Organik pamuk, organik tarım standartlarına uygun olarak üretilen ve sertifikalandırılan pamuktur. Üretimi, yapay girdilerden ziyade doğal süreçleri kullanarak toprakların, ekosistemlerin ve insanların sağlığını korur.
Pamuk kozasından meydana gelen doğal saf pamuk bitkisel bir elyaf çeşidi olmaktadır. Pamuk bitkisinin kozalarından elde edilen ipliklerden elde edilen kumaşlar da pamuklu kumaş olarak açıklanmaktadır. Pamuklu kumaşlar kumaş çeşitleri arasında popüler olarak tercih edilen bir çeşit olmaktadır.
%100 pamuklu kumaşlar yumuşak, hafif yapısı ile özellikle de nem çekme özelliğinden dolayı yazın tercih edilen kumaşların başında gelir. Nefes alma özelliğinden dolayı yazın serin tutar.
Organik pamuklu kumaşlar, böcek ilaçları başta sayılmak üzere hiçbir kimyasala maruz kalmadan üretilen kumaşlardır. En sağlıklı kumaş türleri arasında organik pamuklu kumaşlar başta sayılıyor. Üretimlerinde kimyasal kullanımı tamamen yasak olup alerji oluşumuna sebep olma ihtimali en düşük olan kumaş türüdür.
Doğal bir lif olan pamuk en sağlıklı kumaşlar arasında yer almaktadır. Yenilenebilir ve parçalanabilir olan pamuklu kumaş hem dayanıklı hem de rahat bir özelliğe sahiptir. Sıcak iklimlerde pamuklu kumaşlar daha fazla kullanılmaktadır. Çünkü pamuklu kumaşlar daha serin tutar.
İlgili 40 soru bulundu
Pamuklu kumaşın en önemli özelliklerinden biri nefes alan yapıdır. Böylece vücudun yaz aylarında hava almasını sağlayarak terlemesini engellemeye yardımcı olur. Bu yüzden pamuklu kumaş terletir mi sorusuna terletmez aksine terlemeyi önler şeklinde cevap verebiliriz.
Pamuk, doğal bir hammaddeye sahip olduğu için hem organik giyimin önemli bir kısmını oluşturur hem de sağlık bakımından en çok tercih edilen parçalar pamuktan üretilmiştir. Emme gücü yüksek, hava alabilen ve uzun yıllar giyilebilecek kalitede kıyafetlerin genellikle %100 pamuk olduğu görülecektir.
Organik Pamuk Kumaş: Her mevsim tercih edilebilen pamuklu kumaş, terletmez. Vücut ısısını regüle eder. Cildi tahriş etmez.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Eğer sıcak bir havada yoğun bir aktivite yapıyorsanız bu durum değişecektir fakat organik pamuk kumaş sizi asla bunaltmaz, durduğu yerde terletmez. Doğal elyaf olması nedeniyle suyu polyester kumaşlardan daha fazla çeker ve emici özelliklere sahiptir.
Dünyadaki pamuk türleri şimdiye kadar bir çok araştırmacı tarafından türlü şekillerde sınıflandırılmış, 6' dan 54' e kadar değişen türlere ayrılmıştır. Bu türler dünyanın ayrı bölgelerinde görülür.
Yüzde 40 veya 60 oranında pamuk yapıya sahip kumaş türleri, bu koşulları sağlayabilmek için yeterlidir. İç çamaşırı yüzde kaç pamuklu olmalı sorusunun cevabı böylece, yüzde 40 ve üzeri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Pamuk kumaş, pamuk bitkisinden elde edilen ipliklerle dokunan doğal bir kumaş çeşididir. Bitkisel ve doğal olduğu için doğada biyolojik olarak tamamen parçalanabilir olan organik pamuk kumaş, çevre dostu ve insan sağlığına uyumlu olarak her türlü tekstil ürününde sıklıkla kullanılır.
Taş, toprak, ağaç, demir, altın, sebze, meyve, su, kömür, pamuk, petrol birer doğal maddedir.Doğal maddeler insanlar tarafından işlenerek değiştirilir ve amaçları doğrultusunda kullanılır.
Modal kumaş türü, nefes alabilir bir yapıya sahip olup suyu pamuktan yaklaşık olarak yüzde elli daha fazla emen bir yapısı vardır. Bu sayede giyildiğinde vücudun terlemesini önleyen ve terlediğinde de emici bir nitelik barındırarak kuru tutmaktadır.
Organik pamuk üretiminde ise kimyasal madde kullanımı yasak olduğundan, organik pamuktan üretilmiş giysilerin alerji ve hastalığa neden olma olasılığı çok düşüktür. Bu nedenle son yıllarda önemli markalar, özellikle bebek ve çocuk ürünlerinde organik pamuğu tercih etmektedir.
Viskon pamuktan çok daha yüksek olan bu nem alma özelliğinden dolayı boyanmaya ve baskıya çok elverişlidir. Ayrıca renklerin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar. Kuru halde iken dayanıklılığı pamuktan düşüktür. Yaş halde iken dayanıklılığı ise çok düşük bir orandadır.
Kumaş çeşitleri içinde ipek kumaşlar, dünyanın en pahalı kumaşları arasındadır. Bu lüks kumaş ipekböceğinin kozasındaki liflerin dokunmasıyla elde edilir.
İnsan vücuduna en yararlı kumaş %100 Pamuk kumaşlardır.
Her şeyde olduğu gibi, kumaş türünde de üzerinde yapılan işlemler ne kadar az sentetikse, o kumaş o kadar sağlıklı ve doğal olacaktır. %100 Pamuk kumaşlar, alerjik reaksiyonlara sebep olmaz, insan cildini tahriş etmez.
- Yumuşak bir deterjan ve güzel kokulu bir yumuşatıcı kullanmalısınız. - Sıcaklığı 30 dereceye ayarlamalı ve hassas programda yıkamalısınız. - Giysileri yıkadıktan hemen sonra makineden çıkarmalı ve kırışıklıkların açılması için nazikçe silkelemelisiniz.
Yün yorgana göre daha az sıcak tutan pamuk yorganlar, İlkbahar ve sonbahar aylarında tercih edilir. Yün 30 derecenin üzerinde yıkandığı zaman topaklanır fakat pamuk durumunu korur. Pamuk ıslakken bile ısı yalıtımı özelliğini korur.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Pamuklu kumaşlar yazın serin tutar ve nefes alır, pamuklu elbiseler kışın da sıcak tutma özelliğinden dolayı dört mevsim de kullanılabilecek bir kumaş türüdür. Pamuğun esnek olması güçlü ve dayanıklılığı yapısındaki doğal elyafların özelliğinden kaynaklanmaktadır.
Kışın Pamuklu Giysi Giyilir Mi? Kış aylarında kullanılan kıyafetler arasında en çok tercih edilenlerin başında pamuklu giysiler gelmektedir. Yapı itibariyle soğuğu geçirmeyen yapısı ve üşüme faktörünü neredeyse ortadan kaldırmasıyla pamuk, kış aylarında kullanılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri