Gökçe Barajı, Yalova'da Gökçedere üzerinde, içme suyu temini amacıyla 1980-1989 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Yağış yetersizliğiyle barajın yüzde 82'si kururken, 3 milyon metreküp su kaldı. Yalova Yeşil Körfez Su Birliği Başkanı İsmail Demir, yağmur yağmaması halinde kent için 30 günlük su kaldığını belirterek, `Yüzde 18'lik bir doluluk oranımız kaldı.
Barajlar nehirden gelen suları, suyun yetersiz olduğu zamanlarda kullanmak için, taşkınla gelen fazla suların kontrollünü sağlamak için göl alanında depolarlar.
Barajlar 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak için yapılan yapılardır. İnsan hayatına önemli katkıları vardır. Çok dikkatli ve kapsamlı inceleme ve araştırmalardan sonra projelendirilip yapımına karar verilen barajların yapımı için de büyük yatırımlar gerekir.
Barajlarda su biriktirildiğinde suya potansiyel enerji kazandırılır. Potansiyel enerji kazanan su yüksekten bırakılınca suyun potansiyel enerjisi kinetik enerjiye dönüşür ve hızla akan su türbinleri döndürür. (türbinlerin pervanelerine çarparak türbinleri döndürür.)
İlgili 22 soru bulundu
Atatürk'ün, 'Kurtuluşa öncü' ve 'Benim Kentim' olarak bahsettiği Yalova, adeta yazlık başkent haline gelmiş ve yine Atatürk'ün isteği üzerine 1930 yılında İstanbul'un ilçeleri arasına katılmış, 1995 yılında ise İstanbul İli'nden ayrılarak il yapılmıştır.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Yalova Belediye Meclisi aldığı kararla meskenlerde kullanılan suyun bedelinde yüzde 5 oranında indirim yaptı. Buna göre 2019 yılından itibaren meskenlerde suyun metreküp fiyatı 1.90 TL olarak hesaplanacak.
Atatürk barajı Fırat nehri üzerine kurulmuş Urfa ve Adıyaman illerine tarım alanlarını sulama amaçlı kurulmuştur. Yüz ölçümünün büyüklüğü nedeniyle Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, Dünya'nın 12. yüksek barajıdır. Deriner Barajı ve HES, Doğu Karadeniz Bölgesinde Çoruh Nehri üzerinde ve Artvin İl Merkezini Erzurum İl Merkezine bağlayan Devlet Karayolu üzerindeki köprünün 5 km membasındadır.
Yüzde 0.44'lük artışla İzmir'de içme suyunun ilk kademe metreküp fiyatı 19.79 TL olarak 2022'den beri 3 katından fazla artmış oldu. Aynı tarife İstanbul'da 14.61 TL olarak uygulanırken, Ankara'da ise 15.75 TL olarak faturalandırılıyor. İzmir ise 19.79 TL'lik içme suyu fiyatıyla Türkiye'de zirvede yer alıyor.
Ton, bir ağırlık birimi; litre ise bir hacim birimidir. Bu yüzdem bu soruya net bir cevap vermek mümkün değildir. Çünkü ağırlığı belli olan cismin hacmini belirlemek için bazı işlemler yapılması gerekmektedir. Ancak 1 ton saf su 1000 litre etmektedir.
1 m3 1000 litreye eşit olmaktadır. En, boy ve yüksekliği çarpılması ile m3 bulunmaktadır. Donma derecesinde olan 1 m3 su, yaklaşık 999.972 litre olsa da 1000 litre olarak kabul edilmektedir.
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Az sayıda göl ya da nehrin bulunduğu kurak bölgelerde yaşayanlar, içme suyu tedariği için denizlere yöneliyor. Dubai'nin içme suyunun yüzde 90'dan fazlası denizden elde ediliyor. Büyük tuzlu su arıtma tesisleri ters osmoz işlemini kullanarak devasa miktarlarda içme suyu üretimi yapabiliyor.
İlimizi risk altında bulunduran en büyük doğal afet, bilindiği üzere depremlerdir. 2019 yılında yürürlüğe giren yeni deprem yönetmeliğinde de görüldüğü üzere, İlimiz birinci derece deprem bölgesinde yer almaktadır.
Marmara Denizi kıyısındaki il, İstanbul'a bağlı iken 6 Haziran 1995'te il olmuştur.
İÇİŞLERİ BAKANIMIZ SAYIN SÜLEYMAN SOYLU YALOVA'YA GELDİ İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu Altınova İlçe Belediye Hizmet Binasının açılışını gerçekleştirmek üzere Yalova'ya geldi.
Tarihi. Dünyadaki ilk barajın MÖ 4000'li yıllarda Mısır'da Nil Nehri üzerinde yapıldığı değerlendirilmektedir. 12 m yükseklik, 110 m uzunluğa sahip barajdan içme ve sulama suyu temin edilmekteydi. MÖ 2950-2750 arasında Nil Üzerinde Sadd-el Kafara barajı yapılmıştır.
Barajın minimum ve maksimum su seviyesini belirtir.
Baraj temelini aşan bir sismojenik arıza olmasa bile, yakınlardaki bir arızada güçlü bir deprem barajın izinde süreksizlikler boyunca hareketlere neden olabilir. Bu süreksizlikler faylar, kayma zonları, çatlaklar, derzler ve yatak planlarıdır.
Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmaya göre, Büyükşehirler arasında en ucuz suyu Konyalılar kullanıyor. Konyalılar, 30 metreküp suya 12.062.340 lira öderken, Gaziantepliler aynı miktar suya 32.189.580 lira ödüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri