doğa sevgisi, insanın içinde olan ve dünya'ya farklı bir bakış açısıyla bakmasını sağlayan bir sevgidir. doğa sevgisi içinde olan bir kişi yere çöp atmaz, hayvanları korur, ormanlara değer verir ve buna benzer bir sürü konuda hassastır.
Doğada oynayabileceğiniz çeşitli oyunlarla çocuğunuzun çevresini keşfetmesini ve doğayı sevmesini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun doğada geçireceği eğlenceli vakit, onun doğada bulunma isteğini arttıracaktır. Çocuğunuza bitkileri ve hayvanları tanıtmak doğa bilincinin yerleşmesi açısından faydalı olabilir.
Doğa, bize birçok temel kaynağı ve hizmeti sunar. Ormanlar, temiz havanın kaynağıdır ve atmosferdeki karbondioksiti emerek oksijen üretirler. Su kaynakları, içme suyu, sulama ve endüstriyel kullanım için vazgeçilmezdir. Toprak, tarım ve gıda üretimi için hayati bir kaynaktır.
Natür, tabiat ve çevre anlamlarına gelen doğa sürekli gelişen, değişen canlı ve cansız varlıkların hepsine denir. İnsani faktörlerin dışında kendi kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren güç; canlı ve cansız maddelerden oluşan varlığın tümünü ifade eder.
Doğa (Türkçe doğ- fiilinden türetilmiştir, "Tabiat") İnsan yapımı dışında kalan ve kendliğinden var olan, sürekli değişen, dönüşen tüm fiziki evren ve onun kendiliğinden işleyişi. İnsan da doğanın parçasıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Edward'ın tanımına göre biyofili, "Yaşayan organizmalar ile çevrili olmanın getirdiği zengin ve doğal hazdır." Bu bilim insanlarından önce Antik Yunan filozofu Aristoteles, "doğa sevgisi" terimini "iş birliği" anlamında kullandığı için benzer tanım yaptığı dile getirilir.
Rüzgâr eser, şimşek çakar, gök gürler, yağmur yağar, deniz dalgalanır, fırtına olur, sel olur, kar yağar, çığ düşer, toprak kayar, kaya düşer, deprem olur, volkan püskürür… Doğanın bu hareketlerine doğa olayı denir.
Bitki örtüsü, mikroorganizmalar, toprak, kayalar, atmosfer ve sınırları içinde gerçekleşen bütün doğa olayları dahil olmak üzere, modern kitlesel insan müdahalesi olmaksızın kendi başına birer doğal sistem olarak varlığını sürdürebilen ekolojik birimler.
Araştırmanın bulgularına göre, ortaöğretim ve üniversite öğrencileri doğa kavramını orman, yeşil alan, ev, hayat, oksijen tüpü, cennet, sanat, özgürlük, gökkuşağı, canlı ve huzur olarak algıladıkları tespit edilmiştir.
kendiliğinden var olan ve insan etkinliğinin dışında kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren, canlı ve cansız nesnelerden oluşan varlığın tümü olarak tanımlanmıştır. en geniş tanımıyla doğal, fiziksel, maddi dünya ve aslında tüm evrendir.
Çevreyi koruma bilinci sayesinde su, hava ve toprak kirliliği önlenir, doğal hayat korunur, karbon ayak izi azalır, küresel ısınma ve sera gazı etkisinden korunulur, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakılır.
Doğayı toplumun ihtiyaçlarına göre şekillendirmenin şiddetli etkileri, aşırı insan nüfusu artışı ile daha kötü bir hale gelmiştir. İnsanların çevrede hasara yol açan aktivitelerine nüfus artışı, aşırı tüketim, aşırı kullanma, çevre kirliliği ve ormansızlaşma örnek verilebilir.
Doğa ise bize adeta günümüzün bu telaşlı temposundan kaçıp nefes almak için bir fırsat sunuyor. Bir nevi stresin panzehrini bizlere sağlıyor. Araştırmalar, doğada zaman geçirmenin stresi azalttığını, zihinsel rahatlama sağladığını ve kaygı bozukluğu, depresyon riskini düşürdüğünü gösteriyor.
Doğada Zaman Geçirme Aktiviteleri
Doğa sevgisi aşılamak için en etkili yöntemlerden biri, çocukları doğal ortamlarda vakit geçirmeye teşvik etmektir. Bu, ailece doğa yürüyüşlerine çıkmak, ormanları keşfetmek veya kamp yapmak gibi etkinlikleri içerebilir.
Çevre sevgisi dediğimiz şey aslında doğanın, suyun, havanın, bitkilerin, hayvanların ve tüm canlıların yaşadığı ortamı sevmek, korumak ve ona saygı göstermek demektir. Çünkü çevre dediğimiz şey aslında bizim de içinde bulunduğumuz, yaşamımızı sürdürebilmemiz için gereken her şeyi barındıran bir bütündür.
-Yeryüzünde bulunan tüm sular, insan ve hayvan artıkları, çöp ve benzeri malzemeler ile kirletilmemelidir. -Zararlı hayvanların, böceklerin özellikle, karasinek ve sivrisineklerin üreyip çoğalmaları engellenmelidir. Bazı hayvanlar doğanın dengesini bozmaktadır ve bu hayvanların üremesinin önüne geçilmelidir.
Felsefenin model kavramlarından biri olan “doğa”, kendine ait yaşamı, düzeni, bağımsız işleyişi, özsel yapısı, esnekliği içinde kendi istek ve ahengine göre gelişen, ilerleyen, değişen, dönüşen doğal döngüye sahip bir gerçeklik alanıdır.
Doğanın temelini, ana elementini/elementlerini, işleyişini, yasalarını bir bütünlükte ve akıl sınırları içinde açıklamaya çalışan felsefe alanıdır.
İnsanlar doğal çevre ile sürekli olarak bir etkileşim içerisinde olmaktadır. İnsanlar çevrenin sunmuş olduğu şartlara uyum sağlamakla birlikte, doğal çevreyi de kendi gereksinimleri doğrultusunda değiştiren etkiler ortaya koymaktadır. Bunun sonucunda da ortaya doğa ve insan etkileşimi sonucu çıkmaktadır.
Sel, deprem, heyelan, çığ, kasırga, tsunami ve volkanik patlama başlıca yıkıcı doğa olaylarındandır. Bu olayların olması engellenemez ancak uygun önlemler alınarak verebileceği zararlar azaltılabilir. Belirli bir bölgedeki toprağın yoğun ve düzensiz su akışıyla aniden su altında kalmasına sel denir.
Doğa ve insan birbirinden ayrılması mümkün olmayan bir zincirin parçalarıdır. İnsan, doğa içerisinde yaşamını sürdürdüğü gibi doğada insan ile etkileşim halindedir. Doğa ve insan arasındaki bu etkileşim, karşılıklı bir ilişki şeklinde gerçekleşir.
Böyle doğa olaylarına doğal afet deniliyor. Bu doğal afetlerin en büyüğü depremdir.
Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri