"Zaman en değerli varlığımızdır.Hayatımızdaki en küçük bir anı bile boşa geçirmemek lazımdır" anlamında bir söz.
Vakit, nakittir Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, zamanın çok değerli ve önemli olduğunu, dolayısıyla da boşa harcanmaması gerektiğini vurgular. Etkin ve verimli bir şekilde kullanılan zamanın, bireyler ve toplumlar için maddi kazanç getireceğini belirtir.
Çok kısa olmasına rağmen oldukça derin ve etkili bir anlamı bulunuyor. İnsanoğlu kendisine tanınmış olan zamanı en iyi şekilde ve verimli kullanmalıdır. O yüzden vakit en az para kadar değerli bir olgudur. Bu olguyu anlatabilmek adına ise vakit nakittir atasözü kullanılır.
Vakit Nakittir sözü, zamanın ne kadar kıymetli bir şey olduğunu anlatan atasözlerimizden biridir.
Benjamin Franklin tarafından 18. yüzyılda ilk kez söylenen “vakit nakittir” sözü zamanın aslında para olduğunu anlatmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Vakit en değerli nakittir. Hz Ömer demiştir ki; “Dört şey geri dönmez; atılan ok, harcanan para, ele geçen fırsat ve geçen vakit”. Vakit ile nakit arasındaki münasebet bize hayatın gerçeğini gösterir. Nakdimizi harcarken gösterdiğimiz özeni vaktimizi harcarken de göstermeliyiz.
Vakit nakittir (Parlatır, 2007: 532). Vakit nakittir, zaya gelmez (Albayrak, 2009: 854).
Günlük hayatta nakit para kullanılması hemen mümkün olan peşin para şeklinde anlatılır. Kişinin cebinde bulunan ve o an hemen kullanma imkanı veren paradır.
Deyim. [1] İşi başından aşkın olmak. [2] Küçük bir işle uğraşamayacak kadar çok işi olmak.
Vakitli vakitsiz deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır. Bu deyimin anlamı ile ilgili bilgi sahibi olmak önemlidir; çünkü anlamını bilmeden doğru bir kullanım yapılamaz.
İyi bir eğitim alan ve okuyan insan kendisini bilir, ne yapıp ne etmeyeceğine doğru karar verir. Bilgi sahibi olan insanların doğruyu yanlışı ayırabileceğini bilmelisiniz.
Atasözlerinde kelimelerin bir kısmı gerçek anlamıyla kullanılırken bir kısmında mecaz anlamıyla kullanılmıştır. Buna göre, anlamları bakımından atasözleri üçe ayrılmıştır: Gerçek anlamlı, kısmen mecaz anlamlı ve mecaz anlamlı atasözleri.
Yolcu yolunda gerek atasözünün TDK sözlüğüne göre anlamı şudur; - `Vakit geçirmeden yola devam edilmelidir.
"Ağaç yaşken eğilir " Atasözünün Anlamı: Bu iki atasözü de, eğitim ve öğretimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini, çünkü bu dönemde öğrenilenlerin kişi üzerinde daha etkili olacağını vurgular.
Yalancının evi yanmış, kimse inanmamış Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, sürekli yalan söyleyen kişilere insanların güvenini kaybettiklerini ve bu nedenle gerçek bir durumda dahi inanılmayabileceklerini anlatır. Yalan söylemek, insanların güvenini sarsar ve zamanla inandırıcılığı zayıflar.
"Bağa bak üzüm olsun, yemeye yüzün olsun." Atasözünün Anlamı, emek verilen ve çaba sarf edilen işlerden elde edilen başarının, emeği veren kişiye ait olduğunu ve bu kişinin emeğinin karşılığını alması gerektiğini ifade eder.
Yerinde yeller esmek bir deyimdir ve dilimizde sıklıkla kullanılır. Yerinde yeller esmek deyimi genelde artık bulunmamak anlamında kullanılır. Yok olmak anlamında da yerinde yeller esmek deyimi kullanılabilir.
Herhangi bir sebepten dolayı yaşanan üzgünlük, kırgınlık ya da hayal kırıklığı karşısında konuşmamak ağzını bıçak açmamak deyimidir.
Göz açıp kapayıncaya kadar DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok çabuk, kısa bir zamanda.“O işi göz açıp kapayıncaya kadar yaparız.”
Nakit, elde tutulan ve ödemelerde anında kullanılabilen para. Nakit kavramı ile daha çok kâğıt ve metal paralar kastedilir.
isim,ekonomi Para, akçe. Kullanılması hemen mümkün olan para, peşin para, likit.
Banknotlar kâğıt olma özelliklerinden dolayı halk dilinde kâğıt para olarak da tanımlanırlar. Banknotlar ve sikkeler (metal para) nakit para kabul edilir.
"Aslan yattığı yerden belli olur " Atasözünün Anlamı: Birinin karakteri veya özellikleri, onun alışkanlıklarından veya yaşam tarzından anlaşılır.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında akan su yosun tutmaz atasözü, 'Hareketlilik ve çalışkanlık insanı her zaman üretken ve dinç tutar' anlamına gelmektedir.
“Gelirine, maddi durumuna göre hareket et. Harcamalarını gelirine göre ayarla” anlamında kullanılıyormuş. “Ayağını yorganına göre uzat.” atasözüyle “Kendi yağıyla kavrulmak” deyimi bu anlamı ifade ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri