Doğa üzerine felsefece düşünen ilk filozoflar, Aristoteles'in (Metapysics, 983b6-984a4) deyişiyle “doğa filozofları”, Miletli Thales, Anaksimandros ve Anaksimenes'dir. M. Ö. yedinci yüzyılda Miletlilerle başlayan doğa üzerine düşünme biçimi, Sokrates'e kadar büyük bir çeşitlilik ve derinlik kazanarak sürer.
Miletli filozoflar olan Thales, Anaximandros ve Anaximenes doğaya bakarak bir hakikat arayışı içindelerdi. Bu arayışlarında akıl yürütmeden, deney ve gözlemden yararlandılar. İşte onların bu arayışında kullanmış oldukları metot sebebiyle onları tarihin ilk bilim insanları yani ilk fizikçileri olarak kabul ediyoruz.
Arkhe sorununu ele alan doğa filozofları, Thales, Anaximandros, Anaximenes'tir. Bu filozoflar doğayı, olup bitenleri doğaüstü güçlere başvurarak değil, doğal nedenlere başvurarak açıklamaya çalışmışlardır.
Doğa felsefesi (Latince: philosophia naturalis) fiziğin, yani doğanın ve fiziksel evrenin felsefi çalışmasıdır.
İlgili 27 soru bulundu
Doğa filozofları olarak da anılan Sokrates öncesi düşünürler, her şeyin kaynağı olduğunu düşündükleri bir veya birkaç ana ilkeden (arkhe) hareketle doğanın akıl sınırları içinde bütünsel bir açıklamasını yapmaya çalışmışlardır. İlk filozof olarak kabul edilen Miletli Thales'ten (ö.
Tarihi boyunca doğa felsefesi, yüzyıllarca iki felsefe akımı arasında kalmıştır: empirizm ve rasyonalizm.
Thales'in arkhe olarak ileri sürmüş olduğu su kavramı gibi, hava da belirli bir maddedir.
Doğa düşünürlerinden biri olan Empedokles, kendinden önceki doğa düşünürlerinin temel öğe (arkhe) olarak belirlediği, su, ateş ve havaya, toprak öğesini de ekleyerek hepsini bir arada kullanan ilk düşünür olmuştur.
Thales bu anlamda felsefenin babası sayılmakta ve onunla başlayan felsefi düşünce de doğa felsefesi olarak değerlendirilmektedir.
Thales maddenin ilk öğesi (arkhe, töz) olarak suyu ileri sürmüştür. İlk öğe olduğundan dolayı toprağın suyun üzerinde bulunduğunu, dünyanın bir tepsi gibi olduğunu ve su tarafından taşındığını söylemiştir.
Bir şey hakkında bilgi sahibi olmak, yani bir şeyi bilmek, ancak o şeyin nedenini bilmek veya onu nedeniyle bilmekle mümkündür ve nedensel düşünmenin felsefe alanındaki izahı Aristoteles'in maddi, fail, formel ve ereksel olarak adlandırdığı Dört Neden Kuramına dayanır.
Sofistler, MÖ 5. yüzyılda para karşılığında felsefe öğreten gezgin felsefecilerdir. Özellikle Atina'da çağın önde gelen bilgeleri var olan değerleri (kritias) eleştirmişlerdir. Göreceli ve kuşkucu düşüncenin köklerini atmışlar ve geliştirici olmuşlardır.
Empedokles'e göre diğer filozoflar, arkhe konusunda yanılmışlardır, dört arkhe vardır: Toprak, ateş, hava ve su.
Örneğin bir heykel ve onun kopyası, form olarak aynıdırlar; bunları ayıran ve birleştiren, farklı madde parçaları oluşlarıdır. -Bir doğa filozofu olarak Aristoteles, değişim sorununu ayrıntılı biçimde ele alır.
Empedokles, Parmenides-öncesi doğa filozoflarından farklı olarak dört elementin birbirine dönüşmediğini, evrendeki çokluğun, çeşitliliğin bunların farklı ölçülerde bir araya gelmesinden ortaya çıktığını savunmuştur.
Arkhe (ἀρχή) (Yunancada "başlangıç," "ilk," "ilk neden"), Batı felsefesinin ve Sokrates öncesi Eski Yunan Felsefesinin en önemli kavramlarından biri. Felsefenin ana disiplini sayılan metafiziğin ve genellikle Bilimin, özellikle de fizik biliminin gelişmesinde önemli rolü olmuştur.
Ona göre arkhe; “ezeli-ebedi olan, yaratılmamış ve yok edilemez. O, her zaman var olan ve var kalacak, olandır.” Arkhenin ne olduğunu bulmak, arkhe problemini çözmek evreni anlamak ve gizemlerini çözmek anlamına geldiği için Presokratik dönem filozofları arkhe problemi üzerinde durmuşlarlardır.
Yunan felsefesinde kozmos
Evren hakkında yazan ilk Yunan filozoflarından biri Milet'li Thales'ti (MÖ 624-546 civarı). Thales evrenin tek bir elementten, sudan oluştuğuna inanıyordu. İnsanlar da dahil olmak üzere evrendeki her şeyin sudan oluştuğunu ve suyun tüm yaşamın kaynağı olduğunu savundu.
Anaksimenes' in doğa felsefesinde su, onun arkhe olarak kabul ettiği hava'nın sıkışması ile açığa çıkan öğe olarak gösterilmiş ve hava'nın kendisi ön plana çıkarılmıştır.
Nihayetinde arkhe/element/unsur kavramıyla değişenin ötesindeki değişmeyen ilke, öz anlatılmaktadır (Bolay, 1997: 20). olduğunu söylemektedirler: Çünkü ister tek, ister çok olsun, geri kalan her şeyin kendisinden çıktığı, ancak kendisi sürekli olarak varlığını koruyan bir şeyin olması gerekir.” (Aristoteles, 1996: 91).
Matematik ile böylesine yakından uğraşan Pisagorcular, sayılardan edindikleri bilgileri genelleştirerek sayıları bütün varlığın ilkeleri (arkhe) yapmışlardır. -Sayıyı temel varlık, yani arkhe olarak duyu-üstü bir ilke ve maddeye zıt, onu sınırlandıran ve biçimlendiren bir ilke olarak kabul etmişlerdir.
Tarihteki ilk doğa filozofu Thales olarak geçer. Ayrıca, doğa filozofu kavramı yalnızca Thales gibi yaklaşık 2500 yıl önce yaşamış ilk filozoflar için kullanılmaz. İnsanlık tarihinin en önemli isimlerden biri olan Isaac Newton, kendini bir “doğa filozofu” olarak tanımlar.
"Fizik II" eserinde Aristoteles doğayı, "bir şeyin hareket ettirilmesinin ve aslında ait olduğu yerde hareketsiz kalmasının kaynağı ve nedeni" olarak tanımlar. Başka bir deyişle doğa, bir şeyin kendisinde yani özünde bulunan hareket etme ve sabit durabilme ilkesi veya nedenidir.
Bilgicilik veya sofizm, Antik çağ Yunan felsefesinde önemli bir felsefi düşünce akımı. Antik Yunan'da MÖ 5. yüzyılın ikinci yarısından MÖ 4. yüzyılın başlarına değin para karşılığı felsefe öğreten gezgin felsefecilerin (sofistler) oluşturdukları akıma bilgicilik denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri