Doçent olarak ders verip araştırma ve yayın yapan kişi etkinliklerinden puan kazanır ve yeterli seviyeye ulaştığında profesörlüğe başvurabilir. Doçentlikte en az 5 yıl sonra profesörlük kadrosuna alınabilecek.Profesörlük kadrosunda doçentlikle benzer prosedür uygulamakla birlikte mülakat uygulaması yaygın değildir.
8. Doçentlikte 5 yılını dolduran ve çalıştığı üniversitenin profesör olabilmek şartlarını sağlayanlar ise profesör olmaya hak kazanır.
Türkiye'de üniversitelerde Profesörlüğe yükseltilerek atamada Doçentlik unvanını aldıktan sonra en az beş yıl süreyle, açık bulunan profesörlük kadrosu ile ilgili bilim alanında çalışmış olmak ve Doçentlik unvanını aldıktan sonra, ilgili bilim alanında özgün yayınlar veya çalışmalar yapmış olmak, gerekir.
Akademik Kariyer Basamakları: 1.Yüksek lisans 2.Doktora 3.Dr. Öğretim üyesi 4.Doçent 5.Profesör Peki ya Bilimsel Kariyer Basamakları ?
Doçentlik, bir üniversite akademik unvanı olup Doktor ile Profesör arasında yer almaktadır. Doçent olabilmek için, adayın doktora ya da tıpta uzmanlık derecesi alındıktan sonra kişinin lisansüstü çalışmalarına bağımlı kalmadan çalışma yapabildiğini ispat etmesi gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Türkiye'de yardımcı doçent unvanının kaldırılarak "doktor öğretim üyesi" pozisyonu oluşturulmasına dair kanun 6 Mart 2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Yüksek lisansı ile doktorasını art arda yapıp uzatma sürelerini kullanmayan biri yaklaşık 6 yıl sonra doçent olabilir ama bunun için de kadroların takibi şart.
Profesör unvanı almak doçentlik kadar uğraştırmamaktadır. Daha önceki doçentlik kriterlerini düşündüğümüzde şu anda doçentlik unvanı almak eskiye nazaran çok daha kolaydır. Profesör olmak için ise 5 sene bekleme şartı vardır.
Doktoranın amacı, öğrenciye bağımsız bir şekilde araştırma yapabilme, bilimsel konuları derin bir şekilde inceleyip yorum yapabilme ve yeni sonuçlar elde edebilmek için yöntemler belirleyebilme yeteneği kazandırmasıdır. Bu programı tamamlayarak "doktor" unvanı alınır.
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Yardımcı Doçent Doktor / Yrd Doç maaşı aylık ortalama 62.900 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Yardımcı Doçent Doktor / Yrd Doç maaşı 50.300 TL iken, en yüksek ise 136.400 TL'dir.
Ordinarius sıfatı Latince "nizami, usule uygun" anlamına gelir. Profesörlerin hocası anlamına da gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nde bu ünvanın son sahibi Reşat Kaynar'dır.
Akademisyen, 2024 yılında en düşük 37.500 TL alırken, en yüksek 76.800 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Akademisyen, Temmuz 2023 yılında ortalama 39.000 TL maaş alıyordu.
Doçent Doktor Maaşı 2023
Doçent doktor maaşları 2023 verilerine göre yaklaşık 26.000 TL'ye kadar yükseltildi. Yan ödeneklerle birlikte 36.000 TL'ye kadar maaş alabilirler.
Olabilirsiniz ancak bu hastaneler arasındaki anlaşma ile ilgili. sağlık bakanlığı ile üniversite arasında sağlık tesislerinin birlikte kullanımına ilişkin protokolü bulunan (afiliye) üniversite hastanesinde profesör ve doçentlere ücretsiz muayene ve ameliyat olabilirsiniz.
Kişilerin profesör olmak için ise sağlaması gereken şartlar şu şekildedir; Kişilerin doçentlik unvanına sahip olması gerekmektedir ve en az beş sene ana dalında çalışmış olması gerekmektedir. Uluslararası eserler vermiş olması gerekmektedir. Kişilerin profesör kadrosuna uygun bir şekilde atanmış olması gerekmektedir.
Profesör olabilmek için belirli bir yaş kriteri yoktur.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Profesör Doktor maaşı aylık ortalama 94.700 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Profesör Doktor maaşı 75.800 TL iken, en yüksek ise 199.200 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
YÖK tarafından "Doçentlik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, ÜAK tarafından başka bir tarih belirlenmedikçe yılda iki kez yapılan doçentlik başvuruları ocak, mayıs ve eylül aylarında olmak üzere yılda 3 defaya çıkarıldı.
Doçent, üniversitede içerisinde profesörden önce gelen yani profesörlükten bir önceki aşamada yer alan öğretim üyesi anlamını taşımaktadır. Doçent Ne Demektir? Doçent, üniversitede görev yapan ve öğretim üyesi olarak adlandırılan bir meslek alanıdır.
Yeni doçentlik kriterlerinde uluslararası makale başta olmak üzere, kitap, ders gibi kriterlerde değişikliğe gidilmiştir. Tüm bilim alanlarında 90 puanı doktora/sanatta yeterlilik/uzmanlık sonrası olmak üzere toplamda 100 puan ile başvuru yapılması gerekmektedir.
2024'te uzman doktor maaş aralığı: Genel: 70.000 - 100.000 TL. 1/4 Dereceli Uzman Doktor: 82.026 TL (Ocak 2024 zammı sonrası)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri