talimatları taşıyan bir nükleik asittir. DNA'nın başlıca görevi bilginin uzun süreli olarak muhafaza edilmesi olmaktadır.
Mitokondri ve kloroplastta bulunan DNA molekülleri sıradan bir bakterininki gibi küçük ve daireseldir. Bir kloroplast ve mitokondride genelde bir DNA'nın birçok kopyası bulunur.
Bu yüzden büyüklük sıralaması şöyledir (küçükten büyüğe şeklinde): Nükleotit-Kodon-DNA-Gen-Kromozom.
Bir insan DNA'sı, ortalamada 2 metre uzunluğundadır. Bir hücremiz ise ortalama 0.000001 metredir. Bu oranlara göre DNA'mızın 100.000 kat kısaltılması gerekmektedir.
46 parça kromozomun sahip olduğu toplam kod, tek bir genomdur. Yani tek bir kromozom sadece bir parça DNA içerir.
%98 DNA benzerliğiyle şempanze ve bonobodan sonra insanlara en yakın akrabalar ve aynı zamanda yaşayan en büyük primatlar. Goril cinsi, Orta Afrika'daki dağılımına bağlı olarak batı gorili (Gorilla gorilla) ve doğu gorili (Gorilla beringei) olmak üzere iki türe ayrılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri