Doğalgaz Kolon ve İç Tesisat Boruları Yerleştirme Kuralları kullanmak yönetmeliklere göre kesinlikle yasaktır. - Sıva altına doğalgaz tesisat borusu döşenmez. - Gaz boruları, olabildiğince kapalı hacim (kanal) içinden geçirilmemelidir.
Doğal gaz tesisat boruları sıva altına döşenmez. Borular odun, kömür, çöp depolarına ve asma tavan içine döşenmemelidir. İç tesisat hatları hiçbir zaman asansör boşluğu, havalandırma, çöp ve duman bacaları, davlumbaz içleri ve yangın merdivenleri gibi alanlardan geçirilmemelidir.
Doğal gaz borularının güvenliği konusunda değinilebilecek asıl konuları ele alacak olursak: Doğalgaz boruları açıkta, görülebilecek ve hemen ulaşılabilecek konumda olmak zorunda. Tesisat boruları sıva altına döşenmez ve taşıyıcı yapı elemanı olarak kullanılmaz.
Doğal gaz borusunu gizlemek için en sık başvurulan yöntemlerden birisi hasır iplerdir. Bu ipler hem pek çok renge ve tarza uyum sağladığı için hem de uygulaması kolay ve maliyeti düşük olduğu için sıkça tercih edilir. İhtiyacınız olan sadece hasır ip ve silikondur.
İlgili 42 soru bulundu
Kalorifer borularını gizlemek için de fon perdelerinin bu dekoratif görevinden faydalanabilirsiniz. Kalorifer peteklerinin önüne fiskos sehpa, berjer, şifonyer gibi mobilyalar koyarak kaloriferin yanına perde asabilirsiniz. Böylece hem tavandaki hem süpürgelik üstündeki boruları gizleyebilirsiniz.
Mutfaklardaki doğalgaz boruları da duvardan gelip ocağın giriş kısmına iner. Bu boruların gizlenmesi için alüminyum folyo, led lamba gibi tedbirleri tercih edebilirsiniz. Doğalgaz borularının gizlenmesi için alacağınız tedbirler, ev dekorasyonuna da önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.
Doğalgaz iç tesisatta kullanılması gereken boruların kesinlikle çelik borular olması gerekir. Bu boruların TS 6047, ISO 3183, TS EN 10208-1, API 5L kriterleri içerisinde yer alması gerekir. Özellikle ülkemize TS EN 751- standartlarına uygun olmalıdır.
2023 yılı doğalgaz abone bağlantı bedeli 0-200 m2 aralığı için 2.135 TL olarak belirlenmiştir. Eğer, abonelik başlatılacak ev 200 m2 büyükse, her 100 m2 için ek olarak 1.857 TL talep edilmektedir.
Genel olarak yetkili kurumlar doğal gaz ocak hortumlarının her beş yılda bir veya aşınma ve yıpranma belirtileri gösteriyorsa daha önce değiştirilmesini tavsiye eder.
Ürünün servis ömrü 50 yıldır.
düşük emniyetli gömme derinliği 0,6 m ve en büyük emniyetli gömme derinliği ise 6,4 m olmaktadır.
DOĞALGAZ BORUSU BOYANIR MI? Gaz boruları dayanıklı, gözeneksiz metalden yapılmıştır. Bu özellik, metal için özel olarak üretilmiş asidik aşındırma astarı ile ön işleme tabi tutulmadığı sürece boyalı yüzeyleri reddetmesine neden olur. Doğalgaz tesisatı öncelikle yetkililer tarafından kontrol edilir.
Ekiplerimiz gaz açımına geldiğinde doğalgaz ile ilgili kullanacağınız bütün cihazların kullanıma hazır halde bulunması gerekmektedir. Ayrıca; Ocağın bulunduğu yerde iki adet menfez (havalandırma) bulunmalıdır. Kombi dışarıda ise; kombi dolabı olmalıdır.
Korunmamış doğal gaz çelik boruları zaman içinde paslanarak çürür ve zamanla çürüyen borudan doğal gaz sızıntısı başlar, yangın ve patlamalara neden olur. Statik elektriğin başka metallere atlaması sonucu ortaya çıkan kıvılcımlar, ortamda doğal gaz varsa gazın alev almasına neden olur.
100 m2 ev doğalgaz maliyeti, malzemelere ve kombiye göre farklılık göstermektedir. Bundan dolayı doğalgaz tesisatı ile ilgili net bir rakam vermek çok zordur. Ancak 100 m2 ev için ortalama maliyetin 35.000 TL ile 50.000 TL arasında olduğu ifade edilebilmektedir.
Bireysel ve merkezî kullanımlarda 2023 yılı için belirlenen Abone Bağlantı Bedeli: 200 m2'a kadar 2135 TL + %20 KDV = 2562 TL + Damga Vergisi, 200 m2'den sonraki her 100 m2 için 1857 TL + %20 KDV = 2228,4 TL + Damga Vergisi ilave olarak alınacaktır.
2023 itibarıyla. abone bağlantı bedeli 2 bin 135 TL olacak.
Doğalgaz tesisatı projesi için sıfır bir daireye taşındınız ve henüz gaz kullanmaya başlayacaksanız İGDAŞ yetkili firmalarca doğalgaz projesi çizdirmeniz gerekmektedir. Tesisatta değişiklik yapılma durumlarında doğalgaz proje bedeli aynı şekilde olmakta 2000 TL + KDV uygulanmaktadır.
Öncelikle kombilerin, konutların merdiven boşluklarına, ortak kullanıma açık alanlara ve eğer koruyucu bir kabin yoksa açık balkonlara konulmaması önerilir. Özellikle banyo gibi nemli ortamlarda cihazın konumlandırılması kombinin ömrünü kısaltacağı için tercih edilmez.
Tesis Yöneticileri Federasyonu Başkanı Yahya Sağır da ısı pay ölçer kullanan konutlara ilişkin, "Merkezi ısıtma sistemli, ısı pay ölçerli konutlarda, kış sezonunda sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi halinde kaloriferlerin yakılması zorunlu. Bağımsız bölümler boş dahi olsa bu zorunluluk var.
–Doğalgaz borusu boyama için genellikle su bazlı yağlı boyalar tercih edilmektedir. Su bazlı boyalar olası bir yangın durumunda da geç yandığı için doğalgaz borularının boyanması için de oldukça doğru bir seçim olacaktır.
8. Alüminyum Folyo ile Sarın
Mutfakta doğalgaz borusu gizleme ile ilgili vereceğimiz tüyoyla sona geliyoruz.Doğalgaz borusu gizlemenin en iyi yolu alüminyum folyo ile sarmaktır. Hem pratik hem de estetik olan bu yöntemden kesinlikle faydalanmalısınız. Parlak bir görünüm oluşturur, mutfağı daha hoş gösterirsiniz.
Yüksek korozyon ve yaşlanma dirençleri ile kolay taşınabilir ve döşenebilir olmalarının yanısıra çok uzun ömürlü performansa sahip olmaları sonucu günümüzde doğalgaz dağıtımında kullanılan boruların %95'i polietilenden üretilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri