DNS'in Yapısı DNS sistemi, isim sunucuları ve çözümleyicilerinden oluşur. İsim sunucuları olarak düzenlenen bilgisayarlar, host isimlerine karşılık gelen IP adresi bilgilerini tutarlar. Çözümleyiciler ise DNS istemcilerdir. DNS istemcilerde, DNS sunucu ya da sunucuların adresleri bulunur.
DNS (İngilizce: Domain Name System, Türkçe: Alan Adı Sistemi), internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.
İngilizcede Domain Name System kelimelerinin kısaltması olarak karşımıza gelen DNS Türkçede Alan Adları Sistemi olarak ifade edilir. Domain Name System kavramının kısaltması olan DNS, maksimum 256 karakter olacak şekilde alan isimlerinin ifade edilmesi için kullanılır.
DNS, kaynakların web sitesinin sunucusundan yüklenebilmesi için alan adlarını IP adreslerine çevirir. Bazen web siteleri, tek bir alan adına karşılık gelen çok sayıda IP adresine sahip olabilir. Örneğin, Google gibi büyük siteler, kullanıcıların dünyanın uzak bölgelerinden bir sunucuyu sorgulamasını sağlar.
Domain Name System (DNS) yani Alan Adı Sistemi, insanlar tarafından okunabilen alan adlarını (URL'lerde veya e-posta adresinde) IP adresleriyle eşler. Örneğin, DNS, uzmanposta.com alan adını 104.26.2.33 IP adresine çevirir ve eşler.
İlgili 25 soru bulundu
Ayarlar > Wi-Fi sekmesini açın ve şu an bağlı olduğunuz ağa tıklayın. Ayarlar > DNS sekmesine tıklayın ve "Manuel" seçeneğini seçin. İstediğiniz DNS sunucusunun adresini girin ve kaydedin.
Söz konusu terimin Türkçe karşılığı ise “alan isimlendirme sistemi”dir. Bir diğer ifade ile; "DNS, internetin telefon rehberidir" diyebiliriz. DNS, isimlerin IP'ye dönüştürülesi maksadıyla kullanılan ve 256 karaktere kadar da büyüyebilen bir sistemdir. Host, cihazın adını ve İnternet "domain"ini gösterir.
Alan Adı Sistemi (DNS), çeşitli kuruluşlar tarafından alan adlarını IP adreslerine çevirmek için kullanılan merkezi bir sistemdir. URL'ler yerine IP adreslerini hatırlamak veya daha büyük bir ağdaki tüm cihazları manuel olarak yapılandırmak çok fazla zaman aldığı için önemli bir hizmettir.
DNS, içerikler görmemize, e-posta gönderebilmemize ve hatta sosyal medyaya erişmemize imkân tanıyan, önemli bir internet hizmetidir. DNS olmadan internette gezinmemiz mümkün olmazdı. DNS sunucusu web adresini, IP adresine çeviren ana internet unsurudur.
Dansite bir yoğunluk birimidir. Tıp ve kimya gibi birçok alanda kullanılan bir tabirdir. Sünger yoğunluğunda da dansite terimi kullanılmaktadır. DNS olarak da kısaca tabir edilmektedir.
1.1.1.1'i İnternet'in en hızlı DNS dizini olacak şekilde kurduk. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Bağımsız DNS monitörü DNSPerf 1.1.1.1'i dünyanın en hızlı DNS servisi seçti.
DNS web adresini IP adresine çevirirken VPN kullandığın IP adresini, dolayısıyla sunucuya göre ise konumunu değiştirmene ve internete daha güvenle bağlanmanı sağlar kullanacağın amaca göre. Yani bir nevi senin yeni internet sağlayıcın olur.
DNS udp ve tcp için 53 nolu portu kullanıyor.
Çoğu durumda, DNS güncellemeleriniz birkaç saat içinde yayılır. Ancak bu etkenler bizim kontrolümüz dışında olduğundan, herhangi bir DNS değişikliğinin internette tam olarak yayılması için 48 saate kadar süre tanımalısınız.
Dar anlamda, Özel DNS bir yüksek gizlilik sunucusu değil sadece genel olmayan, özel bir sunucudur. Pratikte, Özel DNS genellikle güvenli DNS protokollerinde çalıştırılır. Örneğin Android 9 ve üzerindeki Özel DNS ayarları aslında özünü daha iyi yansıtması amacıyla Güvenli DNS olarak adlandırılmalıdır.
Aslında DNS ayarları direkt olarak internet hızını etkilemez. Yani farklı DNS ayarları kullanmak internet bağlantınızın hızını doğrudan artırmaz veya azaltmaz.
DNS engellemesi yapıldığında söz gelimi siz TTnet'in DNS serverına dahi olduğunuz için eğer bir sayfa yasaklanmışsa ISS o sayfanın IP adresini DNS server'dan kaldırır o yüzden istediğiniz sayfaya ulaşamazsınız onun yerine karşınıza “bu siteye giremezsin” uyarılı bir sayfa çıkar.
DNS, kolay etki alanı adları sayısal Internet Protokolü (IP) adreslerine çeviren ad Internet adreslerinin hizmetidir. Örneğin, "www.microsoft.com" için çevirir 198.105.232.6.DNS aşağıdaki bileşenlerden oluşur: Etki alanları: Büyük bir ağda bilgisayarların mantıksal bir grubundan bir etki alanıdır.
DNS, etki alan adları ile uygun IP adresleri arasında bağlantı kuran sistemdir. Web kullanıcıları tarayıcılarına bir etki alan adı girdiklerinde, yerel internet servis sağlayıcısı (ISP) etki alan adı için doğru IP'yi tanımlamak üzere DNS'i kullanır.
DNS hatası aldığınızda modeminizi yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Bu işlem modemin önbelleğini temizleyerek hatanın çözülmesini sağlayabilir. Modeminizi güç düğmesinden kapatarak ya da prizden tamamen çıkartarak ve yeniden açmak için 30 saniye bekleyerek sorunun giderilip giderilmediğini denetleyebilirsiniz.
DNS ayarları, internet hızınızı ve ping değerlerinizi etkileyebilir. Eğer internet hızınız düşükse veya ping değerleriniz yüksekse, DNS ayarlarınızı değiştirerek sorunu çözebilirsiniz.
ANDROİD TELEFONLARDA DNS DEĞİŞTİRME
Ayarlar'ı açın, ardından Ağ ve İnternet menüsüne girin. Private DNS'e (Özel DNS) dokunun. Bu seçenek, bazı telefonlarda Gelişmiş alt menüsünde. Varsayılan otomatik seçimi “Özel DNS sağlayıcı ana bilgisayar adı” olarak değiştirin ve DNS adresini girin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri