Hamilelik döneminde anne adaylarının karınlarının ortasında koyu renkli bir çizgi oluşur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülten Tıraş, bu çizginin doğumdan bir süre sonra kendiliğinden kaybolacağını söyledi.
Hamileliğin 20. haftasından sonra karın orta hattında linea nigra (siyah çizgi) olarak adlandırılan çizgi şeklinde bir lekelenme oluşuyor. Göbek deliğinin hemen altından başlayan ve kasık bölgesine doğru uzanan bu çizginin oluşumu son derece normal ve doğumun ardından kendiliğinden kayboluyor.
Gebelik döneminde %70 anne adayında karında pubis kemiğinden başlayan, bazen göbek deliğine kadar, bazen de göğüs kafesi seviyesi seviyesine kadar uzanan çizgi şeklindeki cilt değişikliği linea nigra tıbben bir duruma işaret etmez ve gebelikten sonra kaybolur.
Doğumdan Sonra Karın Bölgesi
Karın bölgesinde oluşan sarkık ve yumuşaklık 4 ila, 5 ay sonra gerçek sağlamlığına ulaşır. Bu bölgede oluşan hassasiyet nedeniyle yapılacak olan kegel egzersizleri ile leğen kemiğinizin kaslarını kuvvetlendirebilirsiniz.
Çatlaklar maksimum bir yıla kadar belli olacak şekilde azalır. Fakat o izler 1 yıldan sonra yavaş yavaş kaybolsa da tamamen ortadan kalkmayabilir. Göbeğinizden kurtulmak istediğiniz bu dönemde, sabretmeniz çok önemlidir. Normal doğumda karnın eski haline dönmesi 9 ay sürmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Hemen doğum sonrası, karın duvarını destekleyici korseler gereksizdir. Bu korseler her ne kadar kendinizi iyi hissetmenizi sağlasa da, karın kaslarınızın eski formunu kazanmasında etkisizdir ve konforunuzu bozacaktır. Önemli olan doğum sonrası karın duvarını sıkılaştırıcı egzersizlere bir an önce başlamaktır.
Doğumdan sonra normal kiloya ulaşıldığında, karın bölgesindeki derilerin büzüşerek deformasyona uğraması, anneleri karın germe ameliyatına yönlendiriyor. Bu uygulama ile göbek altında kalan dokunun tamamen çıkartılması ve göbeğin yeni yerine yerleştirilmesi sağlanıyor.
Doğumdan sonra ilk 4 ayda 0,5-1 kilo zayıflama normal kabul edilir. Ancak anne çok kilolu ise ayda 2 kilo kayıp da gözlenebilir. Ancak ayda 2 kilodan daha fazla zayıflamak emziren anne için sakıncalı görülür. Doktor onayı ile hafif yürüyüşler ve egzersizlerle hamilelik kilolarını verme hızlandırılır.
Anneler emzirmeyi kısmi olarak bırakırlarsa da adet kanaması yaşayabilirler. Kısmi emziren ya da biberonla da besleme yapan anneler doğumdan 4-6 hafta sonra adet görebilir.
Op.Dr. Banu Çiftçi. Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir.
'HERKESTE ÇIKMAZ'
Bazıları ne kadar yapsa karnında çizgi çıkmaz” diyor. Spor uzmanları ise çizginin çıkması için sadece karın egzersizleri değil sıkı bir diyet yapılması gerektiğini hatırlatıyor ve bu uygulamanın kadınlarda fizyolojik ve psikloji rahatsızlıklara yol açabileceğini belirtiyor.
Hamilelik döneminde anne adaylarının karınlarının ortasında koyu renkli bir çizgi oluşur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülten Tıraş, bu çizginin doğumdan bir süre sonra kendiliğinden kaybolacağını söyledi.
Doğum çizgisi hamile kadınların neredeyse tamamında ortaya çıkar. Göbek deliğinin üstünden başlar ve altına kadar dümdüz bir çizgi olarak iner. Bu çizgiye de doğum çizgisi denir.
Evde yapılan idrar gebelik testinde ikinci çizginin silik çıkması gebelik şüphesi anlamına gelir. Genellikle 3 dakika beklenince tek çizgi görünürse sonuç negatiftir, iki çizgi netse sonuç pozitiftir.
Gebelik esnasında ciltte beliren koyu lekeler genellikle doğumdan sonraki birkaç ay içinde kendiliğinden kaybolur. Melazma olarak adlandırılan bu pigmentasyon değişiklikleri, vücuttaki hormon seviyeleri normale döndüğünde ve vücut, cilt pigmenti veya melanin üretmeyi bıraktığında, bu lekeler kaybolmaya başlar.
"BU ÇİZGİ, HAMİLE OLMAYANLARDA VE ERKEKLERDE DE GÖRÜLEBİLİR"
Yüksek düzeyde östrojen ve androjenlerin (erkeklik hormonları) hiperpigmentasyonun gelişiminden sorumlu olduğu düşündürür. Ayrıca linea nigra adı verilen bu çizgi, sadece kadınlarda değil erkeklerde de görülebilir.
Genel görüş doğum yapmış kadının ruhsal ve fiziksel toparlanmasının 6 hafta süreceği, yine bu dönemde oluşan yoğun akıntının zorluk oluşturabileceği ve cinselliğin doğum sonrası 40. günden sonra başlayabileceği yönündedir.
Emziren bir annede yumurtlama ve gebe kalma riski 7'nci haftadan itibaren başlayabilir hatta bu dönemde lohusa henüz adet görmeye başlamadığından gebe kaldığının farkında bile olmayabilir. Bu nedenle korunma yöntemi, özellikle emzirmeyenlerde cinsel ilişki ile birlikte başlamalıdır.”
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Süt verirken oluşan kalori kaybı 1 saat orta seviyede egzersize eşdeğerdir. Bu sebeple emzirirken dengeli beslenen ve yeterli sıvı alan anne, eğer doğumu normal kabul edilen sınırlardaki kilo kazanımı ile bitirdiyse, 6 ay sonunda doğumda aldığı ve süt üretmek üzere depoladığı fazla kilolardan kurtulur.
Doğum sonrası annelerde ve bebeklerde gaz şikayeti görülebilmektedir. Özellikle bebeklerde doğumdan iki hafta sonra başlayan ve dördüncü aya kadar devam eden gaz sancıları “infantil kolik “ olarak adlandırılmaktadır.
Emzirmek, hem size hem de ona şifa sunar. Çok tuzlu ve şekerli beslenmekten kaçının. Sık sık ve küçük porsiyonlarla beslenin. Egzersiz yapmak, küçük kısa yürüyüşlere çıkmak da ödemi kolayca atmanıza yardım eder.
Sezeryan sonrası karına neden bastırılır? Karna bastırmanın amacı rahmin toparlandığının anlaşılması içindir.
Hamilelik sonrası sarkan karınlara elveda
Sarkık ve fazla göbek görüntüsünün giderilmesi için sıklıkla tercih edilen yöntem karın germe işlemidir. Karın germe işlemi, karnın belirli bir bölgesindeki fazla deri ve yağ dokusunun çıkarılması ve gevşeyen karın kaslarının sıkılaştırma işlemidir.
Hamilelik süresince bol bol su içmeniz ve dinlenmeniz hamilelik sonrası çatlak oluşumunu bir nebze azaltan taktikler olabilir. Hamilelik sonrasında çatlak tedavilerinde ise lazer tedavileri ile kimyasal peeling öne çıkan etkili tedavi yöntemleri arasında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri