Doğalgaz zehirli bir gaz değildir. Gündeme sık sık düşen Soba zehirlenmelerinin, doğalgaz zehirlenmelerinden hiç bir farkı yoktur. Yanmanın kaynağı ne olursa olsun kömür, fuel-oil, motorin, doğalgaz oksijen ile yanmaları sonucu CO2 (Karbondioksit) açığa çıkarır.
Doğalgaz da; 5 yılda bir Korunmamış ve döküm borularda 3 yılda bir LPG sistemlerinde 2 yılda bir den geç olmamalıdır. Gazın kokulandırılması gazın alt patlama limitine ulaşması seviyesinin daha 1/10 unda iken kendisini hissettirecek derecede olacaktır.
Bilinenin aksine doğalgaz insan için zehirleyici bir gaz değildir. Solunduğunda kısa süre içinde baş dönmesi ve denge kaybı, bir süre sonra da bayılma ve ölüm gerçekleşir. Bunun nedeni ise zehirlenme değil oksijen solunumunun durmasıdır.
Gazda bulunan karbonmonoksit zehirli, renksiz ve kokusuzdur. Gaz yoğunluğunun miktar ve süresine göre öldürücü bir etkiye sahiptir. Bundan kurtulmanın en kolay yolu, sürekli olarak kombinizin uzman kişi tarafından kontrol edilmesidir.
LPG buharının solunması burun ve boğazda tahrişe, baş ağrısı ve mide bulantısına, kusmaya, baş dönmesine ve bilincin bulanmasına sebep olabilir. Kapalı veya havalandırması iyi olmayan ortamlarda LPG buharı bayılmaya ve boğulmaya sebep olabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Başkent Doğalgaz A.Ş Genel Müdürü Veysel Karani Demir, 7 üniversiteli gencin ölümüne kombi ile baca arasında 'feliks' denilen borudaki yırtıktan sızan karbonmonoksit gazının neden olduğunu belirterek, "Karbonmonoksit renksiz ve kokusuz bir gazdır, 40 saniyede beyin ölümünü gerçekleştirir" dedi.
"Gaz ilk kesildiğine açık kalmış ocaklarda gaz verildiğinde gaz sıkışması olabilir." diyen Yalçın, evdeki gaz sızıntılarının patlamaya neden olabileceğini aktardı.
Kıvılcım / Ateşleme: Sızıntı sonrasında hava ile karışan doğalgaz sıkışır ve en ufak bir kıvılcım ya da ateşleme sonrasında patlama gerçekleşir. Evde çalıştırılan ocak ya da ampulün açılması gibi şeyler başta olmak üzere kıvılcım çıkartabilecek her şey patlamanın sebepleri arasında yer alır.
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız. Ana vanayı kapatınız.
Gaz kokusu olan mekanı herkesin boşaltmasını sağlayınız. Komşunuzdan veya en yakın bir yerden SürmeliGaz 187 Doğalgaz Acil Hattını arayınız. 187'ye ulaşamazsanız itfaiyeyi arayınız.
Rüzgarlı ve lodoslu havalarda sobanızı mümkünse yakmayın. Baca çekişi zayıf olan yerlerde geceleri yatarken sobanızı mutlaka kapatın. Soba yanarken evinizde yanmış gaz kokusu hissederseniz mutlaka sobayı söndürün.
Karbonmonoksit zehirlenmesine, yanma dumanlarının çok fazla solunması neden olur. Soluduğunuz havada çok fazla karbonmonoksit olduğunda, vücuttaki kırmızı kan hücreleri karbonmonoksit ile yer değiştirir. Bu oksijenin dokularınıza ve organlarınıza ulaşmasını engeller.
Ortamı havalandırmak için bina giriş kapısı ile aydınlığa açılan tüm pencereleri açınız Bina girişindeki ana doğalgaz giriş vanasını kapatınız Sigara içmeyiniz ve kibrit, çakmak ve ateş yakmayınız. Elektrikli cihazlarınızı çalıştırmayınız, çalışır durumda olanları kapatmayınız.
Eğer yakıcı cihazların bacaları düzgün monte edilmemişse ve baca çekişleri iyi değilse yanma sonrası atık gazın ortama dolma ihtimali mevcuttur. Fakat insanların ölümüne yol açan gaz CO2 değildir. Yanma için ortamdan alınan oksijenin yetersiz olması sonucu CO (Karbon monoksit) açığa çıkar ki ölümlerin sebebi bu gazdır.
Doğalgaz ise havadan hafif olduğundan tavan döşemesi altında kalan boşlukta birikmektedir. Havadan ağır gazların tabanda hafif gazların ise tavanda birikmesi gerçeği LPG yakıtlı ocak ve cihazların bulunduğu mahaller için alt ve üst havalandırma menfezlerini zorunlu kılmaktadır.
Isı mühendisliğine göre; Antre, hol ve koridor için ideal sıcaklık değeri 15°C, Oturma odası, salon, yatak odası ve mutfak için ideal sıcaklık değeri 20°C, Banyo içinse ideal sıcaklık değeri 24°C'dir.
Gaz ile çalışan bir cihaz olan kombinin periyodik bakımları her yıl belgeli teknik ekip tarafından yapılmalı ve cihaz kontrol edilmelidir. Kombi içerisindeki gaz valfinin bozulması durumunda gaz kaçağı meydana gelebilir. Bu nedenle arıza mümkün olan kısa sürede mutlaka giderilmelidir.
Kombiden gaz kokusu gelmesi durumu önemli sorunlar teşkil edebilir. Gaz kokusu geldiğinde kombinizi kapatarak yetkili servise başvurmanız gerekir. Kokuyu gidermek için müdahalede bulunmadan servisi beklemelisiniz. Kombi bakımının düzenli olarak yapılması böyle bir problemin yaşanmasını engeller.
Doğalgaz sızıntısı engellemek ve sızın olan bölgeyi onarmak için uygulanan yönteme göre gaz kaçağı tamir fiyatları değişkenlik gösterir. Günümüzde en basit gaz kaçağı tamiri 300 – 400TL'den başlamaktadır.
"Hidrokarbon esaslı bir yakıt olan Doğalgaz renksiz, kokusuz ve zehirsiz bir yakıttır. Ancak havadan daha hafif bir gaz olduğundan, kapalı alanlarda sızma halinde yukarılarda toplanır. Kapalı hacimde yüzde 5-15 oranında havayla karışımı durumunda ateş veya kıvılcımla temas ettiğinde patlayabilir.
Doğalgaz tam yandığında, yanma sonucu karbondioksit CO2; ve su buharı H2O; açığa çıkarır. Bununla birlikte azotoksit, azotdioksit ve kükürtdioksit açığa çıkar, ancak bu emisyon, diğer yakıtların yanması sonucu çıkan oranların çok çok altındadır.
Kayserigaz Teknik Genel Müdür Yardımcısı Adem Dincay, ülke genelinde kış mevsiminin yoğun olarak yaşandığı günlerde karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı doğalgaz kullanıcılarının dikkatli olmasını istedi. Dincay, gerekirse rüzgarlı havalarda kombi kullanılmaması uyarısında bulundu.
Hayır, gece yatarken kombiyi kapatmamalıyız. Kombi ayarının sürekli değiştirilmesi ya da kombinin açılıp kapatılması, yanlış bir uygulamadır.
Tatile çıkarken kombiyi kapalı duruma getirmen ve dairenin dışındaki doğalgaz vanasını tamamen sıkman yaşam alanının güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Doğalgaz tesisatları, çeşitli arızalar sebebiyle gaz kaçaklarına yol açabiliyor ve sen evde yokken yaşanacak kaçaklar ciddi kazalarla sonuçlanabiliyor.
Evinizde ağır bir gaz kokusu alırsanız;- Bütün doğalgaz cihazlarını ve vanalarını kapatın,- Kapı ve pencereleri açarak, havalandırmayı sağlayın,- Ana vanayı kapatın,- Elektrik düğmelerine dokunmayın, ekipmanlarını açıp kapatmayın. Fişten çekmeyin,- Sigara içmeyin. Çakmak, kibrit ve ateş yakmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri