Caiz olmayan müzikler haramdır. Haram yolla kazanılan para da haram olur. Bu para ancak fakirlere ve hayır kurumlarına verilebilir. Geçiminizi temin edinceye kadar bu para elinizde bulunabilir.
Bir kazancın helal olabilmesi, kazanç unsuru olan mal veya hizmetlerin dinen meşru olmasına bağlıdır. Buna göre: Bu platformlardaki yazı, belge, fotoğraf, müzik, video, reklam vb. yayınlar, dinen meşru olmayan unsurlar içermemelidir.
Dinen, örf ve adetlerimize göre bir konserin parasının cami yapımında kullanılması caiz değildir'' fetvası da ortalığı karıştırdı. KONSER geliriyle cami yaptırmak sevaptır, kat kat sevaptır. İslamiyet'te şarkı, türkü söylemek, konser vermek günah değildir ki buradan kazanılan para ile cami yaptırılmasın.
Herhangi bir video paylaşım sitesi / uygulaması üzerinden yayınlanan videolarda, dinen yasaklanan bir unsur olmaması, videoların resmi kurallara ve usulüne uygun olarak yapılması ve reklam içeriklerinin de dinen caiz ve meşru olması gerekir.
Böyle olunca nağmeli olması bir kenara Allah'ın, insanların iletişim kurabilmeleri için yarattığı kadın sesi bile erkeğe haram kabul edilmiştir.
İlgili 15 soru bulundu
Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor.
Hem abdest hem gusul abdesti alınır. Yukarıda bahsedildiği gibi İslam'a aykırı olmayan, dinlere, peygamberlere ve Allah'a hakaret etmeyen veya onlar hakkında aşağılayıcı ifadeler içermeyen şarkıların banyoda dinlenmesinde bir sakınca yoktur.
İslâm nazarında en faziletli kazanç yolları ziraat, ticaret ve sanattır. Memuriyet ve işçilik de dinimizin mubah gördüğü kazanç yollarındandır.
Kötülüğe ve günaha alet olacak bir konumda olmamak ise Müslümanın en temel görevidir. Dolayısıyla dinen meşru olmayan hizmetlerin / ürünlerin güven ve şöhret kazanmasına ve revaç bulmasına yardımcı olmak anlamına gelen video izleme, reklam tıklama gibi yöntemlerle gelir elde etmek caiz değildir.
Yarışmalarda elde edilecek ödülleri almak caiz midir? İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşma sûretiyle bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır.
Sonuç: Faizli işleme bulaşmak haramdır. Ancak kendi ticaretiniz esnasında harama bulaşmadan helal ürünler satarak para kazandıysanız kazancınız helaldir. Kazancınızın haram olmayan bölümünden zekatınızı vermeniz gereken miktara ulaşıyorsa, zekatınızı vermeniz gerekir.
Başka malları, mülkü kabul edilir. Onları verince almak haram olmaz. Haramdan topladığı malları, kendi helal malı ile yahut birbirleri ile karıştırsa, buna Mülk-i habîs denir. Bu habis karışımdan verince, haram olduğunu tanımadığı malı, parayı almak caiz olur.
Elde olmadan kulağa gelen şeyler, duyan için günah olmaz; fakat piyasada, fon müziği olmaktan çıkıp, müzik sesinin ön planda olduğu programlar da mevcuttur. Böyle yayınları izlemek, müzik dinlemek olup, günah olur. Bir başka husus da, bunlar dinlemek içindir; zaruretsiz fon müziği çalmak caiz olmaz.
Bedîüzzaman'ın müzikle ilgili görüşlerini açmak gerekirse: - Ulvî hüzünleri ve Rabbanî aşkları canlandıran müzik menduptur, helâldir, dinlenir. - Yetîmâne hüzünleri ve nefsanî şehevatı tahrik eden müzik haramdır, dinlenmez. Eğer dinleyende yetîmâne hüzünler veya şehevî hisler uyandırıyorsa, haramdır.
"Şarkı söyleyen kadın olur, dinleyen de kadın sesinin şehvetini tahrik edeceğinden korkarsa dinlemek haramdır. Burada haram hükmü müzikten değil, kadının sesinden gelmektedir." "Şarkı ve türkünün güftesi bozuk, İslâm inancına ve ahlâkına aykırı ise, bunu müzikli veya müziksiz söylemek ve dinlemek haramdır."
Lokman sûresinin 6. âyetindeki lehv-el hadis ifadesini âlimler musiki, çalgı aleti olarak bildirmiştir. İbni Mesud hazretleri yemin ederek lehv-el hadis'ten kasıt, çalgı aleti ve musiki olduğunu söylemiştir.
Değerli kardeşimiz, İslami hassasiyeti olmayan, muhtemelen İslam'a karşı faaliyeti arkasında gizleyen, bu yüzden asıl maksadı olan bozucu yayınların yanına bir kısım aldatıcı düzgün yayınlar da koyan dijital ortamlara üye olarak onları desteklemek caiz olmaz.
Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir. Fakat günümüzdeki borsa sisteminde denetim yapmak oldukça imkansız olduğu için caiz olmadığını açıklamıştır.
“Helal para; hakkı verilerek, kimsenin gücü imkanı gasp edilmeden harama bulaşılmadan kazanılan paradır. Haram para nedir; faiz parası, kumar parası, hırsızlık parası, dolandırıcılıkla alınmış para, rüşvetle alınmış para, başkasına söylediğinde utanacağın para haram parasıdır.
Sadaka olarak verilen haram maldan sevap ummak caiz değildir. Haram paradan verilen sadakayı alan kimse, bunun haramdan olduğunu bilerek, Allah kabul etsin derse, kafir olur. Veren de amin derse, o da kafir olur. Haram paradan sevap ummak.
Helal kazanç, Allah'ın izin verdiği yollarla elde edilen gelirdir ve bu gelirde Allah'ın bereketi vardır. Helal kazanca ulaşmak için helal yollarla çalışmak, emek sarf etmek ve Allah'ın rızasını gözetmek gerekir. Bu şekilde elde edilen kazanç, bereketli olur ve insanın ihtiyaçlarını karşılamada daha fazla fırsat sunar.
Buna göre faiz, kumar, içki gibi İslam'ın haram kıldığı ürünlerin alım-satımını yapmak, bu ürünlerin ticareti için aracı olmak, pazarlamasını yapmak vs. alanlarda çalışmak caiz değildir.
- Günaha girmemek için nelere dikkat etmek gerekir? Değerli kardeşimiz, Öncelikle şunu ifade edelim ki, dizi izlemek günahtır veya caizdir şeklinde genel bir hüküm yok. Onun içerik, konu, ses ve görüntü bakımından seyretmesi, caiz, haram ve sevap gibi farklı hükümler söz konusudur.
Namaz ve ibadetlere engel olmamak ve harama girmemek şartıyla oyun oynamak caizdir. İlave bilgi için tıklayınız: - Zaman tanzimi konusunda bilgi verir misiniz? Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Gitar ve sâir çalgılar, kendi başlarına mubahtırlar. Fakat çalgı âletlerini içkili oyunlar için ve ahlâk dışı sözlerin müziği olarak harama vesîle olacak ve ahlâksız eğlencelerin âleti olacak biçimde kullanmak şüphesiz haramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri