Doğa (Türkçe doğ- fiilinden türetilmiştir, "Tabiat") İnsan yapımı dışında kalan ve kendliğinden var olan, sürekli değişen, dönüşen tüm fiziki evren ve onun kendiliğinden işleyişi. İnsan da doğanın parçasıdır.
Natür, tabiat ve çevre anlamlarına gelen doğa sürekli gelişen, değişen canlı ve cansız varlıkların hepsine denir. İnsani faktörlerin dışında kendi kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren güç; canlı ve cansız maddelerden oluşan varlığın tümünü ifade eder.
Her gün doğanın pek çok hareketine tanık oluruz. Rüzgâr eser, şimşek çakar, gök gürler, yağmur yağar, deniz dalgalanır, fırtına olur, sel olur, kar yağar, çığ düşer, toprak kayar, kaya düşer, deprem olur, volkan püskürür… Doğanın bu hareketlerine doğa olayı denir.
Araştırmanın bulgularına göre, ortaöğretim ve üniversite öğrencileri doğa kavramını orman, yeşil alan, ev, hayat, oksijen tüpü, cennet, sanat, özgürlük, gökkuşağı, canlı ve huzur olarak algıladıkları tespit edilmiştir.
kendiliğinden var olan ve insan etkinliğinin dışında kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren, canlı ve cansız nesnelerden oluşan varlığın tümü olarak tanımlanmıştır. en geniş tanımıyla doğal, fiziksel, maddi dünya ve aslında tüm evrendir.
İlgili 41 soru bulundu
Derelerden okyanuslara, hayvanlardan insanlara, dağlardan ormanlara kadar her şey doğanın bir parçasıdır. Kendine özgü varoluş kuralları olan doğa, bir anlamda da insanın etkin olmadığı, kendiliğinden süregelen yapıların tümüne denir.
Doğa, bize birçok temel kaynağı ve hizmeti sunar. Ormanlar, temiz havanın kaynağıdır ve atmosferdeki karbondioksiti emerek oksijen üretirler. Su kaynakları, içme suyu, sulama ve endüstriyel kullanım için vazgeçilmezdir. Toprak, tarım ve gıda üretimi için hayati bir kaynaktır.
Bitki örtüsü, mikroorganizmalar, toprak, kayalar, atmosfer ve sınırları içinde gerçekleşen bütün doğa olayları dahil olmak üzere, modern kitlesel insan müdahalesi olmaksızın kendi başına birer doğal sistem olarak varlığını sürdürebilen ekolojik birimler.
Felsefenin model kavramlarından biri olan “doğa”, kendine ait yaşamı, düzeni, bağımsız işleyişi, özsel yapısı, esnekliği içinde kendi istek ve ahengine göre gelişen, ilerleyen, değişen, dönüşen doğal döngüye sahip bir gerçeklik alanıdır.
Doğanın temelini, ana elementini/elementlerini, işleyişini, yasalarını bir bütünlükte ve akıl sınırları içinde açıklamaya çalışan felsefe alanıdır.
Coğraf- yanın bilimsel olarak bölümlenmesi de doğal ve beşerî ortamlar esas alınarak yapılmaktadır. Coğrafyanın do- ğal ortamları ve bu ortamlarda meydana gelen olayları inceleyen bölümüne fiziki coğrafya, beşerî ortamlarda meydana gelen insan faaliyetlerini inceleyen bölümüne ise beşerî coğrafya denir.
Böyle doğa olaylarına doğal afet deniliyor. Bu doğal afetlerin en büyüğü depremdir.
Üçüncü Doğa; yıllardır ekoloji mücadelesi veren Güner Yanlıç'ın kısa, öz ve bütüncül bir savunu metnidir. Dayatılan neoliberal sistemin bir fotoğrafını çeker.
Dünyanın nasıl çalıştığını merak ediyorsanız ve ona dair anlayışımızı değiştirebilecek keşifler yapmak istiyorsanız Doğa Bilimleri okumak sizin için mükemmel bir seçim olabilir. Doğa Bilimleri, biyoloji, kimya, fizik, yer bilimleri ve astronomi gibi disiplinleri kapsayan geniş bir alandır.
Doğa Filozofu, herhangi bir gelir kaynağı olmayan, bilim, sanat ve felsefe alanında yazılar paylaşarak toplumsal farkındalığı arttırmayı amaçlayan ve tamamen gönüllülerden oluşan bir topluluk.
"Fizik II" eserinde Aristoteles doğayı, "bir şeyin hareket ettirilmesinin ve aslında ait olduğu yerde hareketsiz kalmasının kaynağı ve nedeni" olarak tanımlar. Başka bir deyişle doğa, bir şeyin kendisinde yani özünde bulunan hareket etme ve sabit durabilme ilkesi veya nedenidir.
Doğa sevgisi, insanın içinde olan ve Dünya'ya farklı bir bakış açısıyla bakmasını sağlayan bir sevgidir. Unutmamak gerekir ki doğa bizim evimizdir. Doğa biz kucak açar, doğanın verdiği besinleri yer, doğada barınır, doğa da yaşarız. Hayvanlar da bitkilerde bizim gibi doğada yaşarlar.
Araştırmadan elde edilen bulgulara göre çocuklar için doğa, hayvanların ve bitkilerin bulunduğu, insan yaşamının dışında, uzakta bir ortamdır. Doğadaki temel ilişkiler hakkında yeterli bir algı düzeyinde bulunmayan çocuklar, daha çok nesne odaklı bir doğa anlayışına sahiptirler.
Doğal çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca karşılıklı olarak etkileşim içinde bulunduğu, biyolojik, kimyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel bütün faaliyetlerini devam ettirdiği bir ortamdır. Ekosistem olarak da isimlendirilen bu çevrede, canlı ve cansız varlıklar bir arada etkileşim hâlindedir.
Edward'ın tanımına göre biyofili, "Yaşayan organizmalar ile çevrili olmanın getirdiği zengin ve doğal hazdır." Bu bilim insanlarından önce Antik Yunan filozofu Aristoteles, "doğa sevgisi" terimini "iş birliği" anlamında kullandığı için benzer tanım yaptığı dile getirilir.
Doğayı toplumun ihtiyaçlarına göre şekillendirmenin şiddetli etkileri, aşırı insan nüfusu artışı ile daha kötü bir hale gelmiştir. İnsanların çevrede hasara yol açan aktivitelerine nüfus artışı, aşırı tüketim, aşırı kullanma, çevre kirliliği ve ormansızlaşma örnek verilebilir.
Gezegenimiz bu yaşına kadar beş devasa yok oluş yaşamıştır. 250 milyon yıl önce türlerin %90'ı yok olmuş, olumsuz şartlar ortadan kalktığında bir kaç milyon yıl içinde gezegen ve canlılık kendini toparlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri