Doğal frekans: Bir cismin sadece esnekliğine ve kütlesine bağlı olan ve cismin o frekansta uyarılırsa yüksek genlikle ve sürekli olarak titreşeceği frekansa "Doğal Frekans” denir.
Doğal frekans, nesnenin doğal bir özelliğidir. Doğal frekansın değiştirilebileceği sadece iki yol vardır: ya kütleyi değiştirin ya da katılığı değiştirin. Nesneye bir kuvvet (f) uygulanabilir ve frekans yanıtı, deplasman (x) ve ivme (a) olarak, Şekil 3'te gösterildiği gibi çizilebilir.
Bir olayın frekansını ölçmek için o olayın belirli bir zaman aralığında kendini kaç kere tekrar ettiği sayılır, sonra bu sayı zaman aralığına bölünerek frekans elde edilir. SI birim sisteminde frekans, hertz (Hz) ile gösterilir. Bir Hertz, bir olayın saniyede bir tekrarlandığı anlamına gelir.
Sönüm, sistemin doğal frekansı üzerinde de etkilidir. Küçük sönüm değerleri için, “sönümlü doğal frekans” “doğal frekansa” eşit kabul edilebilir. Rezonans: Dinamik bir kuvvet etkisinde zorlanmış titreşimler yapan bir yapının doğal frekansı ile zorlamanın frekansının eşit olması durumudur.
Hesaplama formülü: Xeş = (XL.Xc) / (XL+(-)Xc) XL=Xc 'nin meydana geldiği frekans rezonans frekansı olarak anılmaktadır. Eğer rezonans frekansı 250 Hz, 550 Hz gibi harmonik frekanslarına denk gelirse harmonik akımlar çok yüksek harmonik gerilimlerine sebep olur. Bu duruma REZONANS denmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Doğal frekansın %10 civarına denk gelen bir uyarı, sistemi rezonansa sokma riski taşır. frekansını ölçmek için o sisteme bir darbe vurup ondan sonra hangi frekansta titreştiğini bulursak, doğal frekansı bulmuş oluruz.
Bir cismin sadece esnekliğine ve kütlesine bağlı olan ve cismin o frekansta uyarılırsa yüksek genlikle ve sürekli olarak titreyeceği frekansa “Doğal Frekans” denir.
Periyodik bir etkinin altında olan sistemde salınımlar olduğunu biliriz. Salınımlar esnasında sistemin normal durumuna göre yaptığı yer değiştirme miktarına genlik denir. Bu salınımlar eğer sistemin doğal frekansına eşit olursa, sistemin genliği sonsuza dek artma eğilimi gösterir; bu olaya rezonans denir.
Titreşen bir telin frekansı; 1- Telin boyuna ;Telin boyu arttıkça frekansı küçülür yani ses kalınlaşır. 2- Telin gerginliğine ; Telin gerginliği arttıkça frekans büyür,ses incelir. 3- Telin kesitine ;Tel kalınlaştıkça frekans küçülür ve ses kalınlaşır.
Frekans (f): Dalga kaynağının bir saniyede ürettiği dalga sayısı olup birimi s–1 (Hz)‟dir. Dalganın frekansı, periyot gibi, yalnızca kaynağa bağlıdır.
Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
Frekansı yüksek olan sesler, "yüksek ses" olarak da ifade edilmektedir. İnce sesi kalın sesten ayıran özellik, sesin yüksekliğidir. Frekans arttıkça ses incelir ve yüksekliği artar.
Dalga boyu ile frekans ters orantılıdır.
Sönümleme, sistemin zaman içinde yavaşça durmasına neden olur. Mekanik bir sistemde sönümleme ne kadar fazla olursa, hareketi durdurma süresi o kadar kısalır. Sönüm, “kayıp faktörü”, “sönüm faktörü”, “yüzde kritik sönümleme”, “kalite faktörü” vb. gibi çeşitli şekillerde ifade edilebilir.
Sönümleme Katsayısı (C) ve Sönümleme Oranı (r): Bu tanımlar sönümleme ile ilgilidir. Sönüm, titreşime karşı direnç anlamına gelir. Sönümleme katsayısı yükseldiğinde, titreşim genliği ve süresi azalır. Sönümleme katsayısı C ile gösterilmiştir ve birimi kg / s, sönüm oranı r ile gösterilmiştir ve birimsizdir.
Bir kaynaktan bir saniyede üretilen dalga sayısı ne kadar fazla ise sesin frekansı o kadar büyük olur. Dalga sayısı arttıkça frekans artar, frekans arttıkça ses incelir. Dalga sayısı azaldıkça frekans azalır, frekans azaldıkça ses kalınlaşır. Bir cisim ne kadar hızlı titreşirse o kadar yüksek frekanslı ses üretir.
Dalga boyu frekans arttıkça azalır, taşınan enerji miktarı ise frekans ile doğru orantılıdır; yani frekans arttıkça taşınan enerji artar.
Bir müziksel sesin inceliğinin ya da kalınlığının ayırt edilebilmesi ses yüksekliğinin algılanması demektir. Sesin ince ya da kalın oluşu ise titreşen nesnenin frekansına (saniyedeki titreşim sayısına) bağlıdır. Frekansın artması sesi inceltir, azaltması ise kalınlaştırır.
Kablosuz erişim sistemlerinde frekans arttıkça, yani daha yüksek frekanslar kullanıldıkça iletişim kalitesi artar. Fakat frekansın yükseltilmesine bağlı olarak aktarılan güçte azalma meydana gelir. Aktarılan gücün azalmasına neden olan bir başka unsur ise iletişim mesafesidir.
Schumann rezonans alanının frekansı 7.83, 14.3, 20.8, 27.3, 33.8 hertz aralıklarına sahiptir. Yani yeryüzü ile iyonosfer tabakası arasındaki boşluk, 7.8, 14.3, 20.8, 27.3 ve 33.8 Hz aralıklarında titreşen elektro manyetik alanlar halindedir.
Rezonans terimi fransızca kökenlidir, bir fizik terimidir. İki frekansın birbiri ile etkileşime girmesi ve birbirine uyumlanmasına "rezonansa girmek" denilir.
Emar (MR) olarak da tanımlanan bu manyetik rezonans görüntüleme, belirli anatomik yapıları, diğer yapılardan net olarak ayırt etmek, sağlıklı ve hastalıklı dokular arasındaki farklılıkları saptamak ve tanımlamak için kullanılan bir tıbbi tekniktir.
Yüksek frekansa sahip insanlar, kendilerini her zaman enerjik hissetmektedir. Çünkü her zaman pozitif düşünür ve davranırlar. Sahip oldukları bu enerji sayesinde günlük ve iş yaşantılarında her işi halledebilir bir yapıya sahiptirler. Ayrıca diğer kişilere karşı daha sevgi dolu olurlar.
Reaktör faktörü 189Hz olan bir detuned reaktörlü kompanzasyon tesisatında rezonans frekansı 250Hz'in altına inecektir, reaktör frekansının üstünde meydana gelecek tüm frekanslardaki rezonanslar engellenecektir. Elektronik tip kompak şalterler harmoniklere karşı iyi tepki verirler.
Titreşimin özelliklerini oluşturan faktörlerden en önemlisi frekansıdır. Titreşimin tıbbi ve biyolojik etkisi büyük ölçüde şiddetine ve maruz kalınan süresine bağlıdır. İnsan vücuduna belirgin etkisi olan titreşimin frekansı 1 Hz ile 100 Hz arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri