Doğal müshil denildiğinde akıllara hemen kayısı gelir. Gün kurusu kayısı tüketerek kabızlık ve şişlik gibi durumların önüne geçebilirsiniz. Kayısı diyet liflerini yapısında barındıran, metabolizmayı hızlandıran bir meyvedir. Kuru ve yaş halinde tercih edebilirsiniz.
Günde 1.5 ila 3 litre su içmek kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Hafif müshil etkisi olan magnezyum açısından zengin maden suları da tercih edilebilir. Çayları, bitki çaylarını, şeker ilavesiz meyve sularını ve ev yapımı çorbaları da tüketmeyi unutmayın.
Kuşburnu, zencefil, karahindiba, papatya, kişniş bitkileri de oldukça faydalıdır. Ayrıca yeşil çay, meyan kökü, hatmi kökü, sinameki de yine kabızlık için önerilen bitkiler arasında yerini almaktadır.
Geçmişten günümüze tedavi amaçlı kullanılan ve doğal müshil olarak da anılan açlık otu, adından anlaşılacağı üzere zayıflamak için kullanılan bir ottur. Afrika asıllı olan açlık otu Çin, Pakistan ve Hindistan'da yetişen şifalı bir bitkidir.
İlgili 41 soru bulundu
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Laksatif etkisi ile dışkıyı yumuşatan, liften zengin elma, havuç, incir, üzüm, avokado, kuru erik, kayısı, brokoli, enginar, fasulye, mercimek, kepekli tahıllar ve keten tohumu yanı sıra bol su içmek ve egzersiz yapmak bağırsak hareketlerini tetiklemesi nedeniyle kabızlığı geçirmede etkilidir.
Zengin lif içeren gıdalarla beslenme ve bol sıvı tüketimi kabızlığın düzeltilmesinde büyük rol oynar. Günlük sıvı alımı günde 2 litreye çıkarılmalıdır. Kuru erik, elma, portakal, bezelye, yeşil fasulye, barbunya, pişmiş yulaf ezmesi, badem, yer fıstığı ve tam buğday ekmeği lif açısından oldukça zengin gıdalardır.
Ayrıca zeytinyağı antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bağırsak bariyerinin güçlenmesine yardımcı olarak bağırsaktaki toksin bileşenlerin kana karışmasını önleyebilir ve enfeksiyon riskini azaltabilir. Bağırsak florasının güçlü olması kabızlık riskinin azalmasında önemli rol oynar.
Kişiler eczaneden bağırsak düzenleyici olarak Enterogermina alabilirler. Bağırsak ve kabızlık için kişiler Nature's Supreme ilacını tercih ederek reçetesiz probiyotik alabilirler.
Bol lifli gıdalar dışında gün kurusu, kuru kayısı, kuru erik, kuru incir gibi kurutulmuş meyveler, keten tohumu gibi yağlı tohumlar gibi probiyotik gıdalar kabızlık tedavisinde önemli rol oynuyor.” Ne kadar az hareket edilirse bağırsakların da aynı ölçüde yavaş çalıştığını dile getiren Uzm. Dyt.
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur. Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
Bizim kolonoskopi öncesi 3 gün posasız gıda tüketilmesini önermemizin nedeni bu süreçte bağırsakta daha az posa birikmesi ve son gün içilecek müshil grubu ilacın tüm bağırsağı düzgün bir şekilde temizlenmesini sağlamaktır.
İbrahim Saraçoğlu. Bu şekilde tüketilen keçiboynuzu sindirim kabızlık ve gaz problemlerini tedavi ediyor. Yoğurt suyu: Doğal yoğurttan elde edilen yoğurt suyu da bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Sabah akşam içilen yoğurt suyu ile kabızlık problemini anında yok edebilirsiniz.
Bunun yanı sıra Türk kahvesi kabız yapabilir. Türk kahvesi genel olarak dışkı içindeki sıvıyı çeker. Bunun yanı sıra dışkı katılaşacağı için kabızlığa da zemin hazırlanmış olur. Eğer kabız olunursa Türk kahvesinden uzak durulmalıdır.
Lavman acil tuvalet ihtiyacı oluşturabileceğinden uygulamanın tuvalete yakın bir yerde yapılması önerilmektedir. Uygulama sırasında lavmanın bağırsakların içerisine daha rahat geçebilmesi için bacaklar karına doğru çekilmelidir. Lavman tüpünün kolay yerleşimi için tüpün ucuna kayganlaştırıcı jel uygulanabilir.
Karbonatlı su sindirim sistemi için çok yararlıdır. Hazımsızlık sorunlarının yanında kabızlık sorununa da iyi gelir. Kabızlık yaşayan insanlara karbonatlı su içmeleri önerilir.
Kabızlık için yoğurt tüketildiğinde, bağırsaktaki dost bakterilerin sayısını artırabilir ve bağırsak bariyerindeki hücrelerin onarılmasına katkıda bulunabilirsiniz.
Sindirim sistemini çalıştırmak için uyandığınızda en az 1 ila 2 bardak su içmek iyi gelecektir. Ancak su tek başına işe yaramaz. Bol miktarda lifli gıda (meyve, sebze, baklagiller, kepekli tahıllar) yemek de sağlıklı bir bağırsağı destekleyecek ve sizi düzenli tutacaktır.
Koşma, yüzme ve dans etme gibi kan dolaşımını hızlandıran egzersizler bağırsak aktivitesini düzenlemeye yardımcı olur. Yoga benzeri esneme egzersizleri de iç organlarımıza adeta masaj yaparak bağırsakları uyarır.
1- Mercimek Çorbası
Geleneksel lezzetlerimizden biri olan mercimek çorbası, hem kalın bağırsağın hem de midenin hızlı çalışmasını sağlar. Daha kolay sindirilmesi için çorbanın ekmekle beraber tüketilmemesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri