gözetmek, kollamak. Görme ve işitme yoluyla bilgi edinmeye çalışmak.
Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
Koruyup kollamak ve sahip çıkmak.
Ele alınan bir iş veya çaba neticesinde, davranış ve yetenekler ile güven kazanmak göze girmek deyiminin karşılar. Karşı tarafın güvenini kazanması ile beraber, aynı zamanda sevgisini kazanması üzerinden de değerlendirilir.
Türk Dil Kurumu'na göre göz atmak deyimi 'Herhangi bir duruma şöyle bir bakıvermek, üstünde fazla durmamak' biçiminde yorumlanmaktadır. Çok fazla umursamadan kısaca bakmak anlamı üzerinden de değerlendirmek mümkün.
İlgili 39 soru bulundu
"Gözü Olmamak" deyimi, bir şeyi arzulamamak veya istememek anlamında kullanılır. Bir kişinin belli bir nesneye, duruma veya kişiye karşı herhangi bir ilgi göstermemesi veya ona yönelik bir isteğinin bulunmaması durumunda bu tabir devreye girer.
"Göz göze gelmek" ifadesi, iki kişinin bakışlarının karşılıklı olarak birbirine ilişmesi anlamında kullanılır. Bu deyim, genellikle iki insan arasında bir tür anlayış veya iletişimin olduğunu, duygusal bir alışverişin veya bir bağlantının kurulduğunu ima eder.
Yüz göz olmak deyiminin anlamı senli benli olmak, samimi olmak ya da aradaki mesafenin kalkmış olması demektir.
Gönül Koymak" birinin bir başkasına veya bir duruma karşı içerlenmek, alınmak, küsmek veya bir durumdan dolayı üzülmek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir beklentinin karşılanmaması, ihmal edilmek veya bir şeyin beklediği gibi gitmemesi sonucu yaşanan hafif bir üzüntü veya darılmayı ifade etmek için kullanılır.
"Göz Boyamak", birini kandırmak, aldatmak, yanıltmak veya gerçeklerden uzaklaştırarak yanlış bir izlenim yaratmak anlamına gelir.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
"Hafife Almak" bir şeyin önemini, değerini veya etkisini düşük görmek, yeterince ciddiye almamak anlamına gelir. Bir kişi, durumu, kişiyi veya problemleri hafife aldığında, onları yeterince önemsemeyerek ya da gereken dikkati göstermeyerek hareket eder.
Ağzını aramak deyimi kurnaz biçimde karşı kişiyi konuşturarak ondan laf almaya çalışmak anlamını taşımaktadır. Kişinin saklamış olduğu bazı gizli bilgileri ya da sırları ortaya dökmek için ağzından laf almak şekilde ifade edilir.
Gözünü daldan budaktan esirgememek (veya sakınmamak) DEYİMİ AÇIKLAMASI. Tehlikeli işlere girişmekten çekinmemek. “Sen ki gençliğinde gözünü daldan budaktan sakınmazdın, ne oldu sana böyle?”
Haber uçurmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çabucak, gizlice haber göndermek.
"Parasını sokağa atmak", bir kişinin parasını gereksiz, yararsız veya değersiz şeylere harcaması, israf etmesi anlamında kullanılan bir deyimdir.
Deyim. gücenmek, alınmak, darılmak. Âşık olmak.
Gönül koymak DEYİMİ AÇIKLAMASI
gücenmek, alınmak, darılmak.
DEYİMİ AÇIKLAMASI. bir işin önemsenmediğini anlatmak için söylenen bir söz.
Ayrıca şık giyimli insanlara bu sözün söylenmesi de hoş bir iltifat. Eski altın paraların ağırlığı 2 dirhem 1 çekirdeğe tekabül edermiş yani şık giyimli kimseye bir nevi altın yakıştırmasıdır.
Yüzünden (suratından) düşen bin parça olmak DEYİMİ AÇIKLAMASI. Sıkıntısı, öfkesi ve küskünlüğü yüz ifadesinden belli olmak. “Babamın yüzünden düşen bin parça, ne oldu yine?”
Deyim. 2. bütün gücünü kullanmak.
"Özü sözü bir" deyimi, bir kişinin içten, dürüst ve samimi olduğunu ifade etmek için kullanılır. Bu ifadeyle, kişinin düşünceleriyle, söyledikleri arasında bir tutarsızlık olmadığı, dışa vurduğu sözlerin iç dünyasındaki gerçek niyet ve inançlarıyla örtüştüğü anlatılır.
"Kimi kimsesi olmamak" ifadesi, bireyin hem fiziksel hem de duygusal olarak tamamen yalnız olduğunu ve herhangi bir sosyal desteğe veya aile bağlarına sahip olmadığını belirtir. Bu deyim, bazen kişinin toplum tarafından dışlanmış veya göz ardı edilmiş hissettiği durumları da anlatmak için kullanılır.
"Göz önünde tutmak", bir şeyi unutmamak, daima hatırlamak, sürekli olarak dikkate almak anlamında kullanılan bir deyimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri