Türkiye'de demir yolu ile ulaşım sağlanamayan iller Antalya, Artvin, Ağrı, Bolu, Giresun, Çorum, Çanakkale, Muğla, Hakkari, Kastamonu, Ordu, Aksaray, Trabzon, Rize, Sinop, Bayburt, Bartın, Şırnak, Yalova, Düzce, Iğdır, Nevşehir, Bursa, Ardahan ve Muğla'dır.
Sinop'ta demiryolu bulunmamaktadır.
Hatta Adana Demirspor kulübün, Demiryollarını temsili nedeniyle bu şekilde isimlendirilmiştir. Antalya'da ise demiryolu ağı, arazi koşulları nedeniyle bulunmamaktadır.
Bölgenin tabiat şartlarından kaynaklanan zorluklar nedeniyle buraya trenin hiç gelmediği dolayısıyla da trenin hiç uğramadığı tek gar binası olarak biliniyor."
Demiryolu ağı ilimizde mevcut değildir. Havayolu ile ulaşım, Rize-Artvin Havalimanından sağlanmaktadır. Rize-Artvin Havalimanı 14 Mayıs 2022 tarihinde açılmıştır. Rize'nin Pazar ilçesi sınırlarında yer almaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Sivas Yüksek Hızlı Tren Garı, Sivas'ın il merkezinde Kadı Burhanettin Mahallesi'nde Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı üzerinde yer alan TCDD'ye ait ana hemzemin tren istasyonudur. Ankara - Sivas yüksek hızlı demiryolu üzerinde yer alan istasyon 26 Nisan 2023'te hizmete girmiştir.
Demiryolu: Erzurum'da Devlet Demiryollarına ait Erzurum Gar'ı bulunmaktadır. Tren Garı şehir merkezinde İstasyon Mahallesi TCDD Gar Müdürlüğü adresinde Tlf: (0 442) 234 95 32-33 olup, şehir içi toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.
Günümüzde Hatay'da en gelişmiş ulaşım sistemi karayolu ulaşımıdır. 2017 verileri göre ilde 639 km il ve devlet yolu, 80 km otoyol ve 78 km demir yolu bulunmaktadır.
Peki günümüzde Bursa'dan tren geçiyor mu? Bu sorunun cevabı evet, hem de yıllardır geçiyor. Zaman zaman basında haberi de yapılan Bursa il sınırları içinde tek resmi faal tren istasyonu Büyükorhan'a bağlı Piribeyler köyü tren istasyonu yıllardır çalışıyor ve Bursalıların çoğu bunu bilmiyor.
Muğla'ya, Türkiyenin tren ağının dışında kalan bir il olması sebebiyle direkt olarak tren seferi bulunmamaktadır. Tren ile gelmek isteyen yolcular İzmir'e veya Aydın'a gelip oradan otobüsle Fethiye'ye ulaşabilirler.
İzmir-Alsancak – Eğirdir demiryolu, Türkiye'nin batısında ve güneybatısında, İzmir-Alsancak ile Eğirdir arasında bulunan TCDD'ye ait 470,300 kilometre (292,231 mi) uzunluğundaki ana demiryolu hattıdır.
Bilindiği üzere Samsun – Sivas demiryolu hattı; 1924 yılında inşasına başlanarak 1931 yılında işletmeye açıldı. 2015 yılında Samsun–Kalın Demiryolu Hattının Rehabilitasyon Projesi ile 431 kilometre uzunluğundaki hattın alt ve üst yapısının yenilenerek 1 Kasım 2020 tarihinde yük taşımacılığına açıldı.
Türkiye'de demir yolu ile ulaşım sağlanamayan iller Antalya, Artvin, Ağrı, Bolu, Giresun, Çorum, Çanakkale, Muğla, Hakkari, Kastamonu, Ordu, Aksaray, Trabzon, Rize, Sinop, Bayburt, Bartın, Şırnak, Yalova, Düzce, Iğdır, Nevşehir, Bursa, Ardahan ve Muğla'dır.
Adana – Mersin demiryolu, Adana – Mersin arasında bulunan TCDD'ye ait 68,382 kilometre (42,491 mi) uzunluğunda çift hatlı demiryolu hattıdır.
İstasyon, Mersin – Adana, Mersin – İskenderun ve Mersin – İslahiye Bölgesel Trenleri'ne hizmet vermektedir. İstasyon, Mersin Limanı'na yaklaşık 500 m uzaklıktadır ve liman rıhtımlarına uzanan demiryolu hatları bulunmaktadır.
Tunceli İstasyonunun doğu yönü çıkışında bulunan çelik köprünün bitiminde 4 demiryolları Erzincan il sınırlarından çıkıp, Tunceli il sınırlarına girmekte yaklaşık 5 km sonra ise tekrar Erzincan ili sınırlarına girmektedir. Tunceli ili topraklarının demiryolu ile buluşması bu 5 km ile sınırlıdır.
Demiryolu Ulaşımı
1898'den beri Konya'nın demir yolu bağlantısı faaldir. Konya'dan geçen trenler; Toros Ekspresi, İç Anadolu Mavi Treni ve Meram Ekspresidir.
Karabük'te kurulu KARDEMİR'den 46 bin ton ray aldıklarını belirten Yıldırım, "Karabük, sadece demiryolu yapmıyor. Türkiye demiryolunun yenilenmesine öncülük yapan bir şehrimiz. 50 yıldır dillerde destan olan hızlı treni de Allah bizlere nasip etti. Hızlı treni de ülkemizle buluşturduk.
Denizli Garı, Denizli'deki TCDD'ye ait ana demiryolu istasyonudur. TCDD Taşımacılık tarafından Denizli'ye üç tren hattı ile hizmet sunulmaktadır.
Malatya - Çetinkaya demiryolu, Malatya – Çetinkaya arasında bulunan TCDD'ye ait 139,787 kilometre (86,860 mi) uzunluğundaki ana demiryolu hattıdır. Hat, TCDD 5. Bölge'nin sorumluluk alanında yer almakta ve 4 Eylül Mavi Treni, Güney Kurtalan Ekspresi ve Van Gölü Ekspresi Anahat Trenleri'ne hizmet vermektedir.
İl sınırları içinde demiryolu ağı uzunluğu 136 km'dir. Demiryolu bölgede Zonguldak-Karabük-Çankırı-Irmak arasında tek hat olarak mevcuttur.
Tekirdağ Tren Garı, Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesine bağlı bulunan bir demiryolu istasyonudur. Tekirdağ; Türkiye' nin Marmara Bölgesi' nde yer alan, merkez ilçe ile toplam 11 ilçeye sahip bir ildir. Tekirdağ' da bulunan tren garı, 2010 yılında inşa edilmiştir.
Ordu'ya Demir Yolu ile Ulaşım
Ordu şehrinde aktif bir tren garı bulunmamaktadır. Ordu şehir merkezine demir yolu ile ulaşım gerçekleştirmek isteyen tatilciler; Samsun Tekkeköy Tren İstasyonu'ndan, Ordu'ya aktarma yapmalıdır.
Kayseri şehrine ulaşım seçeneklerinden biriside demir yolunu kullanarak ulaşım sağlanmaktadır. Kayseri tren garı konumu itibari ile hem şehrin merkezinde yer almak hem de birçok otel ve pansiyona yakın konumda yer almaktadır.
Elazığ Garı, 1934 yılından bu yana hizmet vermektedir. Merkez ilçesinde bulunan gar, Türkiye Cumhuriyeti Devleti Demiryolları' na aittir. TCDD işletiminde olan gar, Elazığ – Ankara, Elazığ – Van, Elazığ – Ankara ve Elazığ – Van trenlerine hizmet vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri