Vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi en kısa sürede sağlayabilen baklagillerdendir. Lifli bir besin olan nohut kötü kolesterolün düşürülmesini ve sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Birçok faydası bulunan nohut, zihin yorgunluğunu da giderir. İçerdiği protein sayesinde kasların da güçlenmesini sağlar.
Çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin olan nohut , içeriğindeki zengin protein miktarı ile saç ve cilt sağlığı için fayda sağlıyor . Bunun yanı sıra A , E , C , B6 gibi vitaminler ve magnezyum , demir , fosfor gibi mineraller yönünden zengin bir besin .
Nohut, yüksek lif içermektedir. Bu özelliği ise kabızlık problemi yaşayan kişiler için etkili olacaktır. Lifli bir besin olan nohut, bağırsakların düzenli şekilde çalışmasını destekler. Sağlıklı bağırsaklar ise kilo alımını önler ve kolon kanserine karşı duvar oluşturur.
Zengin bir vitamin, mineral ve lif kaynağı olarak nohut, kilo yönetimine yardımcı olmak, sindirimi iyileştirmek ve hastalık riskinizi azaltmak gibi çeşitli sağlık yararları sunabilir. Ek olarak, bu baklagil protein açısından yüksektir ve birçok vejetaryen ve vegan yemeklerinde etin yerini mükemmel bir şekilde alır.
Nohut; C vitamini, E vitamini ve K vitamini yönünden son derece zengindir. Vitamin ve minarel deposu olan nohut cildin derin kırışıklarla mücadele etmesine yardımcı olur. Düzenli olarak tükettiğiniz nohut yıllara meydan okumanıza sandığınızdan çok daha faydalı olacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
Cinsel gücü arttırır. Özellikle erkeklerde sperm sayısının artmasına yardımcı olur. Nohut suyunun hızlı bir şekilde yara iyileştirici ve hücre yenileyici özelliği vardır.
Besin değeri açısından çok sengin bir bakliyat olan nohut kilo aldırmaz. Tok tutan nohut zayıflamak isteyen kişiler için ideal besinlerden biridir. Beslenme listelerinde yer alan nohut sağlıklı zayıflamaya da yardımcı olur.
Demir eksikliğini gidermek için yine sakatatlara ilave olarak kırmızı et, ıspanak, börülce, mercimek, nohut çekirdeksiz üzüm, kabak, pekmez ve yulaf ezmesi iyi birer seçenektir. Bazı besinlerin yanı sıra kansızlığa bitki çayları da fayda sağlamaktadır.
Nohut, kemikleri güçlendiren, yapısını korumaya yardımcı olan kalsiyum, lif, magnezyum ve K vitamini içerir. Özellikle büyüme çağında olan çocukların düzenli tüketiminde kemik sağlığını korumada ve güçlendirmede etkili olur.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir. Bu besinleri iyice haşladıktan sonra suyunu süzerek pişirirseniz gaz yapıcı etkisini hafifletebilirsiniz.
1) Yaraları İyileştirir
Aynı zamanda yaralarda iltihap oluşmasını ve iyileşme süresinin uzamasını engelleyen nohut suyu, ilaçlardan ya da kimyasallardan uzak duranlar için de oldukça faydalı bir yöntem.
Kısacası oligosakkaritlerin sindirimi için enzimlerimiz yetersiz kalıyor ve kuru fasulye gibi baklagiller yendiğinde bağırsaklarda normalden daha fazla gaz oluşuyor. Bunu engellemenin yolu ise oligosakkaritleri kalın bağırsağa ulaşmadan önce parçalayabilmek.
Oda sıcaklığında bir suyla ıslattığınız kuru fasulye ve nohudu haşlamadan önce bu ıslatma suyunu dökün. Haşlama işlemi için tencereye aldığınız nohut veya kuru fasulyenin üzerine yine soğuk su dökün. Ardından suyun içine yarım kahve fincanı kadar sirke ekleyin ve kaynaması için bırakın.
Nohut tüketmek kolesterolü düşürmek için en iyi yöntemlerin başında yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre uzun süre nohut tüketen bireyler, zamanla daha dengeli bir kan şekeri ve kolesterole sahip oluyorlar. Günün öğle ve akşam saatlerinde nohutu rahatlıkla tüketebilirsiniz.
1) Kuru Fasulye: Yüksek protein ve lif zengini ayrıca potasyum ve demir içerdiği için oldukça sağlıklı olan kuru fasulye, enerji verir ve vücudun hastalıklara karşı direncini yükseltir. 2) Nohut: Oldukça doyurucu olan nohut, özellikle diyet yapanların öğünlerinde yer vermesi gereken bir besindir.
Nohut alerjisi, dünyanın diğer bölgelerine göre nohut tüketiminin çok daha yüksek olduğu iki bölge olan Hindistan ve Akdeniz'de daha yaygındır. Bazı araştırmalara göre baklagillere, özellikle mercimeğe alerjisi olan kişiler nohut alerjisi riski daha yüksektir.
Kalp sağlığı
Nohuttaki yüksek lif, potasyum, C vitamini ve B-6 vitamini içeriği kalp sağlığını destekler. Nohut, kandaki toplam kolesterol miktarını düşürmeye yardımcı olan önemli miktarlarda lif içerir ve böylece kalp hastalığı riskini azaltır.
B12 vitamini nelerde var? Bazı besinler B12 vitamini açısından zengindir. Başta ciğer olmak üzere kırmızı et, balık (özellikle uskumru), süt, peynir, yoğurt, kefir, yumurta (özellikle yumurta sarısı), midye-istiridye gibi kabuklu deniz ürünleri, beyin böbrek gibi sakatat türleri bol miktarda B12 vitamini içerir.
Vegan ve vejetaryen beslenmesinde önemli bir bitkisel protein kaynağı olan nohut, tok tutucu özelliğiyle bilinir. Nohutun besin değeri tablosu yakından incelendiğinde protein içeriği kadar demir ve kalsiyumdan zengin bir besin olduğunu da görüyoruz. 100 gram nohut besin değeri şöyledir: Karbonhidrat: 61 g.
Nohut, en besleyici içeriklerden biri olarak öğle ve akşam yemeklerinde sıklıkla tüketiliyor. İster salatası, ister ana yemeği olsun farklı çeşitleriyle sofralarımıza dahil olan bu yiyecek, özellikle bir gece öncesinden ılık suda bekletilir.
Akşam yemeğinde sofraların baş tacı lezzetlerden biri olan nohudu ister etle ister tavukla iki şekilde de tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri