Günümüzde artan nüfus, gelişmiş teknoloji ve etkinlikler doğal kaynaklar üzerindeki insan baskısını artırmıştır. İşte, doğal kaynakların ya da belli bir ekosistemin kurumsal, yasal, bilimsel ve teknolojik düzenlemelerin de yardımıyla planlı biçimde korunmasına “çevre koruma” diyoruz.
İlgili 33 soru bulundu
Çevremizi koruyamazsak, enerji kaynaklarımıza da zarar vermiş oluruz ve Dünya'nın bize sunduğu olanaklardan istediğimiz gibi verimli bir şekilde faydalanamayabiliriz. Bu konuda bilinçli olmalı ve üstümüze düşen görevleri yerine getirmeliyiz. Canlıların ve cansız unsurların oluşturduğu ortama çevre denir.
Ekolojik bir dengenin amacı, mümkün olduğu kadar çok türün neslinin tükenmesini önlerken korumaktır. İnsanların, daha fazla geri dönüşüm yaparak, daha az su ve elektrik kullanarak ve vahşi yaşam habitatlarına zarar veren kirliliği azaltarak içinde yaşadıkları doğal dünyaya özen göstermeleri gerekir.
Çevreyi koruma bilinci sayesinde su, hava ve toprak kirliliği önlenir, doğal hayat korunur, karbon ayak izi azalır, küresel ısınma ve sera gazı etkisinden korunulur, gelecek nesillere güzel bir dünya bırakılır.
Yaşadığımız dünyadaki ormanlar, dağlar, denizler, akarsular, şelaleler, peribacaları, mağaralar gibi kendiliğinden oluşan yani insanlar tarafından oluşturulmayan çevreler doğal çevreye örnektir.
Çevre Koruma ve Kontrol bölümü hava, toprak ve su kirliliğine yol açan atıkların imha edilmesini sağlayan elemanlar yetiştirir. Bireylerin sağlığını her türlü olumsuz şarttan koruyan bölüm, ihtiyaç duyulan önlemlerin alınmasını da sağlar.
“Çevre Hakkı” başlıklı 76. madde; “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Devlet, bu konuda yurttaş girişimlerini destekleyerek çevreyi korur ve geliştirir, çevrenin bozulmasını engelleyecek ve gelecek nesillerin de yararlan- malarını sağlayacak önlemleri alır.
İklim değişikliği, çölleşme, biyolojik çeşitlilik kaybı, ormansızlaşma, ozon tabakasının tahribatı, hava, su ve toprak kirliliği, tehlikeli ve plastik atıklar, deniz ve okyanus kirliliği gibi çevre sorunları sürdürülebilir kalkınmayı tehlikeye atmakta; insanların güvenliği, sağlığı ve üretkenliği, diğer canlı ...
Ekolojik ayak izimizi mümkün olduğunca azaltmak, aşırı tüketimden kaçınmak ve sıfır atıklı bir yaşam için hayatımızın her noktasında geri dönüşüme şans tanımak en etkili çevre temizliği sayılıyor.
Doğal çevrede canlı ve cansız varlıklar etkileşim içindedir. Denizler ve ormanlar gibi doğal çevreler, pek çok canlının da yaşam alanıdır. Binalar, köprüler, barajlar, tarlalar, yollar gibi insanlar tarafından yapılmış varlıklardan oluşan çevreye yapay çevre denir.
İklim değişiklikleriyle doğanın dengesi geri dönüşsüz bir biçimde bozuluyor; seller, kuraklık, orman yangınları gibi çevre felaketleri sıklaşıyor. Peki, doğanın dengesi neden bozuluyor? Dağların, denizin, toprağın bağrı deliniyor, maden ve petrol çıkarılıyor.
Doğal çevre bileşenleri jeolojik yapı, jeomorfoloji, iklim özellikler, hidrografya, toprak tipleri ve bitki örtüsü olup bunlar söz konusu çevrede yaşayanların önemli ölçüde yaşam tarzını, ekonomik etkinliklerini ve geleceğini biçimlendirir (Şekil 1; Koçman, 2015).
Yani insanlar tarafından değil de zamanla doğa olayları tarafından şekillenip, ortaya çıkmışlardır. Doğal çevreye örnek verecek olursak; ormanlar, dağlar, akarsular, vadiler, ovalar, çöller, denizleri sayabiliriz.
Çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahribini, bozulmasını ve yok olmasını önlemeye, mevcut bozulmaları gidermeye, çevreyi iyileştirmeye ve geliştirmeye yönelik çalışmaların bütününe çevre koruma denir.
Doğa: Atmosfer, litosfer, hidrosfer ve biyosfer olmak üzere dört temel ortamdan oluşan bir bütündür. Doğayı oluşturan bu dört temel ortam arasında sürekli bir etkileşim ve mükemmel bir denge vardır.
Çevre dostu ürünler çevreye zararı olmayan, fosil enerji kaynaklarının kullanımına ve tükenmesine yol açmayan, doğal ekolojik denge ve döngülerin bozulmasına neden olmayan ve çevre ile uyum içerisinde olan ürünlerdir.
Çevre kirliliği küresel ısınmaya neden olur. Artan nüfus yoğunluğu ve yanlış enerji tercihi ve tüketimi nedeni ile bitki örtüsü zarar görerek bütün canlıların neslini tükenme riskine taşıyor. Bu sebeple çevre kirliliği engellenmeli ve tüm bütün canlılar adına doğanın ekolojisini korumaya ve temiz tutmaya çalışmalıyız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri