Doğal gaz borusunu gizlemek için en sık başvurulan yöntemlerden birisi hasır iplerdir. Bu ipler hem pek çok renge ve tarza uyum sağladığı için hem de uygulaması kolay ve maliyeti düşük olduğu için sıkça tercih edilir. İhtiyacınız olan sadece hasır ip ve silikondur.
Ayrıca boruları saklamak onların korunması için de çok önemlidir. Bu sebeple özellikle mutfak tezgahına yakın olan bölgelerde boruları olabildiğince dolap içine dahil edecek şekilde saklamak veya “box” denilen plastik koruyucularla saklamak hem kötü görüntüyü ortadan kaldırır hem de mutfağını daha güzel gösterir.
Mutfaklardaki doğalgaz boruları da duvardan gelip ocağın giriş kısmına iner. Bu boruların gizlenmesi için alüminyum folyo, led lamba gibi tedbirleri tercih edebilirsiniz. Doğalgaz borularının gizlenmesi için alacağınız tedbirler, ev dekorasyonuna da önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.
8. Alüminyum Folyo ile Sarın
Mutfakta doğalgaz borusu gizleme ile ilgili vereceğimiz tüyoyla sona geliyoruz.Doğalgaz borusu gizlemenin en iyi yolu alüminyum folyo ile sarmaktır. Hem pratik hem de estetik olan bu yöntemden kesinlikle faydalanmalısınız. Parlak bir görünüm oluşturur, mutfağı daha hoş gösterirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
–Doğalgaz borusu boyama için genellikle su bazlı yağlı boyalar tercih edilmektedir. Su bazlı boyalar olası bir yangın durumunda da geç yandığı için doğalgaz borularının boyanması için de oldukça doğru bir seçim olacaktır.
Doğal gaz tesisat boruları sıva altına döşenmez. Borular odun, kömür, çöp depolarına ve asma tavan içine döşenmemelidir. İç tesisat hatları hiçbir zaman asansör boşluğu, havalandırma, çöp ve duman bacaları, davlumbaz içleri ve yangın merdivenleri gibi alanlardan geçirilmemelidir.
Tüm Doğal Gaz borularımız normalize edilmiştir (tavlanmıştır), iç çapaksızdır, korozyon dayanımı yüksektir. PE Kaplı Doğal Gaz borularımız, DIN 30670:2012-4 normuna göre kaplanmaktadır.
Doğal gaz borularının güvenliği konusunda değinilebilecek asıl konuları ele alacak olursak: Doğalgaz boruları açıkta, görülebilecek ve hemen ulaşılabilecek konumda olmak zorunda. Tesisat boruları sıva altına döşenmez ve taşıyıcı yapı elemanı olarak kullanılmaz.
Korunmamış doğal gaz çelik boruları zaman içinde paslanarak çürür ve zamanla çürüyen borudan doğal gaz sızıntısı başlar, yangın ve patlamalara neden olur. Statik elektriğin başka metallere atlaması sonucu ortaya çıkan kıvılcımlar, ortamda doğal gaz varsa gazın alev almasına neden olur.
Ürünün servis ömrü 50 yıldır.
Genel olarak yetkili kurumlar doğal gaz ocak hortumlarının her beş yılda bir veya aşınma ve yıpranma belirtileri gösteriyorsa daha önce değiştirilmesini tavsiye eder.
Yüksek korozyon ve yaşlanma dirençleri ile kolay taşınabilir ve döşenebilir olmalarının yanısıra çok uzun ömürlü performansa sahip olmaları sonucu günümüzde doğalgaz dağıtımında kullanılan boruların %95'i polietilenden üretilmiştir.
Kombi su tahliye vanası üzerinden bunu yapabileceğiniz gibi kalorifer peteklerinde bulunan tahliye müşürünü veya tesisatta (genelde banyoda en alt noktada olur) yer alan ana tahliye musluğunu kullanarak da kombinin fazla suyunu boşaltabilirsiniz.
Çeşitli straforlarla bu boruları kaplayarak ışıklandırmadan faydalanmak da mümkün olmaktadır. Doğalgaz borusu gizleme seçenekleri için salon gibi alanlarda borular geçiyorsa perde ile bunları kapatmak mümkün olabilmektedir. Uzun perdeler kullanmak bu boruların kapanmasını sağlayabilir.
DOĞALGAZ BORUSU BOYANIR MI? Gaz boruları dayanıklı, gözeneksiz metalden yapılmıştır. Bu özellik, metal için özel olarak üretilmiş asidik aşındırma astarı ile ön işleme tabi tutulmadığı sürece boyalı yüzeyleri reddetmesine neden olur. Doğalgaz tesisatı öncelikle yetkililer tarafından kontrol edilir.
Ekiplerimiz gaz açımına geldiğinde doğalgaz ile ilgili kullanacağınız bütün cihazların kullanıma hazır halde bulunması gerekmektedir. Ayrıca; Ocağın bulunduğu yerde iki adet menfez (havalandırma) bulunmalıdır. Kombi dışarıda ise; kombi dolabı olmalıdır.
Su, Vanadan Kesilmeli
Vana kapatılması gerekliliğinin temel nedeni evlerde su baskınlarının sıklıkla ortaya çıkabilmesidir. Su tesisatında yaşanan problemler tatil sürecinde su baskını oluşmasına yol açabilir.
Mutfakta bulunan doğalgaz borusu, genelde siyah rengi olduğu gibi kalır. Eğer boyamak istiyorsanız sizlere tavsiyemiz yağlı boyayla boyamanız. Zira bu doğalgaz borusunun üzerine sürülecek plastik ve silikonlu boyalar, siyah rengi kapatmayacaktır. Ancak yağlı boyayı sürerken büyük özen göstermelisiniz.
Genelde estetik amaçlı olarak doğalgaz boruları kapatılmak istenebiliyor. Fakat estetik amaçlı bile doğalgazın geçtiği boruların çevresi tamamen kapatılmamalıdır. Kapatılırsa gaz birikmesi olabileceğinden patlamalar meydana gelebilir. Tam tersi kapatılmadığında, sızıntı dağılır ve patlama olmaz.
Not: Doğalgaz borusunu boyamak için öncelik olarak su bazlı yağlı boya ile boyamanızı tavsiye etmekteyiz. Herhangi bir alevlenme veya yangın sırasında su bazlı yağlı boya ile boyadığınız doğal gaz borularınız alevlenmeye karşı daha dayanıklı olacaktır.
Doğalgaz bağlantı hortumu çeşitleri, farklı uzunluklarda olabilir. Doğalgaz hortumu kaç metre olmalı denecek olursa en az 50 cm olmak üzere 5 metreye kadar ürün bulmak mümkündür. Kullanacağınız hortumun uzunluğunu gaz kaynağı ve ekipman arasında bulunan mesafeyi hesaba katarak seçmeniz gerekir.
✅ Hangi doğalgaz boruları daha iyi? Doğalgaz iç tesisatta kullanılması gereken boruların kesinlikle çelik borular olması gerekir. Bu boruların TS 6047, ISO 3183, TS EN 10208-1, API 5L kriterleri içerisinde yer alması gerekir. Özellikle ülkemize TS EN 751- standartlarına uygun olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri