Çevreyi koruma bilinci sayesinde su, hava ve toprak kirliliği önlenir, doğal hayat korunur, karbon ayak izi azalır, küresel ısınma ve sera gazı etkisinden korunulur, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakılır.
Doğanın Önemi:
Doğa, bize birçok temel kaynağı ve hizmeti sunar. Ormanlar, temiz havanın kaynağıdır ve atmosferdeki karbondioksiti emerek oksijen üretirler. Su kaynakları, içme suyu, sulama ve endüstriyel kullanım için vazgeçilmezdir. Toprak, tarım ve gıda üretimi için hayati bir kaynaktır.
Soluduğumuz havadaki oksijen, karbondioksit ve azot oranlarında yaşanacak küçük değişimler bile Dünya'daki yaşamı sonlandırabilir. Bu derece hassas dengelere bağlı olan yaşamın devamlılığını garanti altına almak için doğanın korunması ve yaşam alanlarının dikkatli şekilde belirlenmesi gerekir.
Çevremizi koruyamazsak, enerji kaynaklarımıza da zarar vermiş oluruz ve Dünya'nın bize sunduğu olanaklardan istediğimiz gibi verimli bir şekilde faydalanamayabiliriz. Bu konuda bilinçli olmalı ve üstümüze düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Canlıların ve cansız unsurların oluşturduğu ortama çevre denir.
Çevremizi Neden Korumalıyız? Yaşam kaynağı: Çevre, canlıların yaşamı için gerekli olan hava, toprak ve su gibi doğal kaynakları sağlar. Temiz su içebilmek, temiz havayı solumak ve üretebilmek için çevremizi korumalıyız. İklim: Çevre, iklimin düzenlenmesi bakımından çok önemlidir.
İlgili 45 soru bulundu
Çevreyi koruma bilinci sayesinde su, hava ve toprak kirliliği önlenir, doğal hayat korunur, karbon ayak izi azalır, küresel ısınma ve sera gazı etkisinden korunulur, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakılır.
Çevre kirliliği küresel ısınmaya neden olur. Artan nüfus yoğunluğu ve yanlış enerji tercihi ve tüketimi nedeni ile bitki örtüsü zarar görerek bütün canlıların neslini tükenme riskine taşıyor. Bu sebeple çevre kirliliği engellenmeli ve tüm bütün canlılar adına doğanın ekolojisini korumaya ve temiz tutmaya çalışmalıyız.
Çevre; dünya üzerinde yaşamını sürdüren canlılarının hayatları boyunca ilişkilerini sürdürdüğü dış ortamdır. Çevre, bize geçmişten kalan bir miras değil; korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere en güzel şekilde devredilmesi gereken bir emanettir.
Yaşadığımız dünyadaki ormanlar, dağlar, denizler, akarsular, şelaleler, peribacaları, mağaralar gibi kendiliğinden oluşan yani insanlar tarafından oluşturulmayan çevreler doğal çevreye örnektir.
Doğa hayatımız için önemli bir yer sahibi olmaktadır. Varlığı ile birlikte bizlere güzel bir yaşam sunarak geleceğimizi görmekteyiz. Temiz bir oksijen ile ciğerlerimiz temizlenirken bulduğumuz huzur stresten uzak tutar. Dinlenmek için doğanın bizlere sunduğu her imkanından faydalanmamız gerekir.
Ekolojik bir dengenin amacı, mümkün olduğu kadar çok türün neslinin tükenmesini önlerken korumaktır. İnsanların, daha fazla geri dönüşüm yaparak, daha az su ve elektrik kullanarak ve vahşi yaşam habitatlarına zarar veren kirliliği azaltarak içinde yaşadıkları doğal dünyaya özen göstermeleri gerekir.
Doğa sevgisi, insanın içinde olan ve Dünya'ya farklı bir bakış açısıyla bakmasını sağlayan bir sevgidir. Unutmamak gerekir ki doğa bizim evimizdir. Doğa biz kucak açar, doğanın verdiği besinleri yer, doğada barınır, doğa da yaşarız. Hayvanlar da bitkilerde bizim gibi doğada yaşarlar.
Doğa (Türkçe doğ- fiilinden türetilmiştir, "Tabiat") İnsan yapımı dışında kalan ve kendliğinden var olan, sürekli değişen, dönüşen tüm fiziki evren ve onun kendiliğinden işleyişi. İnsan da doğanın parçasıdır.
Çevre sorunlarıyla mücadele etmek ve doğayı korumak için atılması gereken çok sayıda önemli adım vardır. Atık yönetimi, su tasarrufu, enerji verimliliği, yeşil enerji kaynaklarına geçiş, doğal habitatların korunması, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir tarım ve gıda üretimi bunlardan bazılarıdır.
Doğaya saygı, insanların doğayı anlamaları, değer vermeleri ve korumaları anlamına gelir.
Çünkü sadece bizler doğadaki yapıya müdahale eden, doğal kaynakları kendi ihtiyacımız için kaynak olarak kullanıp işleyen, yeni ürünler üreten ve kendine has yaşam ortamları oluşturan varlıklarız. Yani, acı olan gezegeni kirleten de biziz ve onu yine bizden korumak zorundan olan da...
Doğanın insan gereksinimlerinin karşılanabilmesi için korunması gerektiğini söyleyenler doğaya ve onun bileşenlerine araçsal değer yüklemiş oluyorlar. Başka bir deyişle onlara göre, doğayı korumalıyız, çünkü biz insanların yaşamımızı sürdürebilmemiz için doğaya ihtiyacımız var.
Çevremize verdiğimiz her zarar, istesek de istemesek de bizi etkileyecektir. Tüm canlılar yaşamlarını sürdürebilmek için temiz havaya, temiz suya, temiz besine, kısaca temiz çevreye ihtiyaç duyarlar ve bunları bulabildikleri yerleri yaşam alanı olarak seçerler.
Çevre koruma denilince akla ilk gelen bitki örtüsü kesinlikle ağaçlar. Görüntüleriyle, oksijen kaynağı ve erozyonla mücadelenin başrolü olmalarıyla temiz bir çevrenin vazgeçilmezlerinden olan ağaçları, korumak için de bir şeyler yapmamız mümkün.
Çevre bilinci, "bireylerin veya toplumların çevre ile, dengeli bir şekilde ilişkilerde bulunabilmesi için sahip olması gereken davranış, tutum ve düşünce şeklidir. Bunun temelinde insanların çevreyi tahrip etmeden, ondan yararlanma ilkesi yatmaktadırf .
Ekolojik ayak izimizi mümkün olduğunca azaltmak, aşırı tüketimden kaçınmak ve sıfır atıklı bir yaşam için hayatımızın her noktasında geri dönüşüme şans tanımak en etkili çevre temizliği sayılıyor.
- Kağıt, cam, pil ve teneke gibi maddeleri mutlaka geri dönüşüm kutusuna atmalıyız. - Hayvanlara zarar vermekten kaçınmalıyız. - Denizleri ve gölleri ile ırmakları her zaman temiz tutmalıyız. - Piknikten sonra ateşi söndürmeliyiz.
İhtiyaçlarımızın artmasıyla kurulan fabrikalar havamızı, toprağımızı ve suyumuzu kirletirken bu kirliliğe egzoz gazı, soba, kalorifer, çevreye atılan çöpler ve radyoaktif maddeler de yardımcı olmaktadır. Bu tür kirlenmeler beden sağlığımızı tehdit ederken gürültü ve görüntü kirliliği de ruhsal sağlığımızı bozmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri