Protein ve RNA gibi hücrenin diğer bileşenlerinin inşası için gerekli olan bilgileri içermesinden dolayı DNA; bir kalıp, şablon veya reçeteye benzetilir.
DNA bir nükleotit polimeridir. Her nükleotit bir azotlu baz, bir beş karbonlu şeker (deoksiriboz) ve bir fosfat grubundan oluşur. DNA'da ikisi pürin (Adenin ve Guanin) ve ikisi primidin (Timin ve Sitozin) olmak üzere 4 farklı azotlu baz bulunur. Bir DNA molekülü iki nükleotit zincirinden oluşur.
DNA, dört kimyasal bazdan oluşan bir kod olarak saklanmaktadır. Bu bazlar adenin (A), guanin (G), timin (T) ve sitozin (C)'dir. İnsan DNA'sı yaklaşık 3 milyar bazdan oluşur ve bu bazların yüzde 99'undan fazlası tüm insanlarda aynıdır. DNA'nın yapısı, bükülmüş bir merdivene benzediği için çift sarmal bir yapıdır.
Belli özelliklerimizi taşıyan ve birden fazla nükleotitten oluşan DNA parçasına gen denir. Büyükten küçüğe doğru sıralarsak; Kromozom - DNA - Gen - Nükleotit DNA ' nın özellikleri aşağıda verilmiştir: - DNA adenin, guanin, sitozin, timin nükleotitlerinden oluşur. - DNA çift zincirli sarmal bir yapıdadır.
DNA'nın ikili sarmal yapısındaki her bir zincir nükleotid birimlerinden oluşur. Nükleotidlerin yapısında beş tane karbon içeren şeker (deoksiriboz), fosfat grubu ve azotlu organik bazlar bulunur.
İlgili 45 soru bulundu
Bu DNA formlarından biri B-DNA'dır. B-DNA, Watson ve Crick tarafından ortaya konulan DNA modelidir. Şeker-fosfat iskeletinin sola doğru döndüğü, normal tuz ve pH şartlarındaki DNA'nın hâlidir. B-DNA'da sarmalın dış kısmı düzenli olarak bir girinti ve bir çıkıntı şeklindedir.
3.Koful : Hücre içerisindeki görevi depolama yapmaktır. Hem DNA hem de RNA içerinde bulunur.
Genler, DNA'nın belirli görevler yapan bölgelerine verilen isimdir. Aslında DNA içinde "gen" diye bir bölge yoktur. Genler, belirli fiziksel özellikleri tanımlayan, belirli genetik görevleri yerine getiren, belirli başlangıç ve sonlanma noktaları bulunan DNA bölgelerine atanmış isimlerdir.
İnsan genomu 80 ile 300 milyon baz çifti ara- sında değişen ve 22 otozom ile 2 cinsiyet kromo- zomu arasında dağılmış, kabaca 3 milyar baz çif- tinden oluşan 1 DNA molekülü içerir. Toplam gen sayısı 29.000-36000 arasındadır.
Bir genomun içinde yaklaşık olarak 20,000 ila 30,000 gen bulunur ve bu genleri oluşturan nükleotid baz çiftlerinden de toplam 3 milyar tane vardır.
Deoksiribo nükleik asit veya kısaca DNA, tüm organizmaların ve bazı virüslerin canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekli olan genetik talimatları taşıyan bir nükleik asittir.
Deoksiribo Nükleik asit yahut kısaca DNA, tüm canlı durumdaki organizmalar ve bazı virüslerin canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekliliği söz konusu olan genetik talimatları taşıyan bir nükleik asittir. DNA'nın başlıca görevi bilginin uzun süreli olarak muhafaza edilmesi olmaktadır.
Laboratuvar koşullarında DNA'nın sağ el sarmalı gösteren üç formu daha bulunmuştur. Bunlar C-D- ve E-DNA dır. Z-DNA olarak adlandırılan formu ise sol el sarmal konfigürasyonu gösterir.
DNA'nın KEndini Eşleme Hızı: İnsan hücresinin bölünmesi sırasında DNA kendi kopyasını oluştururken saniyede 50 baz çifti eşlenir. İnsan genomunda ortalama 3 milyar baz çifti olduğu düşünülürse, bu hızla DNA'nın kendini eşlemesi aylar sürerdi.
46 parça kromozomun sahip olduğu toplam kod, tek bir genomdur. Yani tek bir kromozom sadece bir parça DNA içerir.
DNA, aynı bir CD gibi okunabilir, yazılabilir ve kopyalanabilir. Üstelik genetik kodlarımızın yüz binlerce yıl bozulmadan saklandığı DNA ile veriler, 1 milyon yıldan fazla bir süre hatasız şekilde saklanabilir.
%98 DNA benzerliğiyle şempanze ve bonobodan sonra insanlara en yakın akrabalar ve aynı zamanda yaşayan en büyük primatlar. Goril cinsi, Orta Afrika'daki dağılımına bağlı olarak batı gorili (Gorilla gorilla) ve doğu gorili (Gorilla beringei) olmak üzere iki türe ayrılıyor.
İnsan genomu Homo sapiens'in genomudur. 23 kromozom çifti üzerinde bulunur, bunlardan 22 çifti otozomal kromozomdur, kalan çift ise cinsiyeti belirler. Haploit insan genomu toplam 3 milyar DNA baz çiftinden biraz fazla uzunluktadır.
DNA, mikro ölçekteki hücre çekirdeğinin içinde, histon adı verilen proteinlerin etrafına sıkıca sarılmış şekilde bulunur. Bu yapılar kromozom olarak isimlendirilir. İnsan hücrelerinde 23 çift kromozom bulunur.
Genlerin çeşitli özelliklerine göre anne ve babadan aktarım oranları değişkenlik gösterebilir. Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar. Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer.
Başarı oranının düşük olması ve etik açıdan tarafımızca uygun bulunmaması sebebiyle saç telinden DNA testi yapılmamaktadır.
Bütün hücrelerimizde aynı DNA bulunmakla beraber her gen her hücrede aktif değildir. Yani hücreler genleri seçerek kullanırlar. Bazı genler temel hücre fonksiyonları için kullanılır ve bu yüzden tüm hücrelerde aktiftir.
Bitki Genomu- Kloroplast DNA
Çift iplikli, halkasal yapıdadır (120-180kb). Nüklear DNA gibi proteinlerle fazla ilişkili değildir. Histon içermezler .
Ribozom en basit yapılı organeldir ve yapısında DNA veya DNA benzeri bir organel bulunmaz.
Koful, hem hayvan hem de bitki hücrelerinde bulunmaktadır fakat hayvan hücrelerindeki kofullar, bitki hücrelerindekilere göre daha küçüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri