İade işlemlerinde; güncellenen güvence bedeli, varsa borçlarınız tahsil edildikten sonra yapılır. Güvence bedeli iadesi;
Doğalgaz aboneliği esnasında kullanıcıdan belli miktarda bir depozito bedeli talep edilir. Abonelik iptalinde de bu bedel, aboneye iade edilir. İade esnasında, aboneliğin başlangıcı ile sonlanması arasındaki süredeki enflasyon farklı ilave olarak ödenir.
Doğalgaz Abonelik İptali Para İadesi Ne Kadar? Kiracılar doğalgaz aboneliğini iptal ettirdikten sonra ilk sözleşme yaptıkları zaman verilen depozitoyu yani güvence bedelini aynı miktarda geri almaktadır. Örneğin; İstanbul'da hizmet veren İGDAŞ firmasının güvence bedelleri aşağıdaki gibidir.
Doğalgaz güvence bedeli 15 gün içinde geri ödenecek
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğalgaz abonelik sözleşmesi sona eren aboneden, dağıtım şirketi tarafından alınmış güvence bedelinin, aboneliğin bitişinden itibaren geri ödenmesi için gerekli süreyi 5 günden 15 güne çıkardı.
Güvence bedeli iadesi dağıtım şirketine bağlı olarak aşağıdaki yollardan gerçekleştirilebilir. PTT şubesinden nakit ödenebilir. Hesabınıza havale edilebilir. Aynı gaz şirketiyle yeni bir yer için abonelik yapılcaksa o hesaba aktarılması talep edilebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Elektrik dağıtım şirketleri, abonelik iptal işlemleri esnasında güvence bedelinin iade edilmesi için sizden banka hesap bilgileri isteyebilir. Bu bilgileri eksiksiz bir şekilde verdiğinizden emin olmanız, güvence bedelinizi eksiksiz bir şekilde geri alabilmeniz için son derece önemlidir.
2023 itibarıyla. abone bağlantı bedeli 2 bin 135 TL olacak.
Karar ile aboneden tahsilat yapılırsa fatura iptal edilerek tahsil edilen tutar 3 is günü içinde aboneye nakit olarak ödenecek.
Kiracılar İçin Doğalgaz Aboneliği Kaç Lira? 2023 yılı doğalgaz abone bağlantı bedeli 0-200 m2 aralığı için 2.135 TL olarak belirlenmiştir. Eğer, abonelik başlatılacak ev 200 m2 büyükse, her 100 m2 için ek olarak 1.857 TL talep edilmektedir.
Bireysel ve merkezî kullanımlarda 2023 yılı için belirlenen Abone Bağlantı Bedeli: 200 m2'a kadar 2135 TL + %20 KDV = 2562 TL + Damga Vergisi, 200 m2'den sonraki her 100 m2 için 1857 TL + %20 KDV = 2228,4 TL + Damga Vergisi ilave olarak alınacaktır.
Güvence bedelimi nasıl iade alabilirim? Abonelik sırasında verdiğiniz 'Nakit Güvence Bedeli'nin değerlenmiş hali, eğer varsa borcunuz ile mahsup edildikten sonra, portföye geçişinizin ardından talep ettiğiniz veya edeceğiniz ödeme yöntemine uygun olarak en geç 5 (beş) iş günü içerisinde tarafınıza iade edilecektir.
24/04/2023 tarihinden sonra hatalı olarak tahakkuk ettirilen faturalar iptal edilecek ve varsa fazladan tahsil edilen tutarlar aboneye iade edilecek. Şirketler faturanın iptalinden itibaren en geç 3 iş günü içerisinde aboneye nakden iade etmekle yükümlü olacak.
Güvence Bedeli Nedir? Abonelik sözleşmesinin imzalanması esnasında alınır. Mekanik sayaç kullanan abonelerin borçlarını garanti altına alabilmek için tahsil edilen sabit bedeldir. Güvence bedeli, sözleşme feshi hâlinde ilgili mevzuat çerçevesinde geri verilmek üzere KDV hariç tahsil edilmektedir.
Başvuru yapıldıktan sonra, bölgenizin bağlı olduğu kurum yetkilileri tarafından doğalgaz sözleşmenizin yapıldığı tarihi takiben 2 – 4 iş günü arasında doğalgazın açılır ve ardından hemen tesisatı kullanabilirsiniz.
Öncelikle ev sahibinin, Ceza Hukuku yönünden sorumluluğu bulunmaktadır. Zira kiracının elektrik, su veya doğalgaz aboneliklerini kiracının izni olmadan kapattırmak Türk Ceza Kanununa göre suçtur.
Abone fesih başvurusundan sonra güvence bedelini; on beş (15) gün içinde, gaz iade bedelini; on beş (15) gün içinde tüm PTT şubelerinden alabilir.
Abonelik başvurusu için; nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı, tapu belgesi ya da kira kontratı, ev sahibinden alınacak abonelik dilekçesi (kiracı için) ve bina tesisat numarası gerekiyor. Abonelik başvurusunun yanı sıra aynı belgeler ile doğalgaz kullanım sözleşmesi de düzenleniyor.
Güvence bedeli her yıl ilgili şirket tarafından güncellenir. Söz konusu ücret 2023 yılı için 0-200 m2 arasında büyüklüğü olan meskenler için 2.135 TL'dir. Meskenin büyüklüğü 200 m2'den büyük ise her 100 m2 için 1.857 TL ekstra güvence bedeli talep edilir.
Sayaç açma-kapama bedeli 30 liradan 36 liraya, servis kutusu söküm bedeline de 260 liradan 315 liraya yükseldi. Sayaç değişim bedeli 371 lira olarak belirlenirken bağlantı güvence bedelleri yapılan bağlantı tipine göre 42 lira ile 733 lira arasında ve iç tesisat işlem bedelleri 63 lira ile 482 lira arasında olacak.
Sözleşme fesih işlemleri aşağıdaki şekillerde gerçekleştirilir: doğal gaz dağıtım şirketinin şubelerinden. firmaların web siteleri üzerinden. e-Devlet sistemi üzerinden (e-devlet üzerinden abonelik iptali için tıklayın)
Keser “Eğer ödeme yaptılarsa, aylık kullanım döneminden sonra perakende satış fiyatlarında değişiklik varsa fazla ödedikleri ücretin taraflarına iadesini isteyebilirler. Kullanıcılar eğer tüketici ise fazla ödedikleri ücretin iadesi için Tüketici Hakem Heyetlerine de başvurabilirler” diye konuştu.
Normal şartlarda merkezi sistem dairelerde kazan dairesi ve daire içi Doğalgaz tesisatı proje ve onay işlemleri ücretini mütaahhit ödemekte, kat maliki ise abonelik ve güvence bedelini ödemekte ve gaz açımı gerçekleşmektedir.
her KW başına 128,9 TL'dir. Ortalama bir mesken için elektrik abonelik ücreti 644,5 TL 'dir. 2023 yılında kiracı olan vatandaşın elektrik aboneliği için ödeyeceği ücret KW 29,8 TL'dir. İş yeri için kiracıların ödeyeceği ücret 84,8 TL'dir.
Abonelik bağlantı bedelini, sözleşme hesap numaranız ile Bursagaz Müşteri Hizmetleri Merkezi'nden, tüm PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan ve kredi kartı ile Bursagaz web sitesindeki Fatura Ödeme menüsünden ödeyebilirsiniz. Bağlantı bedellerine ulaşmak için tıklayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri