Limon tuzunun adındaki limon, limondan elde edildiği için değil tat benzerliğindendir. Limonun içinde sitrik asit (limon tuzu) yüzde olarak düşük miktarda bulunur. Limon tuzu şeker kamışı ve pancarının içerisinde doğal olarak mevcut bulunan melas maddesinden üretilir. Kaynağı doğaldır.
Sebze ve meyvelerin içeriğinde yer alan ve doğal bir asit olan kimyasal sitrik asitin genel ve en bilinen adı limon tuzudur. Bu asit sebze ve meyvelere ekşi tadı verir. Yapısı kristal ve renksizdir.
Limon tuzu, ismi nedeniyle doğal olduğu düşünülse de, aslında kimyasal işlemler sonucu elde edilen renksiz ve kristal görünümlü bir tuzdur. Hayvan ve bitkilerin vücut sıvılarında, özellikle de turunçgillerde yüksek miktarda bulunur.
Limon tuzu formülü, C6H8O7 (susuz) ya daC6H8O7H2O (monohidrat) şeklinde kimyasal formülü olan bir organik bileşiktir.
Limon tuzları şeker pancarı melasından, limondan ve turunçgillerden elde edilmektedir. Son zamanlarda kullanımının çok olması ve ucu bir yöntem olarak şeker pancarı yöntemi daha çok tercih edilir hale gelmiştir. Çok aşırı kullanılması hem alerjik reaksiyon gösterebilirken hem de mide rahatsızlıklarına yol açabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Peki limon tuzu nasıl yapılır? Öncelikle Aspegillus Niger isimli mantar türü, sentetik pancar şekeri ile beslenir. Bunun sonucunda ortaya çıkan kimyasal madde, sitrik asit ile tepkimeye sokularak limon tuzu elde edilir.
ÖNCE LİMON TOZU
Bu maddenin katı yani kaya tuzuna benzer hâline halk arasında 'limon tuzu' denilir. – Endüstriyel bir katkı maddesi olan limon tuzunun katkı maddesi olarak kodu E330'dur. – Kimyevî adı ise “sitrik asit”tir.
Limon tuzu kimyasal yollarla elde edilen bir üründür, aşırı miktarda tüketilmediğinde insan vücuduna verdiği bir zarar tespit edilmemiştir. Çok fazla miktarda tüketildiği takdirde ise, mide sorunlarına yol açabilir. Ağız ve boğazda yaralar oluşmasına neden olabilir.
“Limon tuzu” denilen maddenin kimyadaki adı “sitrik asit”tir ve gıda katkıları skalasında E-330 olarak geçer. Dünyanın en kanserojen maddelerinden biri olmasına rağmen ülkemizdeki birçok üründe katkı maddesi olarak bulunuyor.
Gıda sektöründe önemli bir role sahip olan bu ürün, deterjan ve temizlik alanında da tercih edilen ürünler arasında yer alır. Limon tuzu çeşitleri; ince toz, iri tane, öğütülmüş toz, parça ve tane seçenekleriyle farklı kullanım ihtiyaçlarına yanıt verebilir.
Limon suyu güçlü bir antiseptiktir. Bu özelliği sayesinde et beninin hücre yapısını bozar ve kuruyup düşmesini sağlar.
Evde de kolay bir şekilde limon tuzu üretilebilir. Küçük bir tencerenin içine limon suyu eklendikten sonra tuz eklenir. Karışım bir süre ocakta kaynatıldıktan sonra sarı tortular su yüzeyinde oluşmaya başlar. Kaynayan suda limon tuzu da oluşur.
Limon tuzu tansiyonu yükseltir mi? Limon tuzu tansiyonu düzenler. Limon tuzu cilde faydaları oldukça etkilidir.
Bu anlamda turşuda hiç bir anlamda limon tuzu ne fermentasyon başlatır nede geliştirir. Maalesef ülkemizde yeşil zeytin fermentasyonunda, konserve, salça, reçel ve diğer uzun süreli kalacak ürünlerinin yapımında kullanılması çok yaygındır .
Sitrik asit, halk arasında limon tuzu olarak da bilinen, karboksilik asitlerden, renksiz, kristal yapılı organik bir bileşiktir. Formülü C6H8O7 şeklindedir. Hemen hemen tüm bitkilerde ve birçok hayvanın vücut sıvısında bulunur.
Limon tuzunu saklarken diğer baharat gibi ısıdan ve ışıktan uzak bir yerde tutun. Bu sayede tadını daha uzun süre muhafaza edecektir. Limon tuzunu sıvı bazlı yemeklerde kullanırken pişirme işleminin ilk safhalarında yemeğe eklemelisiniz ki kolaylıkla eriyip tadını yemeğe verebilsin.
E-kodlu ürünlerin yani gıda katkı maddelerinin insan sağlığına zararlı olduğunu ifade eden Uğur Toprak, E330 yani sitrik asidin kanser yapıcı özelliğe sahip olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Sitrik asit bildiğiniz limonda, portakalda da bulunabilen bir asittir.
Sitrik asit ve sitratlar helal edilen katkı maddeleri arasında yer almaktadır.
Yağ bir bitki kaynağından veya evcil hayvan kaynağından (inek, keçi, koyun, manda, vb.) geldiği sürece, E471 helaldir. Helal gıdaların çoğu helal mührü ile gelir, bu yüzden endişelenmenize gerek yok.
Limon tuzu ve sirke koyun: Turşu hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur.
1 tatlı kaşığı limon tuzunun karşılığı 3 tatlı kaşığı limon suyudur.
Limon ve tuz karışımı ağız içerisindeki bakterileri yok ederek diş taşlarının giderilmesini sağlar.
Kullanım Şekli; Çaydanlık Temizliği; Çaydanlığınızı ve üzerindeki demliği kireçli olan bölgeyi biraz geçecek kadar su ile doldurunuz. Kireç yoğunluğuna göre her ikisine de 1 -2 çorba kaşığı (20-40 g) Ernet Limon Tuzu ilave ediniz ve ocağın altını açınız. Çaydanlıktaki su kaynayınca ocağı kapatınız.
Limonun ayak altına sürülmesi sanıldığı gibi ayaklarla ilgili bir probleme değil, gribal enfeksiyonlara ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi gelmektedir. Limonu ikiye bölerek kaya tuzu veya deniz tuzu üstüne sürülerek ayakların özellikle topuk bölgesine sürülmesi grip gibi hastalıklara iyi geldiği deneyimlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri