Orta derece ateşte (38.3-39.3) 4-6 saatte bir ateş düşürücü tekrar edilir ve ateş kontrol altına alınabilir. Ilık kompres ve ılık banyo da yardımcıdır.
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C'dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
38 derece ise bebekler için önemli bir sınırdır ve hafif derecede ateş olarak kabul edilir. Ancak bu sınırı aşan derecelerde mutlaka kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu durumda bebeğin vücut sıcaklığı 38,5 derece olduğunda menenjit başta olmak üzere birçok hastalık riski göz önünde alınarak doktora gidilmelidir.
37,5 - 37,9 derece= Vücut ısısında yükselme. 38,0 - 39,4 derece= Ateş 39,5 - 40,0 derece= Yüksek ateş 40,5 derece ve sonrası= Hayati tehlike.
İlgili 25 soru bulundu
38-38,5 derece ateş normal olarak kabul edilmekte. Çocuğun ateşi 39 dereceyi buluyorsa, ateş, öksürük, kusma ve ishal de ekleniyorsa hemen doktora başvurmalısınız.
Genel olarak, 38 derece üzerine çıkan vücut ısısı ateş olarak kabul edilirken bu eşik değer, ateş ölçümünde kullanılan yönteme göre de değişiklik gösteriyor. Koltuk altı ölçümlerinde 37-37.3 eşik olarak kabul edilirken rektal veya oral ölçümlerde ise 38-38.3 derece eşik değer olarak alınıyor.
Odada serin bir ortam oluşturun. Nefes alma egzersizleri: Bebeğinizin rahat nefes almasını sağlamak için nemlendirici kullanabilirsiniz. İçecekler: Bebeğinizi sık sık emzirin veya biberonla besleyin. Sıvı alımını artırmak, vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olabilir.
Ateş Kaç Olunca Yüksek Olur? Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Bebeklerde ateşi düşürmek için ılık bir duş aldırabilir ya da ateş düşürücü ilaçlardan yararlanabilirsiniz. Eğer ateş hala 37.5 derecenin üzerindeyse mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Dijital termometreler aşağıdaki bölgelerden ateş ölçümü için kullanılabilir: rektal - 3 yaşın altındaki çocuklar için en doğru yöntem. oral (ağızda) - 4-5 yaş arası çocuklar için en iyi yöntem. aksiller (kolun altında) - en az hassas dijital termometre, ancak ilk kontrol için iyi bir yöntem.
Soğuk havalenin belirtileri nelerdir? Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
Orta derece ateşte (38.3-39.3) 4-6 saatte bir ateş düşürücü tekrar edilir ve ateş kontrol altına alınabilir. Ilık kompres ve ılık banyo da yardımcıdır.
Çoğu durumda, kısa süreli hafif havalenin kalıcı bir hasara neden olma olasılığı düşüktür. Ancak uzun süreli veya sık tekrarlanan havalenin, özellikle beynin gelişiminde olumsuz etkileri olabilir. Bebekler uykuda da havale geçirebilirler. Aslında, havalesi olan çocukların çoğu uykuda havale geçirir.
Vücudumuzun farklı bölgelerinin sıcaklıkları farklıdır. Bu nedenle vücudun fizyolojisi gereği farklı değerler elde etmeniz normaldir. Örneğin şakak bölgesi, kulak ön, kulak arkası ya da boyun; alın ortasından sıcaktır. Ateş ölçümünde ya da ateş tanımında kullandığımız standart yer “alın ortasıdır”.
Hangi durumda doktora gidilmeli ya da evde beklenmeli? Çocuğun ateşi 40 dereceye yakınsa, 1 yaş altı bebeklerde yüksek ateş gözlenirse, Bebek 6 aydan, özellikle de 3 aydan küçükse ve ateşi 38 civarındaysa zaman kaybedilmeden hastaneye gidilmelidir.
Ağız içi (oral), koltukaltı (aksiller), makattan (rektal), alından (temporal arter), kulak içinden (tympanik zardan) ölçüm yapılabilir. Daha çok dijital dereceler kullanılmaktadır. Vücudun öz sıcaklığını en iyi yansıtan ölçüm makattan bakılan rektal ısıdır.
Yetişkin bireylerde yüksek ateş rahatsız edici olabilir, ancak 39.4 °C veya daha üstünde bir değere ulaşmadığı sürece genellikle endişe nedeni olarak kabul görmez. Ancak bebekler ve yeni yürümeye başlayan çocuklar için biraz yüksek ateş bile ciddi bir enfeksiyonun varlığına dair bir işaret olabilir.
Rektal, kulaktan ve alından ölçümde 38 derece ve üzeri, ağızdan ölçümde 37,8 derece ve koltuk altı ölçümde 37,5 derece üzeri ateş kabul edilir.
Çocuğunuzun ateşini sık periyotlar ile ölçün. 38.5 derecenin altında ise kıyafetlerini çıkararak bol ve ince bir pijama giydirin. Çorap, fanila gibi kıyafetlerini de çıkarın.
Sağlıklı bir bebekte ve çocukta vücut sıcaklığı genellikle 36,4 °C'dir. Bu seviyeler çocuktan çocuğa göre hafif değişiklik gösterebilir. Genellikle 38 °C ve üstü yüksek ateş olarak tanımlanmaktadır. Bununla birlikte ölçüm yapıldığında 37,3 °C itibari ile ateşin yükselmeye başladığı kabul edilir.
Koltuk altı ölçümlerde 37,2C ye kadar kulaktan ölçümlerde 37,8C ye kadar rektal ölçümlerde 38,2C kadar değerler normal kabul edilir. Ortam sıcaklığının ve kalın giyinmenin de vücut ısısını arttırdığı unutulmamalıdır.
Koltuk altı ısısı 37-37.5 oC arası çok hafif ateş, 37.6-37.9oC arası hafif ateş, 38-38.5 oC arası orta derecede yüksek ateş, 38.5-39.5 oC arası yüksek ateş, 40oC nin üzerinde ise çok yüksek ateştir.
Bebeklerde sadece kafada ateş nedenleri arasında birçok sebep olabilir. Bu durum genellikle, bebeğin kafasının diğer vücut bölgelerine göre daha fazla ısı üretmesi ve serbest bırakması nedeniyle olur. Bu, genellikle bir enfeksiyon belirtisi değildir ancak endişeleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri