Bu rivayetlerin meali ve açıklaması nedir? Ebu Hureyre (ra) Fatiha suresinde yahut Elhamdülillahda (veya onunla) üç kere nefes ederdi, solurdu.
DOĞRU NEFES ALMA
Doğru nefes almanın ilkeleri: Nefes burundan alınır burundan verilir. Alınan nefeste ciğerlerin tamamen dolduğu hissedilir. Mutlaka sessiz nefes almayı öğrenmeliyiz.
Akciğere ulaştıktan sonra kan akımı ile damarların fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar. Kalp sağlığına ve cinsel sağlığa yardımcı olur. Kan damarlarını genişletip kan basıncını azaltarak kalp krizine karşı koruyucu rol oynar. Hava yolundaki hastalık yapıcı organizmaların tahrip edilmesine yardımcı olur.
Solunum sisteminde burun ve ağız yardımıyla dışarıdan alınan havanın içindeki oksijen sırayla yutak, gırtlak ve soluk borusundan geçtikten sonra akciğerlere gelir. Akciğerlerde bronş ve bronşcuklardan geçerek alveollere gelir. Alveollerin iç kısmının nemli tutulması solunumu kolaylaştırmaktadır.
Nefesi ağzımızdan ya da burnumuzdan alabiliriz, ancak diyafram nefesi egzersizleri yaparken nefesi ağızdan almak çok daha faydalı olacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
En doğru nefes alma şekli, solunum esnasında diyaframınızdan faydalanmaktır. Diyafram nefesi almaya alıştığınızda derin nefes alamama sorunundan kurtularak kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Diyafram nefesi alırken karnınızdaki boşluğun genişlediğini hissedersiniz.
Ağız solunumu, yanlış bebek beslenmesi gibi fonksiyon bozukluklarına bağlı anomaliler de oluşabilmektedir. Özellikle ağız solunumu hem dişler hem de çene yüz iskeleti üzerinde kalıcı değişikliklere neden olabilmektedir.
Bu nedenle, sağlıklı bir solunum yolu olan burun yoluyla solunum yapmak önemlidir” diye konuştu. “Burundan alınan hava akciğere ulaşmadan önce burun içindeki kılcal damar ağları sayesinde ısıtılır ve nemlendirilir. Ayrıca havada bulunan partiküller ve mikroplar burun içinde filtrelenir.
Ağızdan nefes almaya neden olan durumları şu şekilde özetleyebiliriz. Soğuk algınlığı, grip ya da çeşitli enfeksiyonlar burnun tıkanmasına ve nefesin ağızdan alınmasına neden olur. Polen ve toz gibi çeşitli alerjilerde burnun tıkanmasına ve dolayısıyla bireyin ağızdan nefes almasına yol açar.
Burundan solunum yapmak sinüslerdeki nitrik oksit seviyelerini arttırır, daha sağlıklı uyumanıza, daha iyi bir hafıza ve daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanıza yardımcı olur. Ağız solunumu sizi bakterilere açmanın yanında, horlama ve uyku apnesi gibi durumlara yol açar.
Nabız hızlanır, tansiyon yükselir. Kişi daha sık nefes alıp verme ihtiyacı duyar. Burun tıkanıklıkları, her zaman bu kadar şiddetli olmayabilir fakat yine de ciddi burun tıkanıklıklarında kandaki oksijen satürasyonunun düşeceğini ve daha sağlıksız bir yaşam sürüleceğini de unutmamak gerekiyor.” açıklamasında bulundu.
Ciğerlerimizi yakan ilk nefesle bu dünyaya gözlerimizi açar, son nefesle de veda ederiz. Nefes almak yaşamanın en temel fonksiyonudur. Yemeden ve içmeden belli bir süre hayatta kalabiliriz ancak nefes almadan birkaç dakikadan fazla dayanmamız mümkün değildir.
4 saniye boyunca burundan sessizce nefes alarak başlayın. Nefesinizi vermeden önce 7 saniye tutun. Nefes verirken, ağzınızla rüzgar sesi çıkaracak şekilde 8 saniye boyunca havayı dışa üfleyin. Ardından bunu 4 nefes döngüsü boyunca tekrarlayın.
NEFES TUTMAYI BİLMEK GEREK
Dikkat edin, bilinçsiz nefes tutma çalışmaları fayda yerine zarar verebilir. Gereğinden fazla nefes tutmak bedenin doğal biyokimyasına zarar verebilir. Indian Journal of Psychiatry'de yapılan bir çalışmada sürekli nefesini tutan çocuklarda davranış bozukluğu olduğunu ortaya koydular.
Doğal nefes; bir beyin sapı refleksi olarak kusursuz bir biçimde işlemek üzere tasarlanmış solunum ile hizalı, solunum kimyası ile çatışmayan, savaşmayan; gün içinde ihtiyaca göre her nefes tipine (sığ, derin, hızlı, yavaş vb) girip çıkabilen nefestir.
Nefes verdikten sonra, nabzınızı 30 saniye sonra tekrar kontrol edin. Nefesinizi 40 saniyeden az bir süre tutabildiyseniz, solunum sisteminiz pek iyi değil demektir. Ortalama sonuç 40-49 saniye olmalıdır. Nefesinizi 50 saniyeden fazla tutabiliyorsanız gerçekten iyi durumdasınız.
Yetişkin bir insan dakikada ortalama 14 - 18 kez nefes alıp veriyor. Günde yaklaşık (24 saate) 21 bin ile 25 bin kez nefes alıp veriyoruz.
Ağız solunumu hasta ediyor
Sağlıklı bir yaşam için öncelikle nefesin burundan alınması gerektiği bilinmelidir. Ancak burunlarındaki hava akımı yapısal ya da işlevsel bozukluklardan ötürü yetersiz olan insanlar, farkında olmadan ağız solunumu yapmaktadırlar.
Böyle bir solunum esnasında diyafram hareketsiz kaldığı için böbrekler, bağırsaklar, tüm sindirim ve boşaltım sistemi pasifleşmektedir. Bu yüzden kalp gerilmekte ve yıpranmaktadır. Yanlış ve yetersiz solunum, sinir sistemini ve kalbi olumsuz bir şekilde etkilemektedir.
Nefes ağızdan da alınabilir. Fakat gece veya gündüz ağızdan nefes almanın ağızda yarattığı olumsuz etkiler vardır. Gece veya gündüz ağızdan nefes almanın ağızda yarattığı olumsuz etkiler için bazı açıklamalar yapılabilir. Ağızdan nefes almak bademciklerin veya geniz etinin büyümesine yol açar.
Ağızdan nefes almak başlangıçta büyük bir sorun gibi görünmeyebilir ama aslında bazı kronik sağlık sorunlarına yol açabilir. “Sürekli ağızdan nefes alıyorum” diyorsanız siz de horlama, ağız kokusu, kısık ses, boğaz ağrısı, öksürük gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.
Sağlıklı bir kişi 40-49 saniye arasında nefesini tutabilir.
Özellikle ani başlayan nefes darlığı sorununda mutlaka acil tıbbi yardım alınmalıdır. Kronikleşen nefes darlığı şikayetlerinde ise Göğüs Hastalıkları uzmanına gidilmelidir. Sorunun kalpten kaynaklı olması durumunda devreye Kardiyoloji uzmanı girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri