Trakya mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri de Edirne ciğeridir. Kuzu ciğeri ile hazırlanan bu yemek, yalnızca 15 dakikada sofralardaki baş köşeyi alır. Trakya'nın en meşhur kahvaltılıkları arasında yer alan cizleme, görünümü ile akıtmaya benzer. Ancak cizleme yapımında ılık su ve maya kullanılır.
Trakya yöresinin yemek ve yöresel tad olarak: ayçiçeği, köftesi, kirazı, balığı, bozası, helvası, Hayrabolu'nun Tatlısı, cıbadem Kurabiyesi, Akıtma, Arnavut Ciğeri, Ayva Reçeli, Aşure, Badem Ezmesi, Bakla Çorbası, Beyaz Peynir, Bohça Böreği, Bulgur Çorbası, Bulgurlu Kol Böreği, Büryan, Bıldırcınlı Patlıcan, Ciğer ...
Edirne'nin başlıca yöresel yemekleri arasında; Tava Ciğeri, Ciğer Sarma, Piyaziye, Mutancana, Elbasan Tava, Mamzana, Kandilli Mantı, Zerde, Gerdan Tatlısı ve Zirva yer almaktadır. Türkiye mutfağı açısından da popüler olan Tava Ciğeri, Edirne yöresine ait bir yemektir.
Kırklareli'ne özgü yemekler arasında Labada Borani, Papara, Kırklareli Köftesi, Kuzu Kapama, Pekmezli Kaçamak, Sini Mantısı, Kaymaçina, Manca, Sütlü Hamur Çorbası, Kupriva, Tavuk Kapama, Sütlü Biber Turşusu gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Lüleburgaz tatlısı ve bakla çorbası da yöreye özgü yemekler arasında yer almaktadır. Lüleburgaz'a gidildiğinde mutlaka yoğurtlu labada, borani ve manca gibi yemekler yenilmelidir. Tarla yemeği olarak bilinen bu lezzetin yanında papaz yahnisi ve pilavlı dolma da Lüleburgaz'da çok sık tüketilmektedir.
Edirne'nin beyaz peyniri bütün Türkiye'de ünlüdür. Edirne'nin en ünlü ürünlerindendir. Bölgede sütün bol ve kaliteli olması ve işlenen sütün peynir olarak soğuk hava depolarında uzun süre kalmasıyla Edirne Peyniri tam yağlı ve lezzetli olarak ününü bütün dünyaya duyurmuştur.
Ünü tüm ülkeye nam salmış Harput köftesi, en lezzetli hallerini sadece Elazığ'da yiyeceğiniz Balakgazi böreği ve kara kavurma, dolanger tatlısı ve daha niceleri. Örneğin, genelde yöresel gıda satılan marketlerde sucuklu ceviz olarak sunulan orcik de bir Elazığ lezzeti ve Elazığ'da evlerde yapılır.
Meşhur Kırklareli peyniri, tahin helvası, hardaliye, kavala kurabiyesi, badem ezmesi, pancar pekmezi, geleneksel ahşap süs eşyaları gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
Şehrin en meşhur yemekleri arasında; ovmaç çorbası, tumbi, çırpma, melki, börülce köftesi, tuzlu sardalya gibi yemekler gösterilebilir. Aynı zamanda peynir helvası, basma helvası, incir dolması gibi tatlılar da şehrin enfes tatlıları arasında yer alır.
Çorlu'ya gidildiğinde, mutlaka denenmesi gereken bazı lezzetler de vardır. Hayrabolu tatlısı, ilçenin en ünlü tatlısıdır. Saydanlar Kanaat Lokantası'nda Çorlu'nun diğer yöresel yemekleri de denenebilir. Balaban bozası ve ilçede popüler Kowboy Büfe'nin ünlü sosislisi ve hamburgeri de mutlaka denenmelidir.
Trakya şivesinde Hayrabol ismiyle bilinen, ana malzemesi irmik ve tuzsuz peynir olan Hayrabolu, şerbetli bir yöresel tatlıdır. 1972 yılında Hayrabolu'da üretilmeye başlanan tatlı, ilk yıllarda 'Kadı Göbeği Tatlısı' olarak adlandırılsa da zaman içerisinde Hayrabolu tatlısı, olarak anılmaya başlandı.
Batı Trakya Türklerinin kökeni Osmanlı fetihleri ile bölgeye Anadolu'dan yerleştirilen Türkmenlere ve fetihle İslamlaşan yerli halklar olan Helen, Slav ve Çingenelere dayanır.
Trakya'da üretimi yapılan önemli tarla ürünleri buğday, ayçiçeği, çeltik, kanoladır. Bölgede 2017 yılı itibariyle yaklaşık 850 bin hektar alanda buğday, ayçiçeği ve çeltik üretimi yapılmaktadır.
Trakya, Türkiye Ayçiçeği ekim alanının %70'ni (360.000 ha) ve üretiminin %75'ini (600.000 ton) karşılamaktadır. Diğer önemli bir ürün olan çeltik de Türkiye ekim alanının %50'si (35.000 ha) ve üretiminin %50'si (178.000 ton) yine bu bölgede yer alır. Buğdayda durum daha da dikkat çekicidir.
Keskin Tava Kırıkkale ili adına tescil edilerek coğrafi işaret almıştır. Çeşitli illerde düzenlenen festival ve etkinliklerde Kırıkkale'nin özel yemeği olarak hazırlanan ve şöhreti birçok ilde yayılmış bu muhteşem lezzeti muhakkak yerinde tatmalısınız!
Kırklareli, Türkiye'nin Avrupa Kıtası'nda bulunan Trakya Bölgesi'nde yer alır. 41°44' - 42°00' Kuzey Enlemleri ile, 26°53' - 41°44' Doğu Boylamları arasında kalır. 6.555 km2 toprak büyüklüğüne sahiptir.
Kırklareli ilinde en çok üretilen meyve sofralık çekirdekli üzüm olurken onu şaraplık üzüm, ceviz ve kiraz takip etmek- tedir.
Oldukça zengin yemek kültürüne sahip olan Tunceli'nin yöresel yemekleri arasında Zerefet (Babiko), Sirekurt, Sirepati, Keşkek, Kavut, Patila unlu yemeklerine örnek verilebilir.
Erzincan'ın Meşhur Yemekleri
Kesme çorba, etli yaprak sarma, kuzu dolması, gasefe tatlısı yörenin meşhur yemekleri arasında yer alır. Sert bir iklime sahiptir.
Erzincan mutfağının popüler yemekleri arasında yaprak döner, yaprak sarma, kesme çorbası, su böreği, kuzu dolması, gendime çorbası, kaburga, kasefe tatlısı, sırın tatlısı, Erzincan üzümü, tulum peyniri ve tava leblebisi yer almaktadır.
Erikli, Edirne ilinin Keşan ilçesinde yer alan bir köydür. Doğa harikası bu köy, İbrice Limanı'nın yaklaşık 6 kilometre batısında yer alan doğal kumuyla ve de akvaryum gibi berrak olan deniziyle meşhurdur.
Keşan, özellikle yeme-içme ve deniz tatili konusunda ziyaretçilerini memnun eden ilçelerimizden biridir. Türkiye'nin birçok yerinde farklı isimlerle ve şekillerde yapılan peynir helvasının en güzel olduğu yerlerden biri Keşan'dır.
Edirne'nin En Meşhur Tatlısı: Badem ezmesi, peynir helvası, badem kurabiyesi (kavala kurabiyesi), cevizli oturtma, akıtma, gerdan tatlısı ve Gaziler helvası Edirne'nin en meşhur tatlılarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri